Американски архитекти ще вдъхнат нов живот на Епископската базилика на Филипопол

Снимки: Фондация „Америка за България“

Aмериканският архитект Лий Сколник и екипът от нюйоркското му студио Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership започват работа по дизайна на музейния комплекс „Епископска базилика на Филипопол“. Това съобщиха от Фондация „Америка за България“, която финансира, както реставрацията на мозайките, открити на мястото на базиликата, така и изграждането на музейния комплекс.  Студиото на Лий Сколник е специализирано в т.нар. „дизайн на възприятието“, фокусиран върху начина, по който посетителите на музеите възпреимат сбирките им.

Това  е третият проект, по който Фондация „Америка за България“ работи със студиото Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership. Първият бе наречен „Малките герои“ – за преобразяване на детските клиники в „Пирогов“ в приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства, а вторият детският музей „Музейко“.

Чрез иновативен дизайн, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически въстановки и разнообразни дейности, за посетителите ще оживеят духът на древен Пловдив и неговото богато мозаечно наследство, се казва в прессъобщението на Фондацията.

След срещата си с Лий Сколник и неговия екип заместник-кметът на града Александър Държиков е благодарил на „Америка за България“ за подкрепата и партньорството, с които допринасят за икономическия успех на града. „Базиликата е ценен паметник на културата, който ще привлече още повече туристи, за да видят един от най-древните градове в света“, е казал Държиков.

Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър е разказала по време на среща с журналисти историята на проекта: „Реставрацията на Епископската базилика се разви бързо след започването му през 2014 г., е казала тя. Археолозите не само откриха два слоя мозайки от 4 – 5 век, но се оказа, че Базиликата е била два пъти по-голяма, отколкото първоначално предполагахме. За да съхрани и представи подобаващо тези над 2 хил. квадратни метра уникални мозайки и тяхната история, Фондация „Америка за България“ реши да привлече международни експерти, които да създадат вдъхновяващо преживяване за посетителите на бъдещия музей“.

В проектирания от Сколник и екипът му първи интерактивен детски музей на Балканите – „Музейко“ в София над четвърт милион деца и родителите им са се докоснали до науката чрез мултимедийни игри и интерактивни експонати. През 2017 г. Сколник е дарил услугите на студиото си за инициативата „Малките герои“ на Фондация „Америка за България“.

„Радвам се, че отново съм в България и в Пловдив, е казал Сколник по време на пресконференцията, която даде във вторник в кметството на града. Бях тук през октомври миналата година и видях мозайките от Епископската базилика на Филипопол. За мен и екипа ми е изключителна привилегия да работим с българските архитекти, археолози и историци, за да разкажем богатата история на този уникален паметник на културата и да покажем неговите богато орнаментирани мозайки в пълния им блясък“, е казал още Сколник.

От общинската администрация в Пловдив информираха, че вече е издадено строителното разрешение за изграждането на музея и завършванто на работата по него се очаква да приключи към края на септември 2019 г Откриването на сградата, която трябва да предлага пространство и за различни публични събития, се очаква да се превърне в един от акцентите, в програмата на Пловдив като Културна столица на Европа през следващата година.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам