BG | EN

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха освободени без повдигнати обвинения

Бойко Борисов излиза от ареста вечерта на 18 март след като не са му повдигнати обвинения
Снимка: Медиапул

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха освободени след 24-часов престой в ареста, без да са им повдигнати обвинения. Освобождаването бе определено от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков като саботаж от страна на прокуратурата.

МВР е поискало на задържаните Борисов, Горанов и Арнаудова да им бъде повдигнато обвинение и да бъдат задържани за 72 часа с прокурорско постановление. От Софийска градска прокуратура, обаче, заявиха, че това би било в нарушение на закона.

„Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме, влиза полицията. Никакво обвинение, нищо. 24 часа седим в килиите, нито един милиционер – точно както през 1944 година. Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа, почват да пишат и той им казва – отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме“, каза Борисов на излизане от ареста на 7-мо РПУ в София.

Той бе посрещнат от активисти на ГЕРБ, от бившите си министри и настоящи депутати.

„Притеснявам се, че следващия път могат и да ме убият“, каза още Борисов.

Адвокатът му Менко Менков, определи действията срещу клиента му като „тежка политическа репресия, абсолютно незаконосъобразни действия“. До 19:30 ч полицаите изобщо не са знаели къде отиват и кого ще обискират, обясни Менков и допълни: „в понеделник ще депозираме жалба за извършено длъжностно престъпление от министърпредседателя Кирил Петков“.

Пиар-ът на Борисов Севделина Арнаудова коментира, че е разбрала от медиите, че ще я арестуват. Тя заяви, че прессъобщението на МВР било пуснато още преди полицаите да отидат в къщата й. В дома й отшли три коли със служители и започнал обиск.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов каза, че Борисов от вчера е бил с хипертонична криза: „Прегледах го. Артериалното му налягане е 180 на 120, тахикардичен е, така че също се обръщам към всички да оставим г-н Борисов да се възстанови след този вандализъм, извършен към него снощи“, заяви Иванов.

„Аз не знам хора ли са какви са, снощи е бил с такова високо кръвно през цялото време в килията. Да изкара на една скамейка 24 часа“, възмути се той.

От МВР заявиха, че са предложили на прокуратурата да повдигне обвинение на бившия премиер, Арнаудова и Горанов. Говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова заяви, че такова предложение при тях не е постъпвало. Магистратите разкритикуваха МВР, че следствените действия били опорочени и отказаха да повдигнат обвинение.

В коментар на заключенията на адвоката на Борисов, че арестите на тримата са напомнили 40-те години на миналия век адвокатът по правата на човека Михаил Екимджиев напомни, че през 2010 г. в 5:00 ч. сутринта при бившите управляващи е имало обиски в къщите на техни политически опоненти. „Насочваха автомати с лазерни мерници към децата и жените им, които спяха по това време. Мъжете бяха изкарвани голи или полуголи на студа, докато МВР заснема унизителните им пози и всичко това градеше иконичния образ на ранния ГЕРБ като една антикорупционна партия“.

Във Фейсбук пост, пък, от прокуратурата определиха думите на премиера Петков и вътрешния министър Рашков от пресконференцията след освобождаването на Борисов, Горанов и Арнаудова като „чиста политика“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините