Близо половин милион лв. отнема Антикорупционната комисия от бившия шеф на „Автомобилна администрация“

Илюстративна снимка на moerschy от Pixabay

С решение на Апелативен съд – Велико Търново, което изцяло потвърждава решението на Окръжен съд – Плевен, в полза на държавата се отнема сумата от 451 046 лв. от бившия шеф на на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов. Това съобщиха днес от Антикорупционната комисия.

Проверката на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество срещу Цветанов е започнала след привличането му като обвиняем от прокуратурата в качеството му на изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за подкуп и за участие в организираната престъпна група.

Съдебният акт е сред възобновените дела след Решението на Съда на Европейския съюз (С-319/2019) по преюдициално запитване, уточняват от Антикорупционната комисия.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново не е окончателно.

През 2016 година на директора на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов, както и на още осем души – бивши и настоящи служители на централни и областни структури на администрацията, бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група.

Според обвинението, действието на групата се е разпростирало в различни насоки – от събиране на „такса спокойствие“ от различни автомобилни превозвачи до нерегламентирано издаване на разрешения за управление на МПС. По този начин са били издавани разрешения за всички категории, включително и такива за превоз на опасни товари, чиято цена е достигала 3 хил. лв. Били са назначавани и служители на Изпълнителна агенци срещу подкуп. Определени превозвачи пък били изнудвани да плащат на инспектори на агенцията, за да не им бъдат извършвани проверки, съобщиха тогава органите на реда. 

Тогава Цветанов беше изключен от ГЕРБ, където членуваше.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам