BG | EN

Съдът в Тополовград остави в ареста Иван Пачелиев – Дюмона

Иван Пачелиев – Дюмона при въвеждането му в съдебната зала.
Снимка: „Сакарнюз“

Съдът в Тополовград остави в ареста за постоянно обвиняемия Иван Пачелиев – Дюмона. За това съобщава електронното издание „Сакарнюз“. Той бе задържан преди два дни в с. Орешник, като в акцията участваха над 80 полицаи от елитни части, жандармерия и специално подразделение „Кобра“.

На днешно съдебно заседание искането на прокуратурата  бе прието искането с аргумента, че Пачелиев е агресивен, което проличало при задържането му. Той можело да извърши друго престъпление, защото в дома му били намерени боеприпаси и още оръжия.

Прокурор Христо Джонджоров каза по време на съдебното заседание, че Дюмона е възпроизвел изстрел и насочвал оръжие срещу длъжностно лице, заради което може да бъде обвинен по три члена от Наказателния кодекс.

Според адвоката на обвиняемия прокуратурата „се лута и няма точно текст от Кодекса, по който подзащитният му може да бъде подведен по отговорност“. Освен това Дюмона не можел да възпрепятства следствието, защото били разпитани всички свидетели и всички следствени работи са вче приключили. Той имал извадена става на лявата ръка, като за травмата, причинена от полицаите било необходимо спешно лечение.

Адвокатът твърди, че ако Иван е стрелял от 2 – 3 метра срещу някой, последствията щели да се съвсем други. „Задържането му под стража ще бъде неоправдана репресия,“ каза той и поиска глоба или домашен арест.

Пред съда Дюмона каза, каза, че тези, които са дошли в къщата му на 19 февруари и са му се представили за полицаи, не се се легитимирали. Единият е показал шофьорска книжка, а другият – лична карта. Той им заявил, че това не са легитимни документи и ги приканил вежливо да напуснат къщата му. Не стрелял срещу никого.

За другият инцидент, на 20 февруари, когато са го арестували, Дюмона разказа, че не бягал, а просто е отишъл до кафемашина да си купи кафе. Не е бил въоръжен и не е оказал съпротива,

За намерените гранати в къщата му задържаният твърди, че са учебни и са пълни не със взрив, а със смола. Споед прокуратурата обаче, това тепърва трябва да бъде уточнено. За двете пушки и револвера, който Иван купил от Франция преди две години са били правени полицейски проверки при които не са установени нарушения.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините