BG | EN

Гробница на 2300 години може да остане под асфалта на автомагистрала „Струма“

Инициативен комитет в Благоевград събира подписи за промяна на трасето на магистралата, за да бъдат спасени ценни културни и исторически паметници

Археологически разкопки, които мож да останат под асфалта на автомагистрала „Струма“
Снимка: Мариета Димитрова

Тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древният Благоевград е застрашено да остане завинаги под асфалта на автомагидтрала „Струма”. Църква, баня, канализация и цял мавзолеен комплекс от III в. след Христа са най-ценните находки, които гражданите на Благоевград ще се опитат да спасят чрез референдум. Съществува и друг вариант за трасето, който би запазил културно-историческото наследство, който е и икономически по- изгоден, но е отхвърлен по необясними причини.

История под асфалта

При разкопки през 2017 г., археолози от Българска академия на науките (БАН) с ръководител доц. Здравко Димитров, откриват тракийско селище, простиращо се на 54 дка по трасето на автомагистрала „Струма“, между селата с. Зелен Дол и Покровник. На около 1 км. от селището в кв. Грамада на. Благоевград е намерана плоча с надпис Скаптопара, която кара археолозите да търсят доказателства, че това селище може да е едноименния тракийският град.

Най-ценната находка е черква, която датира от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс. Сградата представлява еднокорабна конструкция с размери 10 на 6 м. и е част от комплекс от жилищни, обществени и производствени сгради. Построена е първата половина на IV век в период непосредствено след приемане на християнството от Римската империя след Църковния канонотворчески събор в Сердика (дн. София), свикан в 342 г. като II-ри Вселенски от императорите Констанс и Констанций II.

Черквата, открита в тракийското селище, е с еднотипна архитектура със запазените до днес сградите и останки от черкви, в които са заседавали епископите в Сердика – базиликата „Св. София“, ротондата „Св. Георги“ и гражданската сграда до нея. Само преди дни по време на разкопките на същото място, археолози откриха и непокътната гробница от римско време.

Според доц. Здравко Димитров, ръководител на разкопките, категорично става дума за тракийското селище Скаптопара – древният Благоевград. „След като археолозите откриха църква, баня и канализация, сега ставаме свидетели на откриването на цял мавзолеен комплекс от III век след Христа, казва той. В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени”, обяснява Димитров.

Тай твърди, че на мястото не е погребан случаен човек, тъй като не се правят гробници толкова често с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар.

Тази археологическа ценност, за съжаление, е застрашена от изграждащата се автомагистрала „Струма“, чието трасе минава през хълма, на който се намира селището и ще унищожи черквата и комплекса от сгради намиращи се в общ двор с нея. Тай е граден с каменен зид с площ от 5 декара, а това би било посегателство над националното културно-историческото наследство. Старият град попада в трасето на магистрала „Струма”. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Снимка: Мариета Димитрова

Разкопки „свободни за инвестиции“

Изпратихме официално писмо с въпроси до Министерство на културата и Националния археологически музей, за да разберем какви действия ще предприемат за запазването на историческите паметници. До приключването на работата по този текст отговор получихме единствено от Министерството на културата.

В него ни уведомяват, че „през 2017 г. при извършване на пълни спасителни теренни археологически проучвания в периода 01.09.2017-30.11.2017 г. на основание договор между Националния археологиески и исторически музей и Агенция „Пътна инфраструктура„ по трасето на автомагистрала „Струма“, в землищата на с. Зелен дол и Покровник, община Благоевград, в част от обекта са разкрити археологически структури. Те са датирани от археологическия екип в периода на римската и късноримската епохи“.

По-нататък в отговора на Министерството на куртурата е записано следното: „Според решението на експертната комисия по чл. 158а от Закона за културното наследство и на основание доклад на проучвателите част от проучвания терен – южният склон на обекта, е освободен за инвестиционни намерения поради липса на съществен археологически материал.

В останалата част от обекта са налице археологически останки от представителни сгради, баня, църква, пещи, съдове-хранилища, ями, ровове, некропол и др. За тази част от обекта комисията е препоръчала проучването да продължи до пълното изчерпване на археологическите структури. След пълното приключване на разкопките отново ще бъде свикана експертна комисия по чл. 158а от ЗКН за приемане на резултатите от спасителното археологическо проучване. На основание доклада на проучвателите на обекта и оглед на място, експертната комисия ще вземе решение относно съдбата на проучения археологически обект.„ , се казва още в отговора на Министерство на културата.

Снимка: Мариета Димитрова

План „Б“

Проектът за конкретния участък от магистрала „Струма“ създаде опасността от асфалтиране на безценните археологически находки и наложи изсичането на декари гори по десния бряг на реката. Оказва се, че всичко това е можело да се избегне с втори вариант на трасето, за който е имало и готов проект. Той е не само по-ефективен, но и икономически по-изгоден, става ясно от писмо изпратено до Бойко Борисов от проектантското дружество, което го е изготвило – „Лардж Инфрастръкчър Проджектс“.

Компанията е разработила проект за комбинирано трасе на автомагистрала „Струма“ и нова високоскоростна железопътна магистрала в участъка Благоевград – Кресна. Това е вариант, който би заобиколил разкопките. В Румъния същото дружества е проектирало успешно подобно комбинирано трасе в долината на река Олт.

„В проекта бяхме предвидили трасето на АМ „Струма“ след пътен възел Благоевград да се насочи в източна посока покрай бившия домостроителен комбинат и да премине на левия бряг на река Струма, защото е много по- лесно изпълнимо. Не беше необходимо да се срязва планината от десния бряг и да се изсичат гори. „, казва управителят на фирмата Румен Марков.

В началото на 2017 г. от „Лардж Инфрастръкчър Проджектс“ изпращат няколко писма до до служебния министър – председател и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството. В тях се предлага алтернотивния вариант на комбинираното трасе да бъде разгледан като в същото време се прекрати процедурите в лот 3.1 и лот 3.2 от автомагистрала „Струма“. Целта е двата варианта да бъдат сравнени, за да бъде избран по-добрия.

„На 12 април 2017 г. ние представихме нашия проект в залата на Европейската Комисия в София, казва Румен Марков. В процедурата по Оценка за въздействие върху околната среда за „Подобряване трасето на АМ „ Струма – лот 3.2“ направихме предложение за разглеждане на нашия вариант за съвместно трасе, но той беше отхвърлен. В момента тече съдебна процедура за обжалване, която трябва да завърши в средата на годината“.

На въпроса, каква е причината да не се одобри това предложение, проектантите отговарят, че има няколко причини. Първата е, че той предвижда в едно общо съоръжение да преминават две транспортни инфраструктури, които се обслужват от две отделни държавни структури – АПИ и ДП НКЖИ и то в състава на две отделни министерства. Втората е, че много време е пропуснато за взимане на решение и за изграждане на лот 3.1. и лот 3.2 на АМ“ Струма“ и ще се изпусне финансирането от ЕС и някой ще бъде виновен. Не омаловажават и възможността, да не се търсят дългосрочно устойчиви решения, а да се гледа бързо и на парче да се претупа работата.

Вариантът предложен от“Лардж Инфрастръкчър Проджектс“ ООД и в неговото представяне на 12.04.2017г, в таблица накрая е направено сравнение на предложения от тях вариант с избрания, по необяснима причина не е приет. От фирмата изпращат писмо и до премиера Борисов, в който надълго обясняват предимствата на проекта, сред които е и това, трасето да не преминава през археологическите разкопки.

Снимка: Мариета Димитрова

В очакване на решение

Граждански сдружения в Благоевград са твърдо решени, че няма да позволят да се загуби подобно културно наследство и магистралата да мине през него.

Инициативен комитет с председател Лазар Андреев е събрал до момента над 700 подписа в защита на находките. Неговите членове са решени да се борят до край за промяна на трасето на автомагистралата, за да не засегне археологическите находки.

Според местните хора за античния град, открит сега, се знае от 73 години насам, но въпреки това, необяснима защо, трасето на магистралата е проектирано точно през тях.

По тази причина от Инициативния комитет искат да бъде проведен референдум, който да разреши казуса. Предложение за това бе внесено в Общинския съвет в Благоевград на 27 април т.г. Решението трябва да бъде взето на извънредна сесия, която трябва да се проведе до края на тази седмица.

Видео по същата тема можете да гледате тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините