BG | EN

„Тази чудесна сграда“ – рухнаха таваните в блок за социално слаби, построен с евросредства в Шумен

Така е изглеждал домът на пострадалото семейство с три деца след падането на тавана
Снимка: Гюлнур Юсуфова

Деветгодишно момиченце пострада под рухналия таван на нов общински блок със социални жилища в Шумен, построен с европейско финансиране.

Детето е с кръвоизливи и насинявания по тялото, след като огромни парчета мазилка се стоварили от тавана върху леглата на момиченцето и на по-големия му 11-годишен брат. Баткото се отървал само с уплаха, а третото дете на семейството, бебе на година и пет месеца, е оцеляло по чудо, след като майката успяла да го грабне преди таванът да падне върху кошарата му.

Пететажната общинска сграда в шуменския квартал „Тракия“ е с жилища за социално слаби и беше построена с близо 3 млн. лв. по европейска програма. Тя беше открита с шумна церемония, оргнизирана от кметския екип само преди няколко месеца.

Кметът на Шумен Любомир Христов показва блока при откриването му.
Снимка: Дияна Желязкова

Изпълнител на обекта е шуменското дружество „ЖСП Стил“, а местната администрация в Шумен беше санкционирана от Управляващия орган на оперативната програма заради нарушения в обществената поръчка при избора на изпълнител.

Кошмарът на общинските жилища

Пострадалото момиченце е средното от трите деца на Гюлнур Юсуфова, която със съпруга си е получила един от апартаментите в новия социален блок. Настанили са се само преди месец и половина, но таваните буквално падат върху главите им, а те няма къде да отидат. При това са преживели кошмара с падащите тавани не един, а два пъти.

Семейството обитава стандартен апартамент от дневен тракт и спалня на първия етаж в блока на ул. „Одрин“ 15. В спалнята са двете легла на по-големите деца, а родителите спят в дневната стая, където е и бебешката кошарка.

„Първо падна таванът в дневната, срути се целият, докато спяхме“, раказва Гюлнур и започва да плаче, докато си спомня преживения ужас. Инцидентът станал на 15 април, рано сутринта около 6,20 ч. „Чу се някакъв силен гръм и докато отворя очи, виждам как целият таван пада в средата на стаята. Не знам как успях да реагирам толкова бързо, за да спася бебето? За секунди се хвърлих към малкия, успях да го грабна и докато го взема, цялата мазилка падна върху детската му кошара“, припомня си кошмара Гюлнур и закрива лицето си с ръце. 

Ужасът продължава, след като семейството било преместено в съседен апартамент, докато ремонтират техния. Там трагедията се повторила, този път паднал таванът в детската стая, направо върху спящите деца.

„В петък срещу събота към 1,20 ч. през нощта таванът падна върху децата. Големият ми син се размина само със стреса, но дъщеря ми има огромни синини от мазилката, която падна върху нея“, казва Гюрнур и показва нараняванията на 9-годишното момиченце.

Майката показва нараняванията на пострадалото дете

След този инцидент семейството отново се върнало в стария си апартамент. Тук поне таванът вече не бил на мястото си и нямало какво повече да пада.

Сега майката и другите обитатели на блока, продължаватда живеят в страх. „Няма къде да отида с тези три деца, просто няма къде да живея и сме принудени да стоим тук. От страх живеем само в една стая“, казва жената.

Семейството и без това е притеснено заради сериозен здравословен проблем на най-малкото им дете, което след вирусна инфекция развило тежко бъбречно заболяване и се наложило цял месец да бъде лекувано във Варна. Три пъти го поставяли на хемодиализа. Заради заболяването на бебето, Гюлнур трябвало да напусне работата си като санитарка в болницата и сега семейството изнемогва само със заплатата на съпруга. „А вече и няма къде да живеем, просто не знам какво да правя“, разплаква се изтормозената жена.

Сега бебето спи под падналия вече таван, което изглежда по-безопасно
Снимка: Гюлнур Юсуфова

Падащите тавани не са единственият проблем в новите социални жилища. Гюлнур показва сериозните следи от теч в банята, заради който едната стена в коридора вече видимо мухлясва. В спалнята пък се виждат пукнатини по тавана, които още повече плашат семейството.

Таваните в новия жилищен блок са паднали в още няколко апартамента, има пукнатини по стените, течове в баните, оплакават се живеещите там. Сградата се стопанисва от общинското предприятие „Общински жилища и имоти“. Директорът му Пламен Инджев е внесъл докладна записка до кметския екип още след първите инциденти и комисия от представители на дружеството-изпълнител и на общината е направила оглед на жилищата.  

Не било ясно защо падат таваните

При проверката така и не стана ясно защо падат таваните, каза Гюлнур. „Минаха на проверка, обиколиха апартаментите, но не можаха да кажат защо се случи това? Щели да изпратят проби от мазилката за изследвания в София“, обясни жената, която заедно с другите обитатели на общинския блок чака да им кажат кога ще бъде направен ремонт на жилищата им.

„Казаха да чакаме. Ще се прави ремонт, но не ни казаха кога. Вероятно през май, щели да ни се обадят. Показах им телевизора, който се счупи от падналата мазилка, още е в гаранция. Попитах ги дали ще го платят – никой нищо не отговаря. Просто казаха да изчакаме, и това е“, преразказва Гюлнур срещата със строителите от дружеството-изпълнител.

Шефът на фирмата изпълнител Стефан Начев пред журналисти при откриването.
Снимка: Дияна Желязкова

Според неин представител, има проблем, но никой от комисията не успял да разбере каква е причината за него.

„Сградата е в гаранция и дефектите трябва да бъдат отстранени от изпълнителя“, казва шефът на общинското предприятие Момчил Инджев. Не знам какви анализи ще праваят, но всичко трябва да бъде ремонтирано по най-добрия начин, за да е безопасно за хората!“.

Хвалби при откриването на общинския блок

Новият общински блок с 51 апартамента за социално слаби беше официално открит в края на октомври 2022 г. Сградата беше построена с близо 3 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“, а дофинансирането от общинския бюджет беше в размер на близо 80 хил. лв.

„Въпреки пандемията и рязкото увеличаване на цените, успяхме и сме на финала на един необходим за Шумен проект“, похвали се при откриването кметът Любомир Христов на специална пресконференция.

Така изглежда отвън новият жилищен блок
Снимка: Дияна Желязкова

„Строителството беше трудно, защото се случи във време на пандемия. Въпреки това се справихме и днес вече имаме тази чудесна сграда на ул. „Одрин“ №15. Обитателите ще разполагат с всички необходими удобства“, продължи да се хвали кметът Христов, а подробен репортаж от пресконефренцията може все още дса бъде видятн в сайта на община Шумен.

Самото строителство на социалните жилища завърши година по-рано, в края на 2021 г. и тогава кметът Христов дори организира специална обиколка за журналисти, за да покаже новата общинска придобивка. Днес общината пази мълчание по случая

Коя е фирмата-изпълнител?

„ЖСП Стил“ е шуменско дружество с управител Стефан Начев. То е създадено през 90-те години и според фирмената страница в интернет е специализирана основно в жилищно строителство. Наред с това фирмата изпълнява обекти по поръчки на общините Шумен, Хитрино, Търговище, Шуменския университет и др.  

През 2015 г. „ЖСП Стил“ ремонтира по европроект за 5 млн. лв. централния площад и пешеходната зона в Плевен заедно с варненската „Експрес Гаранцион“.  През последните години фирмата започна да строи жилища и в София.

Миналата година „ЖСП Стил“ ремонтира и едно от студентските общежития на Шуменския университет -13-етажен блок. Ремонтът беше финансиран целево от Министерството на образованието и науката и струваше около 4 млн. лв., но приемането на сградата се забави с няколко месеца, тъй като имаше забележки към строителството, съобщиха хора от университета.

Изпълнението на последния обществен проект на фирмата – злополучният общински блок със социални жилища, започна с проблеми още в самото начало. 

Управляващият орган на ОП “Региони в растеж 2014-2020“ наложи санкция на община Шумен за 250 хил. лв. заради нарушения в обществената поръчка за избор на изпълнител. Администрацията обжалва, но през март 2021 г. Административният съд потвърди наложената финансова санкция по проекта за изграждане на жилищна сграда с 50 социални жилища. Според Управляващия орган, в обявената от Община Шумен обществена поръчка за избор на строител са посочени условия, които са ограничили участващите кандидати, незаконосъобразна е и методиката за оценка на офертите. Съдът е потвърдил 3 от посочените 4 нарушения в поръчката. Размерът на санкцията е 10% от размера на сключения договор в размер на 2 116 723 лв. без ДДС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините