BG | EN

Безконтактно, бързо и удобно в БДЖ – някога, но не сега

Неработещите автомати на на Централна гара в София
Снимка: Кристиян Юлзари

“Скоро ще можете да закупите безконтактно, бързо и удобно билети оттук.” Това съобщение посреща пътниците на централната софийска ЖП гара. То се изписва на дисплея на един от 30-те автомата за продажба на билети, които БДЖ купи още преди четири години. 

Стойността на машините е 364 хиляди лева, а ефективността им може да се обясни така:

Има ги, но не работят. Не работят, но ги има.

Тридесетте устройства са разположени в няколко от най-натоварените гари в страната и откакто бяха купени през 2020 г. стоят като паметници на бездействието. Нехайство, което в конкретния случай струва близо 66 хил. лв. за гаранционно обслужване на неработещите машини за период от 72 месеца.

Причина за това билетните автомати все още да не работят е, че приподготовката на процедурата за възлагане на обществената поръчка не е било предвидено изпълнителят да изгради и софтуер, който да е свързан към системата за издаване на билети на БДЖ. 

Според договора, подписан между дружествата БДЖ-Пътнически превози и “Клуб Фербанда Ита“ ООД през лятото на 2020 г., изпълнителят се ангажирана само с доставката, монтажа и 72 месеца гаранционно обслужване на машините. 

Въпросът за неработещите автомати за билети беше повдиган многократно в различни медийни публикации. За да се осигури въпросният софтуер, БДЖ трябва да обяви нова обществена поръчка.

“Действително трябва да признаем, че се забавихме с обявяването на тази обществена поръчка, но това се дължи на много фактори”, каза през февруари 2023 г. Ивайло Георгиев, директор „Продажби и обслужване“ в „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД.

Тогава след репортаж по Euronews Bulgaria БДЖ-Пътнически превози се задейства и обяви обществена поръчка за „Разработка, внедряване и гаранционна поддръжка на софтуер за продажба на билети чрез новопроизведени автомати за продажба на хартиени превозни документи“ с прогнозна стойност 166 хиляди лева.

Пет месеца по-късно обаче процедурата по избор на изпълнител беше прекратена. От документите в Регистъра за обществени поръчки, подписани от тогавашния управител на „БДЖ-Пътнически превози“ Христо Иванов става ясно, че причината за това е “предстоящо обединяване на обществени поръчки с предмет, касаещ хардуерно и софтуерно обслужване на системата за резервация и билетоиздаване”.

Снимка: стопкадър Nova TV

Предстоящо, предстоящо, колко да е предстоящо

Въпросното “обединяване” на обществените поръчки се материализира след 6 месеца отлагане. Така в края на февруари т.г. от БДЖ-Пътнически превози обявиха, че започват пазарни консултации за обявяване на нова процедура за възлагане на обществена поръчка, която цели да обнови основно съществуващата система за продажба на билети. 

От приложените документи става ясно, че в нея са включени както въпросният софтуер за билетните автомати, който вече четвърта година не може да бъде осигурен, така и  внедряването на мобилни устройства за издаване и валидиране на билети в самите влакове от кондукторите чрез купуването на 420 преносими устройства. Ще бъде изработено и мобилно приложение, с които пътниците да могат да планират своето пътуване с влаковете на БДЖ.

Новата система трябва “да дава възможност за резервиране, нареждане и регистриране на превозни документи от/до дестинации, намиращи се в различни държави в Европа“, пише още в приложената техническа спецификация.

Целта е цялата система за издаване на билети за БДЖ да бъде синхронизирана, за да няма абсурди като този, че в момента пътниците на националния ЖП превозвач могат да купят онлайн спално място за нощен влак, но не и място в кушет вагон, тъй като вторият не е част от действащата в момента онлайн система за резервации. Друго немислимо в момента е и купуването на билет онлайн за пътуване с влак от България до друга съседна държава. 

Срокът за изпращането на индикативни цени по обявената обществена поръчка изтече на 19 февруари т.г. Тези оферти са ориентировъчни. След като БДЖ-Пътнически превози се запознае с тях, превозвачът трябва да обяви фактическа процедура за възлагане на обществена поръчка, чиято прогнозна стойност е съобразена с подадените по време на първия етап ценови предложения. Едва след това може да се пристъпи към избор на изпълнител. 

Неработещи, но с гаранционна поддръжка

Докато БДЖ-Пътнически превози вече четвърта година търси начин как да излезе от ситуацията и да осигури софтуер, с който купените през 2020 г. билетни автомати да заработят, “Клуб Фербанда Ита“ ООД продължава да извършва гаранционната поддръжка на 30-те автомата. 

Според документи, с които „За истината“ разполага, фирмата-изпълнител е получила 65 700 лв. за извършване на “гаранционно обслужване, резервни части и периодично обслужване” за период от 72 месеца след подписване на приемо-предавателния протокол за пускането им в експлоатация. 

От медийни публикации индиректно става ясно, че има такъв протокол. Те цитират отговор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ (ИАЖА), от който става ясно, че „тези автомати в действителност работят, макар и засега не според основното си производствено предназначение – издаване на билети“.

Платените на “Клуб Фербанда Ита“ ООД над 65 хиляди лева са в рамките на договора й с „БДЖ-Пътнически превози“. Тъй като обаче билетните автомати продължават да не работят и към днешна дата, обществените средства са били изхарчени „по посока на луната“.

Предстои да се разбере дали и кога „БДЖ-Пътнически превози“ ще обяви фактическата процедура за възлагане на обществена поръчка за новата билетна система. След това трябва да стане ясно дали към нея ще има интерес, дали ще бъде атакувана в съда и т. н., и т. н. Междувременно на пътниците им остава единствено да се надяват, че 30-те автомата все някой ден ще заработят. Но както се пее в една песен това ще стане “някога, но не сега”.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е студент по политология. С журналистика започва да се занимава през националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media още като ученик в Английската eзикова гимназия в Русe. Работи с текст, видео и подкаст. Темите, които го занимават, са социалните проблеми и младежката политика.

Още от автора

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана.

След двугодишна сага сградата на летището в Русе вече е паметник на културата

Приемната сграда на летището в Русе вече е със статут на паметник на културата от национално значение. Със заповед от 8 април вече бившия заместник-министър на културата Чавдар Георгиев официализира решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) от първите дни на 2024 г.

След смъртта на 11-годишния Венци спортен комплекс “Дунав” в Русе вече има защита от мълнии

Русенският спортен комплекс “Дунав” вече разполага с работеща мълниезащита. Това се случи близо осем месеца, след като точно там 11-годишно момче беше ударено от мълния и почина малко по-късно в болница.

Още разследвания

Делото срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя стои „на трупчета“ в очакване на правна помощ от Турция 

Прокуратурата е „заковала“ близкия до Борисов бивш шеф на Горското стопанство в Шумен Бейзат Яхя по обвинение за пране на пари, по което го разследва повече от две години.

Общинският съвет в Стара Загора загърби обществения интерес в полза на частния 

Девет декара гора, намираща се в землището на старозагорското село Сулица, са обречени на изсичане след решения на ОбС и на Административния съд в Стара Загора.

Читалища харчат под 8% от държавната си субсидия за култура. За какво отиват парите?

В община Севлиево има 27 читалища. Едно от тях е в града, останалите в села на общината. За дейността им през 2024 г. ще бъдат похарчени 1.2 млн. лв. Контрол върху харченето на тези пари обаче няма. Не заради липса на желание, а защото така е заложено в българското законодателство.