„Обществото трябва да преодолее национал-патриотарския вирус“ – мнения за скандала в „Референдум“

Снимка: Скрийншот от БНТ

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не изневери на стила си този път в навечерието на поредните избори за местна власт. Снощи в предаването на БНТ „Референдум“ Сидеров, който е и кандидат за кмет на столицата, се държа изключително агресивно и арогантно като предизивика скандал, заради който беше изведен от студиото с жандармерия. Днес мненията на политолози, анализатори, политици и неправителствени организации бяха еднозначни.

„Да кажем

не на порнографията в българската политика“.

За това призова днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в позиция, разпространена от Пресцентъра на партията му.

„Грозните сцени са обида както за гостите в студиото, така и за работещите в телевизията, за цялата журналистическа гилдия и за българските зрители“, казва още в позицията си Каракачанов.

„Българските журналисти трябва да знаят, че се ползват с обществената подкрепа, за да изпълняват своите задължения безпристрастно, казва още Красимир Каракачанов. Когато обаче са подложени на вербална, а в много случаи и на физическа агресия, това дава едно усещане за обществена незрялост, характерно за народи, далеч от нашите географски ширини“.

Днес „Дневник“ припомня, че след оплакванията за цензура в БНР Каракачанов беше изразил

мнението, че журналистите трябва „да си държат мнението вкъщи“.

Партията му не излезе с позиция, когато сайтът ПИК публикува интимни снимки на приятелката на кандидата на „Демократична България“ за кмет на София Борислав Игнатов , пише още изданието.

„Поведението на Волен Сидеров, в студиото на предаването „Референдум“ по БНТ е

„позор“ за институцията Народно събрание“,

гласи позицията на ръководството на ГЕРБ за случилото се.

Но на въпрос дали това не накърнява и авторитета на управляващата коалиция, след като „Атака“ е част от коалиционното споразумение, ръководителя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова казва, цитирана от „Дневник“: „Всеки носи отговорност за собственото си поведение, не сме разписвали правила за лично поведение в коалиционното споразумение“.

„Като поздравяваме водещата Добрина Чешмеджиева за достойното поведение в трудна ситуация и Съвета за електронни медии за бързата реакция, категорично заявяваме, че никой няма право да демонстрира такова

неуважение към обществените медии и цялата им аудитория“,

се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България.

„По най-груб начин, Волен Сидеров злоупотребява с правата, които законите на България му дават, пише още в позицията. Намираме се в предизборна кампания, БНТ е задължена да покани представител на неговата партия, т.е. няма как да ограничи присъствието му и тъй като се ползва с депутатски имунитет, не може да му бъде потърсена отговорност за поведение, което прилича на хулиганство.

И докато

Волен Сидеров умело се възползва от достиженията на демокрация, за да я саботира,

отговорност трябва да бъде търсена от личностите, които го използват или са го използвали, за да постигнат свои политически и професионални цели“. 

От неправителствената организация напомнят, че генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков е заявил в сряда, че разпорежда лидерът на “Атака” да не бъде канен повече в БНТ. „Бихме искали да припомним обаче, че Сидеров не се държи така от снощи, а от години, се казва в позицията на АЕЖ – България. През 2013 г. точно този политик

нахлу в сградата на националната телевизия.

Това явно не е попречило на настоящия генерален директор да работи именно в телевизията на екстремистката партия “Атака”, а след това на СЕМ да признае точно този опит на Кошлуков, за да го допусне до конкурса за заемане на длъжността, а след това и да го избере.

Как да очакваме хулиганските изстъпления на Сидеров да бъдат възпрени, щом той, политическа партия “Атака” и на практика партийната телевизия “Алфа” са били използвани по такъв начин за кариерно развитие?, питат още от Асоциацията на европейските журналисти“.

От професионалната организация напомнят, че „последният път, когато Сидеров направи скандал в БНТ бе през миналата година, когато бе поканен именно от бившия си служител Емил Кошлуков в предаването “Още от деня”. Тогава Сидеров от позицията на коалиционен партньор в правителството си позволи да оказва недопустим натиск за уволнението на неудобен за него журналист. И за разлика от вторник вечер, политикът не получи подобаващ отговор от страна на водещия, настоящ генерален директор“.

„Да не подценяваме Волен Сидеров,

той прави един и същ тактически ход, който всеки път му носи ползи – като наближат избори, в каквото и мнозинство да участва, започва рязко да се отдръпва и да се препрофилира като опозиция. Това казва днес в коментар за случилоото в БНТ снощи политологът Евгений Дайнов. За да привлече внимание към това, че отново играе опозиция на статуквото, отново започва да се кара, скача и произвежда скандали. Това е негов патент“, коментира пред „Дневник“ политологът Евгений Дайнов. Според него това поведение на Сидеров ще качи подкрепата за него в предстоящите местни избори. „Не много, вече се изхаби. Но определено ще му качи гласове. Тази тактика сякаш продължава да работи. Действително все по-малко, но работи“, казва още Дайнов.

Според друг политолог – Огнян Минчев,

тактиката на Сидеров

е била останалите участници в предаването „Референдум“ да се почувстват безпомощни.

„Потискащо впечатление правят многобройните опити във „Фейсбук“ поведението на Волен Сидеров в предаването „Референдум“ да бъде обяснено с психично разстройство, употреба на опиати или на други причини за загуба на нормално съзнание, казва Минчев. Грешите! Поведението на този човек е абсолютно преценено, хладнокръвно и целенасочено“, коментира в профила си във „Фейсбук“ Огнян Минчев.

„Безпомощното поведение на екипа на БНТ,

който не успя да помогне на водещата – въпреки присъствието на охранителна полиция и достатъчно здрави мъже наоколо, е свидетелство за институционален разпад, провокиран от страх, пише още Минчев. Ние вече се страхуваме – масово се страхуваме от отмъщението на мутрите, овладели обществения живот. Наблюдавайте как ще се „разсеят“ всички останали, които имат отговорността и властта да спрат рецидиви на подобна свинщина“.

По-далче в коментара на случилото в студиото на предаването „Референдум“ отива Даниел Смилов.

„Скандалът не са изцепките на Сидеров в БНТ, казва той за „Дневник“.

Истинският скандал е ролята на ВМРО и „Атака“ във властта.

ВМРО, както каза и Сидеров, са параван на ДПС, зад който беше създадена Българската банка за развитие на Пеевски и студеният резерв за притопляне на Доган. Всъщност обаче и „Атака“ изпълнява тази роля, но на Сидеров ще му трябва още един „Референдум“, за да прозре и този факт“.

Според Даниел Смилов Сидеров и Каракачанов ще продължат да „тровят обществения ефир“ с посланията си, базирани на омраза и раздухване на най-ниски страсти. Въпросът не е в тяхното лично превъзпитание – то никога няма да се случи. Въпросът е обществото да почне да преодолява национал-патриотарския вирус“, казва той.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам