BG | EN

Прокуратурата повдигна обвинения на швейцарски гражданин за тероризъм и контрабанда на оръжия

Снимка: пресцентър Прокуратура

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на швейцарски гражданин за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

На 11.09.2018 г., вечерта, на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, при операция на ГД „Гранична полиция“, ДАНС и Специализираната прокуратура  е задържан гражданин на Конфедерация Швейцария. Той е направил опит да премине в Република Турция, с намерение да продължи пътуването си до Сирия. В управлявания от него джип с швейцарска регистрация са открити три пушки – автоматични карабини и гладкоцевна ловна пушка, пистолет „Зиг Зауер“, около 400 бр. патрони за тях, както и 24 ножа и др. В личните вещи на швейцарския гражданин е била намерена и карта с отбелязвания на маршрута му, с крайна цел гр. Идлиб, Сирия, поясняват от държавното обвинение.

Мъжът и автомобилът са били обявени за издирване от швейцарските власти в Шенгенската информационна система, с информацията, че лицето е въоръжено. Предоставена е била и информация, че неговият баща е сигнализирал полицията, че синът му е изчезнал заедно с автомобила, като от жилището им липсват огнестрелни оръжия и боеприпаси.

На 12.09.2018 г. Специализираната прокуратура е повдигнала  на швейцарския гражданин обвинения за тероризъм и контрабанда на оръжия през държавната граница, като с постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа.

Според  първоначалните му обяснения, задържаният искал да окаже помощ на цивилни граждани в Сирия.

На 14.09.2018 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за задържане под стража. На обвиняемия е назначена и съдебно-психиатрична експертиза.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините