BG | EN

Кметът на Созопол е обвинен за присвояване на 2 млн. лв.

Панайот Рейзи - кмет на община Созопол
Панайот Рейзи – кмет на Созопол, Снимка: официален сайт на Община Созопол

Софийска градска прокуратура e повдигнала обвинение на кмета на община Созопол Панайот Рейзи, за длъжностно присвояване в особено големи размери, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Става въпрос за длъжностно присвояване на близо 2 млн. лв., извършено чрез общо 33 отделни деяния в периода 29 август 2014 г. и 27 март 2017 г. , се разбира от съобщението.

Според държавното обвинение, за улесняване на присвояването Панайот Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури.

Престъпната деятелност на кмета се изразявала с изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени строително-монтажни работи (СМР). Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори.

Спрямо Панайот Рейзи е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от Наказателния кодекс (длъжностно присвояване) Панайот Рейзи може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“, допълват от прокуратурата.

Панайот Рейзи е кмет на Созопол от 2007 година.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините