BG | EN

В Габрово политиците не се разбраха за състава на РИК

Консултациите за състав на РИК Габрово завършиха без съгласие.
Снимка: Областна администрация Габрово

Районната избирателна комисия (РИК) в Габрово ще бъде назначена служебно от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това стана ясно след като представителите на партиите и коалициите, поканени на консултации при областния управител, не постигнаха съгласие за състава на комисията.

Всъщност липсата на съгласие беше за мястото на секретаря, за което бяха направени две предложения – Ива-Мария Маджарова бе предложена от „Възраждане“, а коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ посочи за поста Борислав Гьопсалиев. Нито една от двете сили не отстъпи, което прехвърля решението в ЦИК.

Тя трябва да се произнесе до 19 април т.г. и да назначи служебно РИК Габрово.

За останалите членове на комисията нямаше спор. Без изненади Мария Недева, предложение на ГЕРБ-СДС, ще бъде председател.

От ДПС предложиха за заместник – председател Евгени Попов, от “БСП за България“ – Юлия Ненова, а „Има такъв народ“ – Даниела Райкова-Николова.

РИК Габрово ще бъде от 13 члена, тъй като Габрово е изборен район с до девет мандата. Съставът на комисията включва председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар. При назначаването им се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание, като се използва методът на най-големия остатък, но не по-малко от един член от всяка парламентарно представена партия или коалиция.

Габрово е на 14 място от 27 областни центрове по индекс на местната система на почтеност

Съставът на РИК с 13 членове, както е в Габрово, ще изглежда така: за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – четирима членове; за коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ – трима, за ДПС и Възраждане“ – по двама; за коалиция „БСП за България” и партия „Има такъв народ“ – по един представител. 

С решение от 9 април т.г. Централната избирателна комисия определи и възнаграждението на членовете на РИК за работата им по време на подготовката, провеждането и отчитането на изборите. 

Председателят ще получи 2300 лв., заместникът му – 2100 лв., секретарят също 2100 лв., членовете по 1900 лева. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините