BG | EN

Пловдив губи още две от перлите си

(„Под тепето“)

Пловдив ще загуби още две от архитектурните си перли в самото сърце на града, при това напълно законно и без никакви възможности за спасението им, показва разследване на сайта „Под тепето.

Снимка „Под тепето“

Лепнатите една за друга вековни къщи на улица „Филип Македонски” № 11 съвсем скоро ще бъдат изринати от багери и инвестиционни интереси. За да останат в историята и само в спомените на онези, които обичат красивото и ценят естетиката.

Оставените да се самосрутват от години красавици се намират на метри от общинския съвет и в непосредствена близост до Тютюневия град. Наскоро те са закупени от хора с интереси към парцелите, които се намират под тях. Имотите са окрупнени в един, а в момента вървят административните процедури по одобрение на идеен проект за на изграждане на нова кооперация на 3, 4 и 5 етажа. В скица-визита не фигурира имената на фирмата, която ще строи, а на наследниците на недвижимите собствености. Предвиден за изграждане е и подземен паркинг. Заради това върви промяна на УПИ-то, за което трябва да бъдат информирани и да дадат съгласието си съседите наоколо. Много от тях обаче са против поредното плътно застрояване на идиличната централна улица до „Цар- Симеоновата градина” и срещу събарянето на две от най-красивите къщи в квартала.

Снимка: Под тепето“

Да, всичко документално е изрядно, напълно законно и съобразено с изискванията. Но не ни харесва! Вижте това грозно нещо остреща, което с регламентирани хватки вдигна височината си и закри гледката ни към Бунарджика, както и съсипа цялата естетика на района.

Да, някои хора имат интерес да построят тук нова сграда, но ако продължаваме така истинският, старият, централният Пловдив ще изчезне напълно, каза ни една от дамите, които е срещу поредното застрояване по улицата. А „грозното нещо” е онази сграда на арх. Емил Жечев, на която се възмущават и общинските ни съветници, докато пушат цигарите си по време на сесия на местния парламент на една от терасите в сградата на ОбС.

Снимка: Под тепето“

Духът и обликът на целия квартал си отива с разрешение и по законен начин. Въпросът е, е проектантите не се съобразяват с миналото и естетиката на тази стара градска зона, а с друго. Не ни остава нищо друго, освен да се надяваме и да се молим, че бъдещият проект ще носи духа на мястото, а няма да е поредното архитектурно недоразумение, което вече е факт на нашата улица, коментира пред Под тепето друга съседка- Мария Ветренска и отново сочи към новата сграда на арх. Жечев.

Проверка на Под тепето в НИНКН установи, че двете вековни къщи нямат никакъв защитен статут и няма административна пречка да бъдат съборени.

Още разследвания от „Под тепето“ можете да прочетете тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините