BG | EN

Протест на ултранационалисти затвори пътя за Малко Търново


За половин час днес протестиращи затвориха пътя към Малко Търново
Снимка: Петя Михова

Членове на ултранационалистическата партия „Възраждане“, и граждани, организирани от тях, затвориха за половин час тази сутрин пътя за Малко Търново при отбивката за с. Стоилово. Причината за недоволството им е намерението на правителството да изгради с европейски средства кризисни центрове от затворен тип за временно настаняване на мигранти.

Преди дни стана ясно, че Министерстовото на вътрешните работи е обявило обществена поръчка за изграждане на селище за 280 души на територия от 7.5 дка в Малко Търново и за над 1600 в Елхово, на територия около 27 дка.

Снимка: Петя Михова

Протестът започна със скандали между организтаорите от политическата партия „Възраждане“ и хората, които бяха блокирани на пътя.

Десетки автомобили останаха блокирани на пътя в близост до разклона за с. Стоилово
Снимка: Петя Михова

Демонстрантите от Малко Търново, Болярово и Ямбол носеха плакати с надписи: „Никакви бежанци в България“ и „Странджа и Сакар без ислямисти и терористи“. Според тях липсва достатъчно информация за обявената обществена поръчка за изграждане на лагери за мигранти.

Протестът предизвика напрежение между организаторите на блокадата и попадналите в нея
Снимка: Петя Михова

Вчера зам.-министърът Красимир Ципов обясни, че няма да се строи нов бежански лагер, а се прави подготовка за площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. Те ще се ползват само при съществено увеличение на миграционния натиск по границата ни с Турция. В тези центрове ще се осъществява дейност по първоначална обработка на задържаните незаконно преминали лица, каза той.

Ципов уточни, че средствата са осигурени от европейския фонд „Убежище, миграция и интеграция“ , част от отпуснатите на страната ни от Европейската комисия 160 млн. евро . Площадките трябва да са готови до началото на следващата година в противен случай на България ще бъде наложена финансова корекция, която трябва да се плати от държавния бюджет.

Снимка: Петя Михова

Протестиращите обаче не вярват, че става въпрос за временно настаняване на мигрантите. Според кмета на Малко Търново Илиян Янчев, протестът е по-скоро политически.

Тъй като протестиращите не бяха обявили предварително, че ще блокират пътя на организаторите му ще бъде наложена глоба.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините