BG | EN

Българи в САЩ събраха над 2 хил. долара за музея на Дан Колов

Пощенската марка, която „Български пощи“ пускат в чест на 125 годишнината от рождението на Дан Колов

Над 2 хил. долара са събрали българи, живеещи в Лас Вегас, по време на благотворителния турнир „Bulgariada“. Парите ще бъдат дарени за къщата-музей на Дан Колов в с. Сенник. Идеята за благотворителния турнир е на Тихомир Благовестов – световен шампион по самбо и европейски шампион по бойно самбо.

На 26 декември т.г. се навършват 125 години от рождението на Дан Колов.

По случай годишнината от Министерството на транспорта, информа­ционните технологии и съобщенията ще пуснат в обръщение пощенска марка и пощенски печат с неговия портрет. Официалната церемония по валидирането на марката ще се състои на 19 декември в родния дом на Дан Колов. Автор на марката е светов­ноизвестния български ху­дожник акад. Иван Газдов, носител на орден “Златен век” на Министерството на културата.

От печат излезе и кни­гата “Дан Колов – вечната легенда”, чийто автор е Нено Николов. В продъл­жение на 50 години той събира информация за бореца. Книгата съдържа множество не­публикувани досега фотогра­фии и разкази на хора, кои­то са познавали лично Дан Колов. Издаването на книгата е финансирано от Стоян Саладинов – старши треньор на националния отбор на България по самбо и бойно самбо.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините