BG | EN

Строителният контрол обжалва решението на съда за изграждането на небостъргача „Златен век“

Строежът на небостъргача „Златен век“
Снимка: принтскийн bTV

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), чрез Административен съд – София град, внесе касационна жалба до Върховния административен съд на Република България във връзка с решението на Софийския административен съд по казуса „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“.

Със свое решение от 30.07.20190 г. Административен съд – София град отменя като незаконосъобразна заповедта от 15.04.2019 г. на началника на ДНСК, с която след разпореждане на премиера Бойко Борисов, той нареди спирането заради нарушения на строежа на сградата „Златен век“. С нея е наредено спиране и на незаконен строеж на изкоп/насип в съседен имот за обществено обслужване, подземен гараж и трафопост, извършвани от „Артекс инженеринг“ АД.

ДНСК счита, че е нарушен материалният закон.

За да постанови решението си съдът е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта на закона.
ДНСК обжалва тези изводи на съда с доказателствения материал по делото в неговата цялост, уточняват от строителния контрол.

Тридесет и четири етажният небостъргач е най-големият проект на строителната компания „Артекс“, чието име стана широко известно по-рано тази година, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от нея луксозни апартаменти на цени под нормалните за пазара. От фирмата твърдят, че спирането на строежа е причинило загуби за компанията в размер на 1.8 млн. лева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините