BG | EN

Мнозинството около ГЕРБ в Царево спешно се захвана с разпродажба на общински терени

Заседание на Общински съвет – Царево
Снимка: Петя Михова

Общинските съветници в Царево решиха днес на терена, предвиден за автогара в града, да бъдат изградени жилищни сгради. Съветниците гласуваха статутът на имота да бъде променен от „за транспортен терминал“ на „за жилищно строителство“. Темата провокира дебат по време на заседанието на местния парламент.


Целият терен е в размер на около 18 дка. Предвижда се там да бъдат обособени 6 имота за жилищно строителство със сгради до 3 етажа, паркинг и улица.

Според общинския съветник от ПП „Гергьовден“ Станислав Добрев, по този начин цялата община става заложник на частни интереси. „Част от терена, който беше предвиден за автогара се продаде на голяма търговска верига, която вече построи магазина си там. Нищо не пречи и останалата част, която се ползва от автобусите и превозвачите и тя да бъде продадена. В един момент

ние ставаме заложници на един частник

Съответно без терен, който можем да го обособим като автогара и да обслужваме нашите гости и жители на града“, обясни той.

Общинският съветник от ГЕРБ Даниел Николов посочи, че става въпрос за парцел със сграда, която е неизползваема и незавършена. „Тази сграда, този парцел е с отпаднали такива функции. Проблемът е, че не е реализирана тази сграда, която е с много висока стойност. Досега не се е появил инвеститор. Ние не можем да си позволим да седи това нещо още много години така. Не мисля, че автогарата трябва да бъде вътре в града. Ако някога се прави нова автогара и тази загуби предназначението си, тя трябва да е навън“, допълни той.

Според Стела Кюмюрджиева от ГЕРБ,

градът има нужда от разширение

„Има интерес от местни хора, които искат да си построят жилища. В момента няма имоти на пазара. Намалели са, в определени параметри, които са повече ваканционни. Това, което ми направи впечатление в тази докладна е, че този терминал за автогара, продължава да стои. Може да се ползва за това нещо, ако се наложи“, поясни тя.

Реализираме

продажби заради един-двама инвеститори

допълни Димитър Гочев от БСП. „Ако направим справка, в зона „Север“ има доста имоти, и в „Мандрата“ има доста имоти. Не съм противник да се разширява градът. Тези терени, които са отрeдени, са по около декар. Това не са за жилищно строителство. Това са за комплексно строителство, нещо голямо. Ние няма да уреждаме малки парцели, в които царевци да си построят едноетажна или двуетажна къща“, обясни той.

В прерогативите на общинската администрация е да се разпорежда с общинската собственост, посочи кметът Георги Лапчев. Той допълни, че следвайки тенденциите на модерните градове, целият тежък транспорт, трябва да бъде изнесен от местата, където живеят хората. Една от причините за това е замърсяването на въздуха.

На днешната си сесия Общинският съвет в Царево трябваше да разгледа предложението на кмета на града Георги Лапчев за смяна на предназначението и на близо

10 дка крайморски терен в Синеморец

Става дума за парцел, отреден за спорт, който след решение на съветниците трябваше да се превърне в терен за жилищни нужди, разпределен на 14 отделни парцела.

Парцелът бе предвиден за спорт в проекта за Общ устройствен план (ОУП) на Царево, който беше върнат за преработка, след като се оказа, че предвижда

над 500 ха застрояване в Природен парк „Странджа“

След обяването на Дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет в Царево от Асоциацията на парковете в България съобщиха, че са поискали от регионалната екоинспекция на област Бургас да спре новите строежи в землището на Синеморец и да задължи Царево да подложи инвестиционното намерение на задължителните процедури по екологична оценка и оценка за съвместимост.

В крайна сметка, заради обществненото недоволство от намерението за застрояването на десетте декара в синеморец тази точка отпадна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините