Стамболийски си поиска царския дворец в Кричим

Кметът на Стамболийски Георги Маджев
Снимка: „Под тепето“

Общинският съвет в Стамболийски подкрепи днес с 20 гласа предложението на кмета на града Георги Мараджиев общината да поиска от държавата да и предаде за управление двореца в Кричим.

Според взетото решение чрез областния управител на област Пловдив трябва да бъде внесено предложение до Министерски съвет за безвъзмездно предоставяне на целия парк с двореца. Имотът, който се простира върху площ от близо 2 хил. дка се състои от общо 23 терена и изградените в тях постройки. В момента дворецът е актуван като публична държавна собственост и се управлява от Националната служба за охрана.
Комплексът се намира в землището на с. Куртово Конаре. В него са включени и 1400 дка лонгозна гора, около 300 дка декоративен парк с редки растителни видове и езеро на площ от три декара с редките водни лилии. В момента в имението има над 200 елена и много сърни.
„Смятам, че дворецът може да бъде отворен за туристи срещу символична такса, както е в градината и двореца в Балчик или Евксиноград“, мотивира предложението си до общинските съветници Георги Мараджиев.
Според юристи обаче заради особения си статут, дворецът трудно може да бъде прехвърлен безвъзмездно на община Стамболийски.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам