BG | EN

Дряново изгони т.нар. Колеж по биодинамика от общински имот

Общинските съветници в града стигнаха до това решение, след като стана ясно, че „инвестиционното намерение“ на собствениците на колежа е пълно с недомислици и явни заблуди

При откриването на т.нар. Колеж по биодинамично земеделие в Дряново, лентата бе прерязана лично от кмета на града Мирослав Семов
Снимка: Емилия Димитрова – Данкова

Колежът по биодинамика в Дряново трябва да освободи сградата, в която се е настанил по силата на договор с Община Дряново, решиха общинските съветници в града. Решението им дойде, след като стана ясно, че „академиците“ не само не подготвят студенти, а ползват Общината като кредитор за дейност, която очевидно е само добре напудрено „инвестиционно намерение“, пълно с недомислици и тук-там явни заблуди.

Точно три месеца бяха нужни на местната власт в Дряново, за да се убеди, че Висшият колеж по биодинамика, представен веднъж като единствен в Югоизточна Европа, друг път на Балканите (в зависимост кой държи реч на откриването, б.ред.) е балон, който бавно, но сигурно издиша. Въпреки, че „За истината“ бие тревога за това от началото на годината, когато се записваха студенти, без да има училище, на общинските съветници в Дряново трябваше още време, за да признаят, че бомбастичните обещания за дряновски университет не кореспондират с академичната реалност. Затова поискаха обяснения и отговори от Николай Зайцев – лицето за контакт на колежа и Гроздалина Георгиева, с която Община Дряново има договор за наем на бившата ж.п. гимназия в града в качеството й на председател на „Регионално сдружение за социален просперитет“.  

По договор едно, в действителност друго

Още през 2016 г. беше ясно, че инициаторите да отворят колеж в Дряново  насилват амбициите си. В града обаче явно бяха решили да им дадат възможност. Пуснаха ги в общинската сграда срещу ангажимента да я ремонтират, на всеки шест месеца да се отчитат за ремонта и похарченото в него, да получат акредитация от Министерството на образованието за бъдещото училище, а от декември 2018 г. да започнат да плащат месечен наем от 5700 лв. с ДДС. Две и половина години по-късно нито един от тези ангажименти не е изпълнен. От декември м.г. са платени само 4 хил. лв., оформени като частично плащане на наем. Размерът на задължението към днешна дата е близо 40 хил. лв., в които влиза и такса смет, също спестена от наемателите. За ремонт на сградата може да се говори условно, за обзавеждане и оборудване изобщо не може да се говори. За акредитация по българските образователни закони също. Оказа се, че от колежа имат обяснения за всичко, някои са комични и абсурдни.

Билки или оранжерии

Тревата в двора на училището, където според инвестиционното намерение трябваше да има оранжерии, ботаническа градина и дори тенис корт, не се коси. Оказа се, че в този двор растат 22 вида билки, а две от тревите са в Червената книга на защитените видове у нас. Когато се приберат билките, дворът ще бъде окосен, обеща Николай Зайцев. За ценната „находка“ очите му отворила една от преподавателките, която пред съветниците Зайцев представи като Гинка. Точно Гинка забелязала лечебните треви и не дала тревата да се пипа.   

Първо практика, за теория като остане време

Работи ли колежът? Според Зайцев „ние си извършваме нашата дейност дотолкова доколкото имаме записани студенти“. Има или няма студенти, не уточни. Занятия обаче не са започвали. И за това има обяснение –  „провеждаме си занятия по ферми“. В кои ферми, също не е ясно. Важно било „хората да видят кое как се случва, защото сезонът върви“. Защо никой не го попита къде гледат и откъде се учат студентите, след като трябва да се обучават за биодиначино земеделие, а нали дряновският колеж единствен на Балканите дава необходимата подготовка за това. Този факт явно убягва и на Зайцев, който пояснява, че „теоретична част тука не сме направили още, това е така. Но в момента е най-усиленото им време на всички т.е. ние искаме практическата част да се случва на място, където може да се случи и те да видят разни демонстрации, да видят някои неща на практика, а лекциите сме ги оставили за малко по-свободно време“.

Очевидно колежът в Дряново се оказва единственото училище, където първо се минава практика, пък когато остане време и теория. Обикновено е обратното, в най-добрия случай двете вървят паралелно.  

Къде са машините?

Кога от колежа ще започнат да плащат наемите си и къде са машините, които са изнесени от сградата на бившата гимназия?  Зайцев няма отговор. Пред общинския съвет в Дряново той не успя да скалъпи и прилично обяснение, а от обърканите му изречения нищо не се разбра.  Стигна се до безсмислен диалог със съветника Даниела Василева, която настойчиво искаше отговори, а Зайцев усукваше: „Ние не сме се разпореждали“ (с машините, б.ред.), „Ама ние сме дали тук, в Общината“ (не стана ясно какво, б.ред).

От неловката ситуация опита да го извади Гроздалина Георгиева, чийто подпис стои под договора за наем с Община Дряново. И нейното обяснение не бе по-разбрано, но поне стана ясно, че машините, които са намерени в бившата гимназия са дадени някъде: „Има договори за сътрудничество с няколко фирми, които най-напред са инвестирали в струговете, защото мисля че за стругове става въпрос. Ще изпращаме хора на обучение във времето, когато ще имаме център за обучение“.

Общината кредитор

Без да иска Георгиева подчерта, че освен със сграда, която ползват от декември 2016 г. без да плащат наем, Община Дряново ги кредитира и с машини, напълно безплатни, с които ще бъде създаден учебен център. Логично е да се предположи, че обучението в него ще е платено, а тъй като машините, на които се се обучават курсистите са безплатни, е излишно да питаме кой е ощетен, кой облагодетелстван и за чия сметка е това.  

Пари за наем няма, но за сграда ще се намерят   

Точно когато стана ясно, че този път съветниците в Дряново са непримирими с шикалкавенето, от колежа по биодинамично земеделие в Дряново поискаха да купят сградата. Защото гледали дългосрочно на намеренията си. „Вие нямате пари за наем, откъде ще извадите 2 млн. лв. за сграда“, контрира ги съветник. Отговориха му, че има възможности за финансиране и ако искат да развиват дейност, имотът трябва да е техен.

Ако това стане, отговорността, която носят пред данъкоплатците в Дряново ще отпадне. Интересът към тях вероятно също ще намалее, тъй като макар да става дума за дейност извън българското законодателство в областта на образованието, това е частно акционерно дружество, което ще парира всякакъв интерес към дейността му. Ако сградата мине в частни ръце, отговорността за обучението, ако приемем, че такова все пак ще се води в Дряново, остава единствено за евентуалните бъдещи студенти.  

Всъщност акционерното дружество, което отвори колеж в Дряново изобщо не фигурира в договора за наем. И за това „За истината“ писа още при откриването на колежа. Тогава се разбра, че сдружението, което има договор с Общината, притежава едва 10% в новосъздаденото акционерно дружество „Висш колеж по биодинамика“. Според договора имотът не може да се преотстъпва на трето лице, но точно това е станало. Никой от Общината обаче не реагира, а кметът Мирослав Семов дори сряза лентата пред новото училище.

Колежът бо биодинамика в Дряново бе открит в края на март т.г. под три флага – българския, на Европейския съюз и на Обединеното кралство. Последният бе заради британските дипломи, които се обещават на завършилите, тъй като училището няма акредитация от Министерството на образованието в България.  

Точно три месеца по-късно председателят на общинския съвет в Дряново Георги Казаков и съветниците Преслава Демирева и Даниела Василева, всички от ГЕРБ, внесоха до общинския съвет предложение за решение, с което да се прекрати договора за наем между Община Дряново и „Регионално сдружение за социален просперитет“. Причината бе в задлъжнялостта на учебното заведение към Общината за наем и такса битови отпадъци. Решението бе прието с един глас против, трима „въздържал се“ и девет „за“.

Как Община Дряново ще принуди наемателите да напуснат, след като няма договор с тях, предстои да разберем.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините