BG | EN

Сигналите за насилие над деца в Агенцията за социално подпомагане през 2018-а са над 1000

Снимка: pixabay.com

Сигналите за насилие над деца в Агенцията за социално подпомагане през миналата година са 1106. При една трета от случаите са открити рискове и е работено по тях, предаде БНР, като цитира министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Социалният министър е отрекъл твърдения на родители, че с промени в законодателството влизат в сила текстове от спряната Стратегия за закрила на детето: „Основанията за извеждане на детето от семейството по никакъв начин не са променени. Социалните работници налагат временно като административна мярка, в случаите и на насилие основно, извеждане на децата от семейството, но съдът е този, който казва дали това вече ще бъде действителна мярка, или не“, е посочил министърът.

Българското законодателство има ясно поставен акцент за превенция и закрила на децата жертви на насилие, е заявил още социалният министър Петков при откриването на международна конференция, посветена на темата за насилието над деца.

Пред сградата, където се провежда конференцията, протестираха малка група родители, организирани през социалните мрежи, съобщава още националното радио, като пояснява, че протестиращите са били по-малко от десетина, разпънали плакати срещу приемането на законодателство, което смятат, че ще застраши семейните отношения.

По данни на СЗО насилието над деца засяга 1 милиард от тях в световен мащаб. Има изключително тежки последици – психически заболявания, рискове от самонаранявания, сексуални посегателства, впоследствие отключване на тежки заболявания, като диабет и други. 4% от БВП в страните от ЕС се губи като последици от престъпленията срещу деца.

По данни на Световната здравна организация в глобален план близо един милиард непълнолетни са претърпели физическо, емоционално или сексуално насилие през 2017-а година. По данни на прокуратурата у нас близо 5 хил. непълнолетни и малолетни са пострадали от престъпления за миналата година, 3,6 са били случаите на агресия в училище, сочат данните на Министерството на образованието.

В регионалната конференция за превенция и борба с насилието над деца в София днес са участвали експерти и представители на държавни институции от 10 държави.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините