Завишени стойности на нитрати, нитрити и амониев азот са открити в канала до р. Марица

Брифинг на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на екологията Емил Димитров (вляво)
Снимка: принтскрийн Би Ти Ви

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се влива в река Марица, се разбра тази сутрин на брифинг на министрите на здравеопазването и на околната среда. Многократно са завишени допустимите норми на нитрати, нитрити, както и на амониев азот, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Пробите от кладенците и притоците на Марица, взети до този момент, обаче, са чисти и не са открити вещества, които да представляват опасност за здравето на хората. 

Водоснабдяването на десетки населени места в Хасковска област беше спряно в понеделник вечерта превантивно, след като 28 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението на нитрати, нитрити и амониев азотв канала е било 350-360 пъти над нормите. „Тази вода не изтича с такива превишения в Марица. Показанията надолу по течението са чисти. След инцидента от канала са взети проби четири пъти и в момента там тече чиста вода”, съобщи още министърът.

Пробите, взети от река Марица, отговарят на нормите и няма опасност от екологична катастрофа.

Очаква се днес в част от селата около Димитровград водата да бъде пусната.

„Още днес ще бъдат захранени осем села“, каза здравният министър. За останалите четири общи, които също второ денонощие са без вода министърът заяви, че се надява пробите за качеството на водата да излязат днес и също да са добри.

„След като излязат пробите от тези шест кладенеца, ако те са отрицателни, тоест доказват, че липсва в тях наличие на някакви вещества, които да са опасни за живота и здравето на хората, тоест ако водата е чиста и безопасна, тази вода ще бъде пусната по мрежата и тя ще стигне до тръбите на хората. След като тази вода стигне, ние ще дадем разрешение тя да бъде използвана само за битови нужди. След като започне използването на водата за битови нужди РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези населени места, тези проби ще бъдат изследвани отново, за да докажем, че тази вода е абсолютно безопасна. Когато докажем, че водата е безопасна ще разрешим тя да се използва и за питейни нужди“, обясни министър Ангелов, цитиран от БНР.

Под ръководството на районна прокуратура Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.

Mинистърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед за извършване на проверки от страна на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейновите дирекции на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам