BG | EN

Тайният PR на Община Севлиево

Местната администрация отказа да предостави информация за финансовите си отношения с външни изпълнители на дейности за връзки с обществеността

Илюстрация: geralt / Pixabay

Община Севлиево се обслужва от софийска PR-агенция, но правилата на партньорството не са обществена информация. В администрацията няма данни за плащанията към въпросната агенция. От местната администрация посъветваха, ко данъкоплатците се интересуват колко от парите им се харчат за създаване на „положителен имидж“ на управляващите, да прегледат годишните финансови отчети на Общината.

В края на април „За истината“ поиска от местната администрация в Севлиево информация за взаимоотношенията й с дружеството „Пи Ар България“ – агенцията, от чието име медиите получават съобщения за работата на общинарите. Всички те са подписани с името Анелия Скримова.

В заявлението по Закона за достъп до обществена информация, бяха зададени четири конкретни въпроса: на какво основание столичната агенция работи с Община Севлиево, как и по какви критерии е избрана агенцията, има ли действащ договор между администрацията и „Пи Ар България“. Със същото заявление бе поискано, ако такъв договор съществува, да ни бъде предоставено копие от него, както и справка за размера на направените плащания от бюджета към агенцията от датата на тяхното възникване.

Оказа се, че поисканата информация не е обществена. Според отговора на заявлението, изпратен до „За истината“, зададените въпроси предполагали „обяснения от кмета на Севлиево“, което не било допустимо по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Единственият отговор на четирите въпроса грасеше: „Няма действащ договор между Община Севлиево и „Пи Ар България“.

Част от прессъобщенията от Община Севлиево са подписани от Анелия Скримова

Липсата на договор в телефонен разговор потвърди и самата Анелия Скримова, собственик на агенцията. А на въпроса за основанието, на което от администрацията заплащат за услугите й, каза, че става дума „по-скоро за благотворителност“. Скримова отказа подробности и помоли да й бъдат изпратени писмени въпроси.

Кой стои зад „Пи Ар България“?

Според данни в системата за фирмено разузнаване „Дакси“ от 5 декември 2015 г. управител и едноличен собственик на „Пи Ар България“ е Йорданка Евтимова, а дружеството е регистрирано на адрес в Перник. Любопитен факт е, че номерът на телефона за връзка с Йорданка Евтимова е същият като този, който сочи за връзка с медиите Анелия Скримова. Двете ползват и един и същ електронен адрес, става ясно от сайта prinbulgaria.com, който съдържа данни за PR агенциите в България.

Скримова е била в управлението на „Пи Ар България“ допреди две години и половина и вероятно продължава да работи там, след като посочва за връзка имейла на агенцията, а не на „Грийн Пъблишинг“, дружество, на което е управител от ноември м.г. То е собственост на Ростислав Петров и Хафизе Яхова, със седалище в Ловеч.

Най вероятно точно тези разминавания са дали основание на Община Севлиево да съобщи в отговора си на заявлението по ЗДОИ, че за взаимоотношенията на администрацията й с „Пи Ар България“ „няма материален носител“.

Без обяснения

Решението, че исканата информация не следва да ни бъде предоставена, тъй като тя налагала „обяснения от кмета“, би могло да се тълкува и като опит за прикриване на мотивите за наемането на външен специалист по публични комуникации. Още повече, че данните трябва да са налични в администрацията, тъй като на агенцията се плаща със средства от общинския бюджет, от което следва, че съществува правно основание за тях.

Отказът на Община Севлиево да предостави информация за взаимотношенията си с външна PR агенция
Илюстрация: „За истината“

 

Търсете в годишните отчети

Като опит за прикриване на начина, по който се харчат бюджетни средства би могъл да се приеме и съветът да потърсим справка за плащанията към агенцията в годишните финасови отчети на Община Севлиево. Те, разбира се, са публични, но в тях няма информация за плащания, извършени към конкретни дружества. Данните в отчетите са структурирани по пера, съгласно бюджетната квалификация и е невъзможно от тях да бъде извлечена детайлна справка за определено юридическо лице.

За втори път в рамките на половин година Община Севлиево отхвърля право на достъп до информация за разходвани средства. В края на миналата година от там отказаха да оповестят и разходите за задгранични командировки на служителите си, но през март т.г. Административният съд в Габрово отмени това решение. Донните, получени от „За истината“ след това можете да прочетете в текста „Близо 26 хил. лв. за командировките в чужбина е похарчила местната администрация в Севлиево през 2017 г.“

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините