Прокуратурата се е самосезирала след опита за полицейско „респектиране“ на журналист

Веинелина Попова
Снимка: Личен архив

Върховната касационна прокуратура се е самосезирала по случая с автора на „За истината“ Венелина Попова, която бе повикана от полицията за разпит като свидетел заради  свое разследване за купуване на гласове.

На 28 Попова беше призована в полицията в Стара Загора, за да даде показания за свой аналитичен коментар, публикуван в аналитичното издание „Тоест“ на 6 март т. г. Повод за разпита, според разследващите, е било досъдебното производство във връзка със сигнал за търговия с гласове. Конкретният случай беше тема на разследване на Венелина Попова, публикувано в За истината“ на 4 април. Именно в едната от общините, обект на разследването за купен вот, се намира и районното полицейско управление, където журналистката е привикана… като свидетел.

Целият разказ на Венелина Попова за опита да бъде „респектирана“ от полицията – тук.

Как кметът на Гурково отказа да съдейства на журналистическо разследване за купен вот – тук.

Липсващият Пеевски и възможната турска следа – тук

В днешното съобщение на Върховната касационна прокуратура се казва още, че тя се е самосезирала по публикация на българската редакция на „Радио Свободна Европа“, в която се излагали твърдения за неправомерни действия спрямо Венелина Попова.

„Към момента е установено, че по наблюдаваното от Районна прокуратура-Сливен досъдебно производство не са давани указания от прокурор на разследващ полицай за въпросите, които следва да бъдат поставени при разпита на Попова в качеството й на свидетел, пише в съобщението на про куратурата. Липсват указания и за задаваните в посочените в публикацията въпроси. В тази връзка ВКП е сезирала Дирекция „Инспекторат“ на МВР относно действията на служителя, извършил разпита“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам