BG | EN

Проверка откри нарушения в обществена поръчка, обявена от МБАЛ „Д-р Ст. Христов“ в Севлиево

Илюстрация: Севлиево онлайн

Нарушения при обявената от МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ обществена поръчка за избор на доставчик на системи и консумативи за ендопротезиране за отделението по ортопедия и травматология, са били открити при извършена от външен експерт проверка, съобщава регионалното издание „Севлиево онлайн“

Проверката обхванала техническата спецификация към поръчката, включваща пет обособени позиции, които съдържат 339 артикула. Външният експерт е бил избран на случаен принцип чрез изтеглен на 27 декември м.г. жребий. Техническите спецификации към обявената поръчка не осигуряват равен достъп на участниците до процедурата и създават условия за нелоялна конкуренция, е установила проверката, чиито резултати „Севлиево онлайн“ цитира. Заключението е основано на констатацията, че в редица медицински изделия от техническата спецификация се съдържат наименования на конкретни еталони и тип производства, а Законът за обществените поръчки забранява в спецификациите да се посочват модел или специфичен процес, който би характеризирал продуктите на потенциален изпълнител, пояснява изданието.

Според заключението на външния оценител посочването на конкретни модели води до облагодетелстване на някои от участниците в процедурата, илюстрация: Севлиево онлайн

В заключението на външния експерт е било записано още, че техническите спецификации не могат да съдържат също търговска марка, патент, тип или конкретен произход или производство, което също би довело до облагодетелстване или елиминиране на определени лица или някои продукти. „По изключение, когато е невъзможно предметът на поръчката да се опише достатъчно точно и разбираемо, се допуска подобно посочване, като задължително се добавят думите „или еквивалентно/и““, посочва цитираният експерт.

Според проверката, техническите спецификации в обявената от МБАЛ Севлиево поръчка не осигуряват равен достъп на участниците до процедурата и създават необосновани пречки при нейното възлагане в условията на конкуренция.

Обществената поръчка е била обявена от общинската болница в Севлиево в края на месец януари т.г. и е на стойност 4.7 млн. лв. без ДДС. Петте й обособени позиции са за доставка на тазобедрена става, на колянна става, на раменна става, консумативи за артроскопия и консумативи за Отделението по анестезия, реанимация и интензивно лечение /ОАРИЛ/.

„Севлиево онлайн“ припомня, че ендопротезиране в града се извършва от около два месеца. Ръководител на екипа е проф. Аспарухов – собственик на медицински център „Асклепий“, Плевен. Между центъра на проф. Аспарухов и севлиевското лечебно заведение има сключен договор, но условията в него не са публични, се разбира от думите на управлявителя на болницата д-р Пламен Цеков пред „Севлиево онлайн“. Според източници на изданието, става въпрос за разпределение на приходите по ортопедичните пътеки 70%: 30% в полза на проф. Аспарухов. Д-р Цеков отрекъл, че това е вярно, като пояснил, че на база няколко критерия се определя процентното съотношение между лекаря и лечебното заведение. Но отказал да съобщи колко от приходите по клиничната пътека остават за болницата и колко получава екипът на гостуващия професор. В отговор на въпроса дали в случая се ощетява болницата, д-р Цеков бил категоричен: „дори напротив, ние се възползваме от пациентопотока на проф. Аспарухов, тъй като никога в Севлиево не са се оперирали пациенти от цялата страна“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините