BG | EN

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс и призова опозицията да се върне в парламента

Президентството
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс и призова БСП да се върне в парламента при повторното разглеждане на поправките в Изборния кодекс.

Според държавния глава гласуваните от парламента промени в закона ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. 

„Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите“, заявява Радев в мотивите си и допълва:

„Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право – изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори“.

Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините, коментира още държавният глава в изявлението си, като според него, действията на управляващите издават отсъствието на желание за прозрачен изборен процес в страната.

Румен Радев призова опозицията да се върне в парламента при повторното разглеждане на поправките в Изборния кодекс и изрази надежда, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото. 

До президентското вето се стигна след като в рамките на няколко дни водещата политическа формация ГЕРБ промени позицията си за промените в Изборния кодекс, като първо гласува промени, които направиха преференциите безмислени и отказа да избира нов състав на Централната избирателна комисия, а впоследствие отстъпи и от двете решения. В парламента бяха внесени поправки на поправките в Изборния кодекс, с които се връща старото положение. Те обаче не бяха разглеждани в очакване на решението на президента дали ще наложи вето.

Няколко часа след изявлението на президента, от думите на председателя на правната комисия от ГЕРБ в парламента Данаил Кирилов пред „Дневник“ се разбра, че ГЕРБ ще отхвърли ветото и ще изчака законът да бъде обнародван, за да го промени отново и да възстанови сега действащите правила за валидност на преференцията при избора на депутати, евродепутати и общински съветници.

Причината ветото да трябва да бъде отхвърлено, а след това кодексът – отново променян, е, че то е върху цялостните изменения и касае четири групи разпоредби, а ГЕРБ е готова да се съобрази само с връщането на сегашния праг за преференции и евентуално може да промени броя на секциите, където ще има машинно гласуване на следващите избори.

По повод президенското вето и призива да се върнат в народното събрание, от БСП са заявили пред централните медии, че депутатите им ще се върнат в парламента, само ако бъдат изпълнени обявените условия – изчистване на избирателните списъци от мъртви души, въвеждане на машинното гласуване, обжалваемост на решенията на ЦИК във Върховния административен съд. „Дневник“ цитира заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков: „Чухме и разбрахме този призив, но имаме ясни условия. Ще се върнем в парламента при отмяна на скандалните разпоредби. Ветото дава тази възможност.“

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Списъци с имена и стари изборни документи откри полицията в монтанско село

Мъж на 54 години и съпругата му на 56 години от село Якимово са уличени в купуване на гласове за предстоящите на 2 април парламентарни избори

РИОСВ затваря популярния къмпинг „Айлякъ“

Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град. Това съобщи Радио Бургас, като се позова на информация от собственика, който...

Прокуратурата: Събраните лични карти в Девин не са за купуване на гласове

Проверката на случая със събраните лични карти в ромския квартал в Девин не е установила организация за купуване на изборни гласове.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.