BG | EN

Антрактът свърши, сагата с Летище Русе продължава

Сградата на Летище Русе
Снимка: Община Русе

Община Русе в ролята на лобист на частна компания или защитник на обществения интерес? Това продължава да бъде въпрос без категоричен отговор щом стане дума за Летище Русе. 

През последната седмица на декември Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) препотвърди решението си от преди точно една година сградата на русенското летище да бъде обявена за паметник на културата от национално значение. До прегласуване се стигна, след като собственикът й – Община Русе внесе възражение срещу процедурата. 

Експерти определят зданието като “бижу на следвоенната модернистична архитектура”. Според общината пък подобни хвалебствия са пресилени, тъй като то не се отличава от останалите летищни терминали, строени по същото време.

Новото решение на СЕСОНКЦ бе взето с 12 гласа “за” и един “против”. То до голяма степен преповтаря предишното, с изключение на два от т.нар. временни режими за опазване – изисквания, с които стопаните на обекта трябва да се съобразят, при ремонта и поддръжката на сградата.

Промените позволяват извършването на ново строителство на сгради и инфраструктура след изготвяне на подробен устройствен план и съгласуване с културното министерство. Въпреки изменението, което е в полза на Община Русе, тъй като проправя по-лесен и бърз път за реконструкцията на летището, оттам намекнаха, че отново ще обжалват взетото решение.

В момента летището се стопанисва от частното дружество „Еърпорт Русе“ на бизнесмените Антони Търницов и Христо Крушаров. Тяхното намерение е да възстановят редовните самолетни линии от и до Русе. За целта в началото на 2023 г. двамата подписаха договор с русенската община за безвъздмезно право на ползване на летището за 10 години.

“Изцяло забраната за извършване на ново строителство в сградата и в охранителната й зона би довела до невъзможност за ползването й съобразно предназначението й”, заяви Елена Тодорова, началник на отдел “Правно и нормативно обслужване” в Община Русе. Тя допълни, че няма никаква опасност за сградата, тъй като общината “няма намерие за разширяване, пристрояване или надстрояване. Такива не се предвиждат от ползвателя – той няма и право на подобни действия”.

Приетите временни режими за опазване ще влязат в сила след заповед на министъра на културата, която да официализира решението на СЕСОНКЦ. Това са превантивни мерки, уточниха експерти по време на обсъждането. Те ще действат, докато не се намери решение, което да защитава цялостта на сградата и същевременно да позволи тя да покрие съвременните стандарти за гражданска авиация.

Чии интерес защитава Община Русе

Редът за това една сграда да получи статут на паметник преминава през няколко етапа. Първо експерти изготвят и внасят предложение в Националения институт за недвижимо културно наследство. То се разглежда на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). Ако бъде одобрено, статутът е на един подпис разстояние – този на министъра на културата.

Последната стъпка е чиста формалност. В правомощията на министъра е единствено да отложи дадено решение на Съвета, ако срещу него има внесено възражение от заинтересовано лице. В този момент „звездите се подреждат“.

След като в края на 2022 г. СЕСОНКЦ гласува единодушно статута на сградата, Община Русе се възползва от правото си и обжалва решението. Пред тогавашния служебен министър на културата Найден Тодоров имаше два варианта. Или да отхвърли възражението и да издаде статут, или да го уважи и да спре процедурата. В последния си работен ден той избра второто с аргумента, че е необходимо допълнително обсъждане. 

Тодоров отказа да отговори на въпроси на “За истината” защо е взел това решение и дали то има връзка с факта, че самият той има връзка с Русе, където между 2005 г. и 2017 г. е директор на Държавна опера Русе*.

Архитект Никола Янев от неправителствената организация „ДОКОМОМО България“ определи като “тъжен” факта, че в Община Русе липсва разбиране защо сградата трябва да бъде обявена за културна ценност. Процедурата за това стартира още през 2021 г., след като в публичното пространство се появиха слухове, че голяма малайзийска компания иска да инвестира милиарди, за да изгради голям логистичен център. Тогава русенската община изрази пълна подкрепа за статута на сградата, припомни архитект Янев. Към днешната дата позицията на кмета Пенчо Милков е точно обратната. “Русенци трябва да кажат дали ще бъде мавзолей или летище”, заяви той преди време.

Неизяснени въпроси

Внасянето на жалба в Министерството на културата след първото гласуване за статута на летището съвпадна с момента, в който Община Русе подписа договора с “Еърпорт Русе” за безвъзмездно право на ползване . “За истината” вече съобщи, че сделката се случи за няколко дни без проведено обществено обсъждане. 

Според сключения договор “Еърпорт Русе” има още една година, за да изпълни списък от общо 12 условия, необходими за функционирането на летището като такова. В противен случай Община Русе ще може си върне собствеността.

В края на миналата година стана ясно, че стопанинът е внесъл документи за сертификация в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Преди това беше изградена осветителната система на полосата за излитане и кацане, както и 9-километровата периметрова ограда.

Хоризонтът пред бъдещото летище е светъл. С това впечатление би останал всеки, който чете прессъобщенията на русенската община. И към настоящия момент обаче нито “Еърпорт Русе”, нито общината са оповестили да е правен икономически анализ дали подобно начинание би било рентабилно, както и дали има авиокомпании с интерес да поддържат редовни линии до Русе.

Що се отнася до статута на пътническия терминал като паметник на културата, топката е в общинската администрация. Ако тя отново внесе възражение, настоящият министър на културата Кръстьо Кръстев ще трябва да вземе финалното решение.


* На 16.01. в статията е нанесена фактологична корекция за връзката на Найден Тодоров с Русе. В първоначално публикувания текст се твърдеше, че той е от Русе, което не е вярно. Връзката му с града е от 2005 г. до 2017 г., когато Тодоров е директор на Държавна опера Русе.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е студент по политология. С журналистика започва да се занимава през националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media още като ученик в Английската eзикова гимназия в Русe. Работи с текст, видео и подкаст. Темите, които го занимават, са социалните проблеми и младежката политика.

Още от автора

Оградата около жп линията в Русе е рязана многократно, за да се минава по-лесно през релсите

Поставената в края на миналата година 316 м. скъпа телена мрежа само отбива номера с безопасността, тъй като свършва точно преди една от многото утъпкани пътеки, които русенци ползват ежедневно в опит да минат напряко, но незаконно, през ЖП линията.

„Позлатена“ телена мрежа за 25 хил. лв. отбива номера с безопасността на Товарна гара Русе

Заради неправилно пресичане на товарната гара в Русе няколко души бяха убити или тежко ранени от преминаващи влакове. Собственикът на трасето - Национална компания “Железопътна инфраструктура” - прояви желание и намери ресурс за обезопасяване на линията едва преди две години. И то не напълно.

Новината за високоскоростен влак Русе – Букурещ катастрофира в глух коловоз

На прага на 2024 г. анонимна страница във "Фейсбук" страница съобщи, че съвсем скоро живеещите от двете страни на р. Дунав ще пътуват с високоскоростен влак между Русе и Букурещ, а от там и до международното летище “Отопени”. Но се оказа, че нито става дума за високоскоростен влак, нито той ще тръгне през март. Всъщност, може и въобще да не тръгне.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.