Атака срещу автор на „За истината“. С какво беше предизвикана?

Венелина Попова
Снимка: Личен архив

Само преди дни „Репортери без граници“ обяви тазгодишния си доклад, в който България отново е класирана на последното – 111 място по свобода на медиите в ЕС. „В България независимите медии са обект на съдебен тормоз, а критичните журналисти стават жертва на кампании за очерняне и дори на насилие“, пише в тазгодишния доклад на неправителствената организация. В края на миналата седмица „официозите“ на властта – „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“ дадоха поредно потвърждение за обективността на тази оценка.

Това гласи позиция на „Асоциацията на европейските журналисти – България“, разпространена днес. Тя бе предизвикана от едновременни публикации в петъчните издания на трите вестника. На прицел в тях беше авторът на „За истината“ Венелина Попова.

Трите медии на депутата от ДПС Делян Пеевски залпово изстреляха недопустими обиди и откровени лъжи по адрес на Попова, която живее и работи в Стара Загора. В статия, озаглавена „Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски“, тя бе причислена към “вида „улична превъзходна“, бе наречена „журналист на повикване“, „платено перо на олигархията“ , „пионка, маскирана под паравана на журналистиката“, а изданията , за които работи „машината за клевети на задкулисието“ и „кохорта на рекетьорски сайтове“.

Първа страница на в. „Телеграф“ от петък, 24 април т.г., в който беше публикувана очернящата статия за Венелина Попова

Венелина Попова е дългогодишен журналист в програма „Хоризонт“ на БНР, кореспондент в Стара Загора. За професионалната си доблест тя е удостоена с наградата „Паница“, а заради разследванията си е минала през два съдебни процеса, в които е оправдана като професионалист, работил доблестно. В момента Венелина Попова продължава да отстоява позициите на независимата и честна журналистика на свободна практика като кореспондент на електронните издания „Тоест“, „За истината“ и „Дневник“.

Причина за залповата атака срещу нея в петъчните издания на „Телеграф“ и „Монитор“ очевидно е била предизвикана от поредното разследване, върху което все още работи. Негов обект е собствеността на дружествата, през които в последните седмици депутатът Делян Пеевски извършва дарения на различни болници в страната. В този смисъл атаката, предприета от медиите му, може да бъде оценена единствено като гузна кампания за превантивно очерняне на Попова. С какво е предизвикана тя ще стане ясно още в следващите дни, когато резултатите от разследването й бъдат публикувани. Но в конкретния случай е важно и друго:

Изданията на депутата Пеевски създадоха реакционна и токсична медийна среда в България. Те превърнаха журналистиката в инструмент за публичен линч срещу критичното и опозиционно говорене в страната, сглобиха машина за репресии (засега само вербални) срещу всеки, който дръзва да наруши комфорта на порочно консумираната власт. За отплата, същата тази власт ги легитимира, превръщайки ги в платформи за откровената си политическа пропаганда и удобно затваря очи за безкритичната им и арогантна сервилност.

Напомняме на министър – председателя Бойко Борисов, че още на 6 декември м.г. с пълно мнозинство Народното събрание възложи на Министерския съвет в срок до 31 март т.г. да предложи план за развитието на медийната среда в България. До този момент кабинетът не е дал никакви индикации, че има намерение да изпълни това решение, независимо от факта, че българската журналистика отдавна се намира в извънредно положение.

Атаката срещу Венелина Попова предизвика реакцията на Асоциацията на европейските журналисти в България. В разпространеното становище, което информира подробно за случая, се казва:

„Заставаме твърдо зад Венелина Попова, защото солидарността е належаща подкрепа, от която имат нужда независимите журналисти във вътрешността на страната, отстояващи високите стандарти на професията, под все по-засилващ се натиск“. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам