BG | EN

„Тайнственият“ път на мигрантите през България

Група мигранти разговарят в Харманли.
Снимка: Иван Атанасов

Нито една официална институция до този момент не е дала отговор какви са точните маршрути на влизащите нелегално мигранти в България.

Вероятно не са известни за органите, защото ако бе обратното, щяха да бъдат разбити (както обичат да се изразяват) и притокът на бежанци щеше да намалява.

Вместо това, напливът от младежи, които бягат от Сирия и Афганистан се увеличава.

Местните хора, които живеят край границата с Турция разказват от къде и как се преминава желязната ограда, даже описват и начините по които се прави. Така тайните маршрути стават обществена тайна.

Видео по темата – тук

Министри мобилизират полиция, жандармерия, специални служби, демонстрират загриженост и решителност да се справят, но ефектът не е в тяхна полза. Командировани са стотици униформени на границата с Турция, постовете им могат да се видят на около 20 – 30 км. по-навътре, на асфалтовите пътища, които мигрантите не използват.

Миналия месец заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев съобщи, че всяко денонощие у нас са установявани около 1000 мигранти, основно от Афганистан и Сирия.

Какво става след това с тях, не допълни, но се разбира, че те достигат до вътрешността на страната, защото всеки ден бежанци се появяват на различни места.

В началото на тази седмица на магистрала „Тракия“, в камион бяха открити 75 мигрантни.

И това става въпреки заявените намерения на правителството, че са хвърлили всички сили за справяне с проблема с нелегалната миграция.

В същото време броят на влезлите през „зелената граница“ не намалява.

Вместо това, организацията по прехвърлянето им към вътрешността на Европа се усъвършенства. 

Простата сметка показва, че след като местата за настаняване в България са няколко хиляди и не са препълнени, то явно по-голяма част от влезлите у нас мигранти напускат територията на страната.

Докато каналът за преминаване в страната ни се движи от Истанбул, при другия – за пътуването до Западна Европа минава през Града на Белоногата. Всеки ден в „Регистрационно приемателен център Харманли“ се регистрират 60 – 70 човека. Влизайки там, те престояват от няколко дни до седмица чувстват се спокойни, събират сили и продължават към София, а от там и на запад.

Автобусите за столицата всяка сутрин са препълнени, ползват и влаковете.

Градът, прочул се преди 6 години като място, предлагащо най-унизителни условия за мигранти, вече се превърна във важна спирка, нещо като „гара – разпределителна“ за отпътуването на бежанците към Западна Европа.

Той е част от „тайнственият“ за официалните власти път на мигрантите през България.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Иван Атанасов
Иван Атанасов е издател и главен редактор на електронното и печатното издание "Сакарнюз". Занимава се с журналистика от 1996 г. Има публикации в почти всички централни медии.

Още от автора

Инвеститор иска да добива злато и сребро в защитена зона в Ивайловградско

Това е втори опит на фирмата да получи концесия за терена, част от който попада в защитена зона.

Държавата е поела окончателно контрола на храните, внасяни през “Капитан Андреево”

Фитосанитарният контрол на гранично пропускателния пункт "Капитан Андреево" окончателно е поет от държавата, а частната компания "Евролаб 2011", която го осъществяваше до сега, е отстранена. Това съобщи служебният...

За два дни край Харманли униформени задържаха над 45 нелегални мигранти

В рамките на два дни край Харманли бяха задържани над 45 души, влезли нелегално в страната.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.