Главният счетоводител на Община Созопол е обвинена като съучастник на кмета за присвояване на 2 млн. лв.

Софийска градска прокуратура съобщи, че е повдигнато обвинение на двамата съучастници на кмета на община Созопол по обвинението за длъжностно присвояване на 2 млн. лв. общински средства.

Главната счетоводителка на Община Созопол Златка М. е привлечена като обвиняема за това, че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в гр. Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители – кмета на община Созопол Панайот Рейзи и Венцислав П., е присвоила средства, собственост на Община Созопол в размер над 2 млн. лв.

Златка М. наредила изплащането на сумата да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител, като за улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления. За основание на банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни строително-монтажни работи в села, находящи се на територията на общ. Созопол – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо Златка М. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за длъжностно присвояване Златка М. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност, посочват от прокуратурата.

По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав П., на когото е повдигнато обвинение  за извършено от него присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления.
Венцислав П. е получател на средствата, приведени от счетоводителката. Държавното обвинение го посочва като съучастник на кмета Панайот Рейзи и главната счетоводителка на Община Созопол в престъплението.

Според прокуратурата, ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за Венцислав П. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам