BG | EN

На опера като на фронта

Фондация "Дом за пловдивската опера"
Снимка: podtepeto.com

Предприемане на скоростни стъпки по ремонт и реконструкция на Концертна зала поискаха членовете на Фондация „Дом за пловдивската опера”.

„Като на фронта сме. А война няма. Искаме действия!, заявиха от Фондацията пред медии, народни представители и областния управител.

Концертна зала в Пловдив е строена през 1975 година и оттогава няма извършен основен ремонт. В последните години покривът на залата тече, вътрешната мазилка пада, седалките са изтърбушени, а през декември м.г. противопожарната служба е издала забрана за работа в сградата.

Снимка: podtepeto.com

Търпението ни се изчерпа, заявиха от Фондация „Дом за пловдивската опера” и се заканиха да сезират европейските институции при бездействие от страна на държавата.

Арх. Илко Николов твърди, че преди повече от година заданието за ремонт и реконструкция е възложено на софийски архитект, но няма никаква информация какво се е случило с това задание. Ние сме изготвили експертна оценка за състоянието на сградата относно авариен ремонт. Становището не включва конструктивно обследване, каквото е необходимо, каза арх. Николов.

Трябва да се реагира по най-бързия начин, каза областния управител Здравко Димитров, като подчерта, че е трябвало Концертна зала да стане общинска преди повече от пет години, когато е имало възможност за това. Димитров предложи операта да се премести в ДНА.

Военният клуб може да е резервна сцена на операта, не основна, каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя подчерта, че обществената поръчка за проектиране е в Агенцията по вписванията и до края на седмицата процедурата може да бъде отворена, но едва ли ремонтът ще се случи през 2019.

Така за 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, ремонтът няма да бъде завършен.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Списъци с имена и стари изборни документи откри полицията в монтанско село

Мъж на 54 години и съпругата му на 56 години от село Якимово са уличени в купуване на гласове за предстоящите на 2 април парламентарни избори

РИОСВ затваря популярния къмпинг „Айлякъ“

Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град. Това съобщи Радио Бургас, като се позова на информация от собственика, който...

Прокуратурата: Събраните лични карти в Девин не са за купуване на гласове

Проверката на случая със събраните лични карти в ромския квартал в Девин не е установила организация за купуване на изборни гласове.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.