BG | EN

Кметът на Калофер е отстранен от длъжност след решение на ВАС

Румен Стоянов – кмет на Калофер, Снимка: Скрийншот bTV

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Карлово реши да отстрани кмета на Калофер Румен Стоянов от поста. Според решение на Върховния административен съд (ВАС), Стоянов е бил в конфликт на интереси в продължение на две години и половина.

Според информация на местните медии, в периода 2016 – 2018-та година кметът на Калофер назначил на длъжността „старши специалист – финансови дейности“ в кметството брата на съпругата си Лальо Бичев, по заместване, тъй като титулярът на поста е била в майчинство. Пред Радио Пловдив Стоянов е посочил като причина за действията си липсата на кадри. Пред БНТ кметът на Карлово допълва „Виновен съм до такава степен че съм назначил шурея си, той не ми е кръвна линия но след като са прецинили така комисията, искам да заявя, че не сме направили нищо с което да се срамувам или аз или той от работата си.“

По-рано БНР цитира Стоянов, за това че е готов да се съобрази с решението на ОИК, но не изключва и възможността да подаде жалба до Централната избирателна комисия.

По информация на БНТ от снощи, жителите на Калофер са започнали подписка в подкрепа на кмета, а от Националното сдружение на кметовете са обявили, че следващата седмица ще протестират в столицата. Ще направим жива верига тук пред кметството и няма да ги пуснем да влязат тия, които ще ги предложат, посочват калоферци пред държавната телевизия.

Румен Стоянов е втори мандат кмет на Калофер като това е второ констатирано нарушение от негова страна за конфликт на интереси. В началото на първия мандат кметът на Калофер е бил отстранен от поста отново след решение на съда и ОИК, защото не е закрил фирмата си, но се явил на частични избори, които спечелил.

След 10 дни Общински съвет в Карлово ще трябва да реши кой да назначи за временно изпълняващ кмет на Калофер.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините