BG | EN

Фондация „Америка за България“ посочи супергероите на промяната

Президентът и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър
Снимка: „За истината“

С кадри от сериала „Супермен“, популярен в САЩ през 60 години на миналия век президентът и главен изпълнителен директор на „Америка за България“ Нанси Шилър откри вчера годишното събитие на фондацията.

„Истинските супергерои не са от друга планета, не са по-мощни от локомотиви, куршумите на отскачат от гърдите им, каза тя. Всеки ден се срещам с необикновени българи. Те не се смятат за супергерои, но за Фондация „Америка за България” са точно такива. Супергероите са навсякъде около нас. Вие сте супергерои, защото се борите за истината и имате една обща суперсила – волята и виждането как да направите България по-добро място за всички нейни граждани“, каза още Шилър.

В началото на третата годишна среща на фондация „Америка за България“, посветена този път на

българските супергерои

посланикът на Съединените щати в София Ерик Рубин каза, че точно вчера са се навършили 3 години от пристигането му у нас. „За това време бях вдъхновен от много хора, които правят изумителни неща с подкрепата на „Америка за България“ и дълбоко се възхищавам на вашата отдаденост, каза Рубин. Вдъхновен съм от „супергероите“, надявам се и с вас е така. Вашата работа е важна, за да се осигури бъдещето на България като свободно, благоденстващо и демократично общество“.

Откриването на годишното събитие на Фондация „Америка за България“ на 30 януари т.г.
Снимка: „За истината“

Петимата „супергерои“,

които вчера президентът на Фондация „Америка за Бългапия“ посочи поименно бяха изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова, Андрей Чалъков от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, Рашка Гайтанова, която е на път да стане първият лекарски асистент от ромски произход във Велинград, Емилия Димитрова-Данкова, издател и главен редактор на сайта „Севлиево онлайн“ и част от екипа разследващи журналисти на платформата „За истината“ и Росен Георгиев, кмет на село Дъбрава.

Светла Костадинова

работи върху начини за повишаване ефективността на публичните финанси, за подобряване бизнес средата за малките и средни предприятия, както и за повишаване стандарта на живот на всички българи чрез трудова мобилност. 

Андрей Чалъков

от Асоциацията за развитие на месодайни породи говеда въведе дигитална система за съхранение на генетична информация за месодайните породи. Системата помага на отрасъла да се превърне в успешна експортна индустрия. „Той не прескача високи сгради с един скок, но готовността му да направи технологичен скок доказва, че всяка българска индустрия може да се развива и да е успешна“, каза Нанси Шилър..

Рашка Гайтанова

от ромската махала във Велинград вече е приключила с лекциите в Медицинския университет в София и в момента е на учебната си практика. Мечтата й е да стане първият лекарски асистент от ромски произход във Велинград.

Емилия Димитрова-Данкова

е издател, журналист и главен редактор на „Севлиево онлайн“ и част от екипа на платформата за разследваща журналистика „За истината“. Емилия се осмели да разследва потенциален конфликт на интереси в габровската дирекция „Социално подпомагане“ и срещу нея, както и срещу издателя на сайта „За истината“ бе заведен съдебен иск от директора на дирекцията Радостина Братованова. Той бе отхвърлен на две инстанции с помощта на адвоката от Програма Достъп До Информация Александър Кашъмов, а Братованова напусна заеманата от нея длъжност.

Авторът на „За истината“ Емилия Димитрова – Данкова – един от супергероите на Фондация „Америка за България“
Снимка: „За истината“

„Работата на Емилия е пример за това колко важни са независимите медии, за да бъдат държани институциите отговорни пред гражданите“, каза Нанси Шилър.

Росен Георгиев

е кмет на с. Дъбрава. През 2015 г. селото имаше само сто жители и бе на път да влезе в списъка на изчезващите села. Георгиев обаче създаде The Brava Balkan Fest – фестивал за рок музика, който всяко лято привлича музиканти от Балканите. Днес с. Дъбрава е напълно променено и то само за няколко години. Днес там целогодишно живеят над 300 души, а през почивните дни броят им се удвоява.

„Всеки един от вас може да е тук, на тази сцена, каза още Нанси Шилър. Всеки ден вие правите България по-добра с вашата суперсила, вашата находчивост при решаването на проблеми, вашият личен пример, инициативност и упорство“.

Според нея онова, което би могло да попречи за постигането на тези цели е липсата на сътрудничество, на доверие, неспособността или нежеланието за бърза адаптация към променящите се обстоятелства.

Годишното събитие на Фондация „Америка за България“
Снимка: „За истината“

Фондация „Америка за България“ е създадена през 2009 г. Всяка година тя дарява около 20 млн. долара от общия си

капитал в размер на 400 млн. долара.

Той от своя страна се реинвестира, за да не прекъсва дейността на фондацията. Тя определя като свои шест ключови приоритета подпомагането на благоприятната бизнес среда в България, доброто образование и работни умения, справедливите и равни условия, почтените и независими медии, както и създаването на привлекателни и жизнени общности.

Според официалните данни, публикувани в сайта на фондацията, за десетте години на съществуването си тя е дарила у нас повече от 207 млн. долара и е подкрепила 819 проекта.

Последният от тях е бъдещият музеен комплекс „Епископска базилика на Филипопол“ в Пловдив. „Америка за България“ финансира проекта с 8.2 млн. лв. Още толкова за строителството на музея трябва да осигури и община Пловдив.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Жители на Балчик застанаха срещу предложението за двойно увеличение на цената за „Синя зона“ в града

Предложението на общинската администрация, което предвижда "синята зона" от 1 да стане 2 лв. за час трябва да се гледа на заседанието на Общински съвет - Балчик на 23 март.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

„Вътрешна сигурност“ задържа служител на МВР за подкуп

Двама души, един от които е служител на МВР, са задържани с оглед проверка на данни за подкупо.

Още за новините

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

„Порок в заданието“ – екоминистерството спря разширението на химическо производство край Павел баня

Министърът на околната среда Росица Карамфилова отмени Решение по ОВОС на директора на РИОСВ-Стара Загора, което разрешава на акционерното дружество „Кастамону-България“ да разшири химическото си производство на формалдехидни смоли.