BG | EN

Проф. Нели Огнянова: С парите от еврофондовете властта си осигурява поръчкова журналистика

„Нова броудкастинг груп“ и „БТВ Броудкастинг груп“ АД са получили най-много средства – всяка по повече от 8 млн. лв.

Снимка: Rudy and Peter Skitterians от Pixabay

Комуникационните бюджети на европейските програми помагат за купуването на медии. Това е казала за „Свободна Европа“ медийният експерт и специалист по медийно право проф. Нели Огнянова.

Нели Огнянова
Снимка: Личен архив/Фейсбук

Коментарът й е по повод на информация, публикувана в изданието „Клуб Z“, за това, че от присъединяването на България към ЕС през 2007 г. до юни т.г. български електронни медии са получили

над 58 млн. лв. от правителството,

за популяризирането на различни европейски програми.

Справка, получена от „Клуб Z“ по Закона за достъп до обществена информация е показала, че парите са били отпуснати чрез пряко договаряне с изпълнителната власт, без да са били прилагане процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Общият размер на предоставената сума е 58 277 214 лв., показват публикуваните данни. Те са част от бюджетите на самите европейски програми, а предназначението им е да направят дейностите по тях по-видими за гражданите на страните членки. Разпределянето на парите обаче се извършва от българското правителство.

Законодателството допуска подобно финансиране

с публичен ресурс за радио и телевизия извън състезателната процедура в Закона за обществените поръчки, коментира в писмено интервю за Свободна Европа проф. Нели Огнянова. „Властта продължава да си запазва тази възможност за директно влияние върху медиите с аргумента, че правото на ЕС допуска това“, казва още тя.

За първия програмен период 2007-2013 г. са били раздадени 49 853 887 лв. с ДДС, а за втория от 2014 г. до юни 2019 г. – 8 424 327 лв. с ДДС, сочат данните, получени от „Клуб Z“.

От списъка, публикуван в сряда, се вижда, че ​в първия програмен период „Нова броудкастинг груп“ и „БТВ Броудкастинг груп“ АД са получили най-много средства – всяка по повече от 8 млн. лв., а най-малко – ТВ Евроком (близо 400 хил. лева). Сред получателите са също БНТ (с повече от 5 млн.), България он еър, ТВ7, ТВ „Европа“, Канал 3 (Елит Медиа България ЕООД), Дарик Радио, Радио „Фокус“, БНР, Радио К2 (АНАИЛИ МИЛИ ЕООД).

Във втория програмен период (от 2014 до юни 2019 г.) са били финансирани на първо място Нова броудкастинг груп с над 1.4 млн. лева, следвана от БТВ Броудкастинг груп АД и БНТ с по повече от 1 млн. лева.

Хубаво е

тази информация да е публична,

а не да става известна само в резултат от продължителни процеси по реда на Закона за достъп до обществената информация, казва проф. Нели Огнянова и напомня как журналистката Венелина Попова води съдебно дело, за да принуди общината в Стара Загора да й предостави сключените договори за медийни услуги и реклама за периода 2018-2019 година.

Що се отнася до средствата от европейските фондове, Огнянова смята, че наличието на такива бюджети спомага за това медиите да изпаднат в трайна зависимост от властта. Според нея това е и една от причините за възхода на поръчковата журналистика в страната, макар и тази причина да не е основната.

„Основната причина е превзетата държава.

Инерцията надолу при медиите идва от факта, че изборите – и смяната на политическите сили на власт – не водят до отнемане на мощта на олигарсите, които реално, ефективно и в сговор управляват – както виждаме отново в последните дни – не само медии, но и спорт, и други бизнеси“, смята Огнянова.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Владислава Цариградска в „Денят с В. Дремджиев“, 10.4.2024

Съдия Владислава Цариградска: как мафията, прокуратурата и политиците правят така, че съдиите да се страхуват ако проявяват характер и отстояват истината. Неудобната истина - за да има свободни хора, свободни съдии, свободна страна.

Владислава Цариградска се страхува за живота си, поиска защита от съдебния съвет

Съдия Владислава Цариградска е изпратила сигнал до председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и до членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет за, както пише тя, “заплахи за съдийската ми независимост, живот и сигурност”. 

Важно е работата за ограничаване на делата шамари да продължи

Асоциацията на европейските журналисти – България и „Програма достъп до информация“ призовават институциите да продължат и доведат докрай работата по законодателните предложения за ограничаване на делата шамари (SLAPP) срещу журналисти и граждански активисти.

Още за новините

Харманли и Симеоновград осигуриха приход от 38 млн. евро за частна компания срещу 3 млн. евро за бюджетите си

лед като получи отстъпено право на строеж върху два общински терена от 2500 дка в землищата на Харманли и Симеоновград срещу 5 млн. евро компаниите „Грийн профит“ и „Комерс инвест“ най-напред се сляха, а след това продадоха бизнеса си в сферата на възобновяемите енергоизточници за близо 38 млн. евро на на базираното в Хонконг дружество за проучване и добив на нефт и газ United Energy Group (UEG).

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.