BG | EN

Съдът разпореди проверка на болничен лист, издаден на директора на БНТ

Скрийншот от централната емисия Новини на БНТ

Софийски градски съд е разпоредил проверка на болничния лист на генералния директор на БНТ Константин Каменаров, който е бил внесен в съда час преди заседанието в понеделник, (18 февруари) и е станал повод за отлагане на делото срещу Каменаров.

Според представения болничен лист, Каменаров е в отпуск по болест от 14 до 22 февруари. Снощи – 19 февруари, обаче, в централните новини на БНТ бе излъчен репортаж с изказване на Каменаров от Брюксел за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във времето на дигитална революция.

Константин Каменаров е подсъдим на втора инстанция в Софийския градски съд (СГС), където обжалва условна присъда, издадена от Софийски Районен съд лишаване от свобода за година и три месеца и глоба от 600 лв. по обвинение, че е управлявал автомобила си след употреба на алкохол. Ако присъдата бъде потвърдена, Каменаров може да загуби поста си като генерален директор на БНТ.

Потърсен от „Дневник“ за коментар, Константин Каменаров е обяснил, че е болен от грип, което не е странно в този сезон, и че е пътувал до Брюксел въпреки заболяването. „Нито законът, нито конституцията ми забраняват да се движа“, е посочил пред изданието той. На въпрос на „Дневник“ дали за участието си в конференцията е бил командирован от БНТ, Каменаров отговорил, че ще бъде разпространено негово официално изявление по случая.

Дали болният може да се движи се решава от лекаря, който издава документа за временна неработоспособност, са обяснили за „Дневник“ експерти. Изданието пояснава, че в болничния лист са посочени 7 опции на режим на лечение, сред които „болничен“, „домашен – на легло, постоянно или в определени часове от деня“, „свободен без право да напуска населеното място“, „свободен с право да напуска населеното място в границите на РБ“. Любопитно е, че липсва вариант за свободен режим с право за напускане границите на РБ, пише „Дневник“.

Ако Каменаров е бил командирован от БНТ в Брюксел, това също е нарушение на закона, тъй като няма как някой да е едновременно в болнични и в командировка, посочва още изданието.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините