BG | EN

Атака срещу автор на „За истината“. С какво беше предизвикана?

Венелина Попова
Снимка: Личен архив

Само преди дни „Репортери без граници“ обяви тазгодишния си доклад, в който България отново е класирана на последното – 111 място по свобода на медиите в ЕС. „В България независимите медии са обект на съдебен тормоз, а критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие“, пише в тазгодишния доклад на неправителствената организация. В края на миналата седмица „официозите“ на властта – „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“ дадоха поредно потвърждение за обективността на тази оценка.

Това гласи позиция на „Асоциацията на европейските журналисти – България“, разпространена днес. Тя бе предизвикана от едновременни публикации в петъчните издания на трите вестника. На прицел в тях беше авторът на „За истината“ Венелина Попова.

Трите медии на депутата от ДПС Делян Пеевски залпово изстреляха недопустими обиди и откровени лъжи по адрес на Попова, която живее и работи в Стара Загора. В статия, озаглавена „Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски“, тя бе причислена към “вида „улична превъзходна“, бе наречена „журналист на повикване“, „платено перо на олигархията“ , „пионка, маскирана под паравана на журналистиката“, а изданията , за които работи „машината за клевети на задкулисието“ и „кохорта на рекетьорски сайтове“.

Първа страница на в. „Телеграф“ от петък, 24 април т.г., в който беше публикувана очернящата статия за Венелина Попова

Венелина Попова е дългогодишен журналист в програма „Хоризонт“ на БНР, кореспондент в Стара Загора. За професионалната си доблест тя е удостоена с наградата „Паница“, а заради разследванията си е минала през два съдебни процеса, в които е оправдана като професионалист, работил доблестно. В момента Венелина Попова продължава да отстоява позициите на независимата и честна журналистика на свободна практика като кореспондент на електронните издания „Тоест“, „За истината“ и „Дневник“.

Причина за залповата атака срещу нея в петъчните издания на „Телеграф“ и „Монитор“ очевидно е била предизвикана от поредното разследване, върху което все още работи. Негов обект е собствеността на дружествата, през които в последните седмици депутатът Делян Пеевски извършва дарения на различни болници в страната. В този смисъл атаката, предприета от медиите му, може да бъде оценена единствено като гузна кампания за превантивно очерняне на Попова. С какво е предизвикана тя ще стане ясно още в следващите дни, когато резултатите от разследването й бъдат публикувани. Но в конкретния случай е важно и друго:

Изданията на депутата Пеевски създадоха реакционна и токсична медийна среда в България. Те превърнаха журналистиката в инструмент за публичен линч срещу критичното и опозиционно говорене в страната, сглобиха машина за репресии (засега само вербални) срещу всеки, който дръзва да наруши комфорта на порочно консумираната власт. За отплата, същата тази власт ги легитимира, превръщайки ги в платформи за откровената си политическа пропаганда и удобно затваря очи за безкритичната им и арогантна сервилност.

Напомняме на министър – председателя Бойко Борисов, че още на 6 декември м.г. с пълно мнозинство Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до 31 март т.г. да предложи план за развитието на медийната среда в България. До този момент кабинетът не е дал никакви индикации, че има намерение да изпълни това решение, независимо от факта, че българската журналистика отдавна се намира в извънредно положение.

Атаката срещу Венелина Попова предизвика реакцията на Асоциацията на европейските журналисти в България. В разпространеното становище, което информира подробно за случая, се казва:

„Заставаме твърдо зад Венелина Попова, защото солидарността е належаща подкрепа, от която имат нужда независимите журналисти във вътрешността на страната, отстояващи високите стандарти на професията, под все по-засилващ се натиск“. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Върховният административен съд ще реши да касира ли избора на съветници в Каварна

Решението на Административния съд в Добрич, с което изборите за общински съветници в Каварна бяха определени за недействителни, е обжалвано в законовия срок от един от общинските съветници от листата на ГЕРБ.

Промените в Конституцията бяха приети на първо четене със 164 гласа

"За" гласуваха 164 депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, въздържали се нямаше, "против" бяха 66 - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Емилия Данкова от „За истината“спечели наградата „Червена линия“ за регионална журналистика

Емилия Димитрова - Данкова - главен редактор на регионалното издание "Севлиево онлайн" и автор на "За истината" спечели тазгодишната награда „Червена линия 2023 – награди за журналистика срещу корупцията“ в категория "Регионална журналистика".

Още за новините

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на "Асоциацията на европейските журналисти" - България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България - Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Нелегалният дърводобив убива българската гора, предупреждава анализ на WWF

Освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.