BG | EN

Съдът в Перник отмени заповед на екоинспекцията за спиране на мощности в ТЕЦ „Република“

Перничани излязоха на протест, обяснявайки, че през нощта в града се усеща задушлива, нетърпима миризма, а от комина на ТЕЦ-а излиза кафяв пушек.
Снимка: принтскийн bTV, архив

Административният съд в Перник нареди спиране на предварителното изпълнение на заповедта на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник, с която беше спряна работата на два от парогенераторите в ТЕЦ „Република“ в града. Това се разбира от прессъобщение, публикувано на страницата на съда.

Съоръженията бяха спрени след разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка заради установено използване на неразрешен вид гориво от биомаса в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството. Проверката пък беше разпоредена след протестите на граждани за това, че въздухът в града е замърсен.

Наложената от екоинспекцията принудителна мярка е оспорена пред съда от изпълнителния директор на „Топлофикация Перник“ Любомир Спасов, по чиито думи по време на проверката, както и повече от седмица преди това не е била горена биомаса.

Определението на съда в Перник не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, се посочва в съобщението на съда.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините