BG | EN

Съдът отхвърли отказ на Община Севлиево да предостави информация за задграничните командировки на служителите си

Общинските съветници от Севлиево подготвят четиридневно пътуване до Ница в началото на май за запознаване с „нови социални практики“.

Снимка: pixaby.com

Административният съд в Габрово отмени частичен отказ на секретаря на Община Севлиево да предостави на журналиста Емилия Димитрова справка за разходите от общинския бюджет за задгранични командировки на служителите й, както и направените разходи за посрещане на чуждестранни делегации.

Димитрова е собственик на сайта sevlievo-online.com и автор на „За истината“. В отговора на подадено от нея заявление по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ се казва, че исканата справка касае защитени лични данни, за каквито в общината смятат длъжностите на командированите служители, а информацията за стойността на командировките им зад граница не била обществена.

В началото на декември м.г. от общинската администрация в Севлиево бе поискана информация по реда на ЗДОИ за разходите, направени за

задгранични командировки на общинските служители през 2017 г.

по пера – длъжност на командирования служител, цел на пътуването, брой дни престой зад граница, начин на пътуване и изплатени командировъчни. Със същото заявление бе поискана информация и за разходваните средства за посещения на чуждестранни делегации в града, отново по длъжност, брой дни престой, цел на посещението и разходи за обезпечаване на съответната визита.

В законния срок от Общината предоставиха нищожен обем от исканата информация, която съдържаше две цифри – общият размер на разходите за пътни, дневни и визи за общинските служители и общата сума на похарченото за посрещане на чуждестранни гости. От тези обобщени цифри обаче не може да се направи заключение

дали парите на данъкоплатците са похарчени по предназначение.

Странно е, че отказвайки подробна информация от администрацията квалифицират длъжностите на служителите като лични данни, а обяснението, че изпълнението на служебни задължения от общинските служители не е обществена информация е по-скоро абсурдно. Не по-малко абсурдно е становището на наетите от общината адвокати, че „изпълнението на служебните задължения на общинските служители е свързано с личния принос на всеки към дейността на общинската администрация“ и оценка може да дава единствено работодателят или прекият началник на всеки от командированите.

Неудовлетворена от оскъдната информация Емилия Димитрова поиска с жалба до Административния съд в Габрово отмяна на отказа да й бъдат предоставени заявените данни. А в своето решение съдът е категоричен:

„Гражданите имат право на информацията,

тъй като въз основа на нея могат да установят как работи администрацията, как, за какво и къде отиват индиректно техните пари, по какъв начин се създават и поддържат международни отношения“.

Любопитно в случая е, че при наличието на щатен юридически екип от четирима юристи, Общината е наела външно адвокатско дружество, на което с публични средства се плаща, за да бъде скрита информация за това

как се харчат парите на данъкоплатците.

До дни ще стане ясно дали от администрацията ще обжалват решението пред Върховния административен съд.

През това време общинските съветници на Севлиево подготвят пътуване до Ница „за запознаване с нови социални практики“. Информацията за него все още се уточнява, е казал председателят на Общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева. Единственото, което тя е уточнила е, че пътуването е планирано за края на април. В рамките на четири дни и в Ница съветниците щели да имат поне две работни срещи. С кого и по какви въпроси ще се срещат на Лазурния бряг и каква част от общинския бюджет ще покрие престоя им в един от известните и скъпи курорти на френското средиземноморско крайбрежие, предстои да стане ясно.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините