BG | EN

Спецпрокуратурата публикува още документи от разследването за шпионаж

Николай Малинов
Снимка: принтскрий bTV

Специализираната прокуратура публикува още документи от разследването за шпионаж срещу председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов.

Сред новите публикувани доказателства са разговори на Малинов в социалните мрежи и документи.

Според публикувания договор с Руския институт за стратегически изследвания, представляван от Леонид Решетников, дружество на Николай Малинов е трябвало да предоставя между 1 януари и 30 ноември 2014 г. журналистически материали, свързани с вътрешната и външната политика на България, страните от Балканите и Европейския съюз. Стойността на договора е в размер на 2 200 000 рубли.

Публикуван е също договор за дарение от 15 януари 2013 г. между  фирма „Бромак“, собственост на Цветан Василев, и националното движение „Русофили“. Дарението от 31 515 евро е за изработването на 200 паметни знака „Самарски кръст“.

Публикуван е и документ за споразумение от 2015 година за медийни услуги (за предоставяне от издания на Николай Малинов на рекламни площи и публикуването на рекламни карета и специални приложения с материали от „Российская газета“ и други руски печатни издания) на стойност 900 хил. рубли между „Издателство „Российская газета“ и дружество, представлявано от Николай Малинов.

От съобщението на прокуратурата се разбира още, че заради обществения интерес и при разрешение от наблюдавашия  прокурор, ще бъдат публикувани и други материали, свързани с разследването.

Миналата седмица държавното обвинение публикува част от писмените доказателства срещу председателя на движение „Русофили“.

Бившият депутат от БСП и някогашен издател на в. „Дума“Николай Малинов миналата седмица беше обвинен в шпионаж в полза на Русия и освободен от ареста срещу гаранция от 50 хил. лв. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините