BG | EN

Безконтактно, бързо и удобно в БДЖ – някога, но не сега

Неработещите автомати на на Централна гара в София
Снимка: Кристиян Юлзари

“Скоро ще можете да закупите безконтактно, бързо и удобно билети оттук.” Това съобщение посреща пътниците на централната софийска ЖП гара. То се изписва на дисплея на един от 30-те автомата за продажба на билети, които БДЖ купи още преди четири години. 

Стойността на машините е 364 хиляди лева, а ефективността им може да се обясни така:

Има ги, но не работят. Не работят, но ги има.

Тридесетте устройства са разположени в няколко от най-натоварените гари в страната и откакто бяха купени през 2020 г. стоят като паметници на бездействието. Нехайство, което в конкретния случай струва близо 66 хил. лв. за гаранционно обслужване на неработещите машини за период от 72 месеца.

Причина за това билетните автомати все още да не работят е, че приподготовката на процедурата за възлагане на обществената поръчка не е било предвидено изпълнителят да изгради и софтуер, който да е свързан към системата за издаване на билети на БДЖ. 

Според договора, подписан между дружествата БДЖ-Пътнически превози и “Клуб Фербанда Ита“ ООД през лятото на 2020 г., изпълнителят се ангажирана само с доставката, монтажа и 72 месеца гаранционно обслужване на машините. 

Въпросът за неработещите автомати за билети беше повдиган многократно в различни медийни публикации. За да се осигури въпросният софтуер, БДЖ трябва да обяви нова обществена поръчка.

“Действително трябва да признаем, че се забавихме с обявяването на тази обществена поръчка, но това се дължи на много фактори”, каза през февруари 2023 г. Ивайло Георгиев, директор „Продажби и обслужване“ в „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.

Тогава след репортаж по Euronews Bulgaria БДЖ-Пътнически превози се задейства и обяви обществена поръчка за „Разработка, внедряване и гаранционна поддръжка на софтуер за продажба на билети чрез новопроизведени автомати за продажба на хартиени превозни документи“ с прогнозна стойност 166 хиляди лева.

Пет месеца по-късно обаче процедурата по избор на изпълнител беше прекратена. От документите в Регистъра за обществени поръчки, подписани от тогавашния управител на „БДЖ-Пътнически превози“ Христо Иванов става ясно, че причината за това е “предстоящо обединяване на обществени поръчки с предмет, касаещ хардуерно и софтуерно обслужване на системата за резервация и билетоиздаване”.

Снимка: стопкадър Nova TV

Предстоящо, предстоящо, колко да е предстоящо

Въпросното “обединяване” на обществените поръчки се материализира след 6 месеца отлагане. Така в края на февруари т.г. от БДЖ-Пътнически превози обявиха, че започват пазарни консултации за обявяване на нова процедура за възлагане на обществена поръчка, която цели да обнови основно съществуващата система за продажба на билети. 

От приложените документи става ясно, че в нея са включени както въпросният софтуер за билетните автомати, който вече четвърта година не може да бъде осигурен, така и  внедряването на мобилни устройства за издаване и валидиране на билети в самите влакове от кондукторите чрез купуването на 420 преносими устройства. Ще бъде изработено и мобилно приложение, с които пътниците да могат да планират своето пътуване с влаковете на БДЖ.

Новата система трябва “да дава възможност за резервиране, нареждане и регистриране на превозни документи от/до дестинации, намиращи се в различни държави в Европа“, пише още в приложената техническа спецификация.

Целта е цялата система за издаване на билети за БДЖ да бъде синхронизирана, за да няма абсурди като този, че в момента пътниците на националния ЖП превозвач могат да купят онлайн спално място за нощен влак, но не и място в кушет вагон, тъй като вторият не е част от действащата в момента онлайн система за резервации. Друго немислимо в момента е и купуването на билет онлайн за пътуване с влак от България до друга съседна държава. 

Срокът за изпращането на индикативни цени по обявената обществена поръчка изтече на 19 февруари т.г. Тези оферти са ориентировъчни. След като БДЖ-Пътнически превози се запознае с тях, превозвачът трябва да обяви фактическа процедура за възлагане на обществена поръчка, чиято прогнозна стойност е съобразена с подадените по време на първия етап ценови предложения. Едва след това може да се пристъпи към избор на изпълнител. 

Неработещи, но с гаранционна поддръжка

Докато БДЖ-Пътнически превози вече четвърта година търси начин как да излезе от ситуацията и да осигури софтуер, с който купените през 2020 г. билетни автомати да заработят, “Клуб Фербанда Ита“ ООД продължава да извършва гаранционната поддръжка на 30-те автомата. 

Според документи, с които „За истината“ разполага, фирмата-изпълнител е получила 65 700 лв. за извършване на “гаранционно обслужване, резервни части и периодично обслужване” за период от 72 месеца след подписване на приемо-предавателния протокол за пускането им в експлоатация. 

От медийни публикации индиректно става ясно, че има такъв протокол. Те цитират отговор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ (ИАЖА), от който става ясно, че „тези автомати в действителност работят, макар и засега не според основното си производствено предназначение – издаване на билети“.

Платените на “Клуб Фербанда Ита“ ООД над 65 хиляди лева са в рамките на договора й с „БДЖ-Пътнически превози“. Тъй като обаче билетните автомати продължават да не работят и към днешна дата, обществените средства са били изхарчени „по посока на луната“.

Предстои да се разбере дали и кога „БДЖ-Пътнически превози“ ще обяви фактическата процедура за възлагане на обществена поръчка за новата билетна система. След това трябва да стане ясно дали към нея ще има интерес, дали ще бъде атакувана в съда и т. н., и т. н. Междувременно на пътниците им остава единствено да се надяват, че 30-те автомата все някой ден ще заработят. Но както се пее в една песен това ще стане “някога, но не сега”.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е студент по политология. С журналистика започва да се занимава през националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media още като ученик в Английската eзикова гимназия в Русe. Работи с текст, видео и подкаст. Темите, които го занимават, са социалните проблеми и младежката политика.

Още от автора

Нито едно споразумение с регионалното министерство за инфраструктурни проекти не е подписала Община Русе

Четири месеца след гласуването на държавния бюджет за 2024 г. Община Русе все още е подписала нито едно споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изпълнение на инфраструктурни проекти.

Безотговорността, която уби Венци – години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии

Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци през лятото на миналата година не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.

Седем месеца след смъртта на дете съветниците в Русе гласуваха 58 хил. лева за мълниезащита на спортни обекти

Общинският съвет в Русе одобри с абсолютно мнозинство предложението на кмета Пенчо Милков (БСП) за корекция на Бюджета за 2024 г. С нея се отделят малко над 58 хиляди лева за нова мълниезащита на спортните терени в града.

Още разследвания

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.

Безотговорността, която уби Венци – години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии

Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци през лятото на миналата година не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.