BG | EN

Сметната палата е заличила данни от доклада си за НАП

Снимка: Свободна Европа (RFE/RL)

Сметната палата е изтрила постфактум десетки таблици със статистика от ключовия си одит за ефективността на събирането на данъците от Националната агенция за приходите (НАП). Това е установила проверка на „Медиапул“.

Данните, в които се съдържаше вай-важната информация от одита, са премахнати от официалния доклад от проверката известно време след публикуването му, посочва медията.

Докладът на Сметната палата за работата на НАП е публикуван на 5 септември т.г. и тогава в него е имало десетки приложения с необявявани досега данни за събирането на данъци, осигуровки и други публични вземания. Почти всички таблици включваха статистическа информация за дейността на НАП. Имаше единични примери за данни за няколко фирми, за които вероятно е имало основание да бъдат заличени, информира още изданието.

От Сметната палата са обяснили, че са заличени данни, които представляват данъчно-осигурителна тайна. Медиапул, обаче, обръща внимание, че обобщената в таблици информация не може да се счита за тайна, защото не се отнася до конкретни лица. Председателят на палатата Цветан Цветков се е ангажирал да направи повторна проверка на характера на информацията в изтритите таблици, за да се установи дали действително става дума за някакъв вид тайна.

Изданието припомня, че във въпросния одит за първи път бе обявено, че през 2016 година НАП е отписала дългове за 10 млд. лв., но тази статистика в момента не може да бъде видяна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините