BG | EN

Граждани блокираха пътя София-Варна заради проблеми с водата

Снимка: "За истината"
Снимка: „За истината“

Безводието в Севлиево изкара хората на улицата. Стотици гневни жители на общината затвориха три поредни недели главен път София-Варна, в участъка край село Богатово. Първият път бе на 24 септември в 16 ч. – времето, когато движението бе най-натоварено след трите почивни дни за Деня на независимостта.

Искаме вода“, „Без вода в 21 век“, „Стига празни обещания, действия са нужни“, „Водно бедствие в Севлиево“ са само част от плакатите, които протестиращите носеха.

А че става дума за бедствие е ясно от графика за подаване на вода за домакинствата, който е в сила за община Севлиево от средата на септември – вода в града имаше само вечер между 18 и 22 ч. Тези часове обаче са твърде условни. Водата от пети етаж нагоре потича към девет вечерта и семействата имат един час, да се запасят за следващия ден и подредят домакинствата си.

Далеч по-сурова е ситуацията

в трийсет и четирите села на общината. В част от тях водата идваше по веднъж седмично, заради което им караха с водоноски.

Двайсет и седем години вече след засушаване хората в Севлиевско разчитат само на дъжд. Миналата година режимът продължи до Коледа и бе още по-драстичен – в града имаше вода през два или три дни, в зависимост от постъпващите количества във водохващанията. Тогава севлиевци инициираха подписка и за месец събраха 10 000 подписа, с които поискаха държавата да се намеси за изграждането на замразения в края на миналия век язовир „Мокра Бяла“. Председателят на инициативния комитет за подписката Боян Ботев, председател на гражданско сдружение „Граждани за Севлиево“, занесе копия от нея в областната управа, в МРРБ, в Парламента, при омбудсмана на републиката и я внесе при кмета на Севлиево.

Резултатът от гражданските действия

бяха 640 хил. лв., които държавата отпусна тази година за два проекта – ремонт на 670 м от двайсет и два километровият водопровод от ВЕЦ „Видима“ край Априлци до Пречиствателната станция в севлиевското село Стоките и увеличаване капацитета на бункерните помпени станции чрез подхранване на шахтовите кладенци с вода от язовир „Ряховски ливади“. Местните обаче са песимисти, че тези проекти, първият от които е изпълнен , ще им решат проблема.

Излизането на хората на улицата може да не докара вода до чешмите им, но активира управляващите, които подеха монолог в медиите. Депутатът Николай Сираков, който преди година като областен управител на Габрово лично прие подписката на севлиевци, заяви пред „Дарик“, че досега никой не е правил нищо за решаване на проблемите с водоснабдяването на Севлиево и затова е нямало протести. А сега се работи, но хората искат това да става по-бързо и затова протестират.

Кметът на Севлиево видя

политически интереси в гражданските протести

и пренасочи недоволството на хората към местните избори след две години, а организаторите му нарочи в политически PR. „Сега не е време за протести“, написа той в общинския вестник и в личния си Фейсбук-профил.

Последното разгневи организаторите на протеста – сдружение „Граждани за Севлиево“, чийто председател Боян Ботев реагира в печатното издание на сдружението вестник „Седмицата“: „Спрете да манипулирате севлиевци. Спрете да ни залъгвате. Отидете при хората в селата, където повече от седмица не са виждали вода и на тях кажете, че работите за решаване на проблема. На тях обещайте, че с 400 000 лв. , колкото са отпуснати от държавата, ще преодолеете системния недостиг на вода за града и селата. Аз политически амбиции нямам. Нито кмет ми се става, нито съветник“.

Всъщност

липсата на диалог

между протестиращи и управляващи е притеснителна. Ако властта е сигурна, че прави необходимото за преодоляване на проблема, не би следвало да е нерешителна, за да се изправи пред хората и им го обясни.

За „Мокра Бяла“ са изписани килограми мастило

Малцина обаче днес си спомнят, че язовирът е проектиран, за да захранва 74 населени места от общините Севлиево, Габрово, Велико Търново и Горна Оряховица. Днес във В.Търново и Горна Оряховица са си решили проблема с яз. „Йовковци“, в Габрово имат яз. „Христо Смирненски“, а в Севлиево се молят за дъжд. С уреждане водоснабдяването на съседните на Севлиево области яз. „Мокра Бяла“ вече трябва да захранва град Севлиево, 32 села от севлиевска община и 7 от община Габрово. Въпрос на време е и габровските села да си решат въпроса, тъй като ВиК Габрово спечели проект, с чието изпълнение ще отдели своите от водопровода на Севлиево. А това означава, че от заложените в проекта за „Мокра Бяла“ 870 литра в секунда днес няма нужда. За нормално водоснабдяване на Севливо и селата стигат 320 литра в секунда, това лято в системата постъпваха около 150-180 литра в секунда

Строителството на хидровъзела

започва през 1989 година. Частично са построени път до каменната кариера, до отбивния тунел и до язовирната стена. В зората на демокрацията е ударена и първата копка на отбивния тунел, по-голямата част от него е изградена. Финансирането обаче секва през 1994 година, спира и работата на строителната площадка. Машините се изтеглят, материалите се разграбват, а мечтата на севлиевци за свой язовир продължава да живее в къпинака на язовирната чашка.

Вариантите за решаване на проблема са два – нов проект за язовир и последващо строителство, или държавата да осигури пари за нови водопроводи. Последното според специалистите е изход от безводието в района, тъй като сегашните водопроводи са стари, амортизирали и водата по тях буквално изтича, вместо да стигне до чешмите. Новите водопроводи щели да струват 7-8 млн.лв. Докато за язовир ще са нужни около 50 млн.лв.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините