„Фигаро тук – Фигаро там“ – как кметицата на Алфатар уреди бъдещия си зет с две общински заплати

Янка Господинова, кмет на Алфатар
Снимка: Община Алфатар

Кметът на Алфатар Янка Господинова (ГЕРБ) спазва принципа да подкрепя развитието на младите хора в общината. Пример за успеха на тези усилия е фактът, че Господинова е назначила приятеля на дъщеря си на две длъжности в общинската администрация и така всеки месец той получава от местния бюджет две заплати.

От поредица запитвания по Закона за достъп до обществена информация става ясно, че Драгомир Донков, който е приятел на Вероника Господинова и живее с нея, е назначен за кметски наместник в с. Цар Асен. Това се случва след местните избори през 2019 г., когато Янка Господинова спечелва втория си мандат като кмет на Алфатар. Заплатата, която 22 годишният по това време младеж получава за работата си като наместник на селото със 130 души население е скромно – 500 лв.

Но след две години нещата се променят.

На 12 февруари м.г. Община Алфатар обявява конкурс по документи и събеседване във връзка със създаване на нова социална услуга –  „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства №2“ в квартал Попово, който е финансиран от държавата. В обявата за конкурса изрично е записано, че Община Алфатар започва прием на документи за заемане на следните длъжности: директор на центъра, социален работник, медицинска сестра, трудотерапевт, болногледач и общ работник.

Според описанието, дадено от общинската администрация, центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в Алфатар е „форма на социална услуга от резидентен тип, насочена към лица с психични увреждания, които имат потребност от 24-часова грижа“. Уточнено е също, че целевата група, за която е създаден центърът са „пълнолетни лица с психични разстройства и

висока степен на зависимост от грижа“. 

Капацитетът е 15 човека.

Изискванията към кщандидатите за заемане на директорското място в дома е те да имат минимална образователна степен „Бакалавър“ и общ стаж 1 година. Сега Янка Господинова твърди, че документи в отговор на обявата за свободното директорско място не е подал никой. Но точно в този момент се оказва, че не друг, а именно приятелят на дъщеря й Драгомир Донков напълно покрива изискванията за заемане на длъжността – той вече е натрупал цели 2 години стаж като кметски наместник на с. Цар Асен и дори се е дипломирал като бакалавър по „Публична администрация“.

И така

Дъщерята на кметицата на Алфатар Янка Господинова Вероника и приятелят й Драгомир Донков – кметски наместник в с. Цар Симеон и директор на центъра за лица с психични разстройства
Снимка: Фейсбук профил

24-годишният младеж вече съвместява две длъжности,

за които получава от една година насам и съответните възнаграждения – като кметски наместник в с. Цар Асен и (според кмета на Алфатар) като „временно изпълняващ“ длъжността Директор на център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в града.

Като временно изпълняващ длъжността директор обаче, Драгомир Донков е назначен с трудов договор, на пълен 8 часов работен ден и заплата от 1 300 лв. Така, съвместявайки двете длъжности, той получава общо 1 800 лв., осигурени от местния бюджет на Алфатар.

Кметските наместници са органи на изпълнителната власт в населеното място, пише в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Те се назначават на трудов договор и пълен работен ден, но могат да бъдат освободени предсрочно без предизвестие от кмета на общината. По същия начин може да бъде освободен и Драгомир, след като е станал директор, но това не се е случило и така той получава заплащане и за двете длъжности, които заема в момента.

Но логичният въпрос е

как младият мъж успява да се справи

с изпълнението на двете длъжности eдновременно, особено като се има предвид, че в рамките на работния си ден трябва да се намира едновременно в две различни населени места – с. Цар Асен и Алфатар. Двете длъжности са със стандартно работно време. Кметският наместник трябва да е на работното си място 8 часа в кметството на с. Цар Асен. Според заповед на кмета на Алфатар за работното време, публикувана на сайта на общината, работниците и служителите в администрацията, включително кметовете и кметските наместници са с работно време от 8 до 17 ч. всеки ден от понеделник до петък.

Заповедта може да видите тук

По същото време обаче Драгомир трябва да изпълнява и задълженията си по трудовия договор на 8 часов работен ден като директор на Центъра за лица с психични отклонения и на практика няма как да не се окаже в нарушение на заповедта на кмета.

На въпроса за възнаграждението на Драгомир Донков като директор на центъра, Янка Господинова уточнява, че за положения труд се полага възнаграждение. Естествено, никой не оспорва това.

А за неположения труд полага ли се възнаграждение?

И по двете длъжности Драгомир Донков изпълнява важни задачи. Като кметски наместник трябва да обслужва административно хората от селото, както и да организира провеждането на благоустройствени, комунални и други задачи. А като директор на центъра отговаря за предоставянето на социалната услуга от Общината на 15 души с психични разстройства, за 8 души персонал, които също са назначени с трудов договор, на 8 часов работен ден и…предполага се на едно място. Само директорът, който ги управлява, е на две. И ако наистина може да бъде и на двете места едновременно, заслужава си заплатите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам