BG | EN

Прокуратурата разследва частен съдебен изпълнител за продажба на либийски танкер

Снимка: Скрийншот БНТ

Досъдебно производство за публичната продажба на танкер, намиращ се край Бургас, е образувала окръжната прокуратура, съобщи държавното обвинение.

Производството е срещу частен съдебен изпълнител, за превишаване на правата му, който незаконно е променил собствеността на плавателния съд.

Частният съдебен изпълнител Тотко Колев е предал либийския танкер „Бадр“ в собственост на българската фирма „БулгарГЕОмин“. Плавателният съд е бил обект на междуфирмени спорове между „БулгарГЕОмин“ и либийската държавна компания „Либиян навигейтър“ за стари задължения в размер на близо 10 млн.
долара, съобщи БНТ.

Спорът за собствеността на либийския танкер „Бадр“ се е водил няколко години, а през 2018 г. Бургаският окръжен съд постановява на базата на документ за морска ипотека и свидетелство на гръцки нотариус танкерът да бъде предаден на „Булгаргеомин“. Дни преди Върховният административен съд да отмени това решение, частеният съдебен изпълнител Тотко Колев с екип на Морска администрация и Гранична полиция сменя екипажа, сваля знамето и преименува кораба. След протест на либийската страна прокуратурата започва проверка на всички обстоятелства по случая, допълва медията.

Междувременно Окръжна прокуратура – Бургас съобщи, че частният съдебен изпълнител е обвинен за това, че в периода 11.12.2007 г. – 14.05.2008 г. в гр. Бургас, с цел да набави имотна облага  за взискателя, нарушил служебните си задължения  при извършване на действия по изпълнително дело, като издал постановление на 14.05.2008 г. за възлагане на недвижим имот на взискателя И.И., без да изпрати писмо до Служба по вписвания гр.Несебър с искане за възбрана върху поземлен имот, находящ се в землището на с.Емона, общ. Несебър, на 12.02.2008 г. извършил опис на същия поземлен имот, без да е налице наложена възбрана на имота към момента на извършване на описа, без да е извършил проверка на собствеността, като в постановлението за възлагане на недвижим имот от 14.05.2008г. вписал същия поземлен имот, собственост на Община Несебър, като собственост на длъжника Б.Б., и от това са настъпили значителни вредоносни последици  – неимуществени такива и имуществени в размер на 584 955 лв., явяващи се пазарната стойност на имота.

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 14.01.2019 г.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините