Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс и призова опозицията да се върне в парламента

Президентството
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс и призова БСП да се върне в парламента при повторното разглеждане на поправките в Изборния кодекс.

Според държавния глава гласуваните от парламента промени в закона ни отдалечават от честен и демократичен изборен процес. 

„Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности, а и привилегироват партийната воля над тази на избирателите“, заявява Радев в мотивите си и допълва:

„Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от 300 избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно. Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право – изборното право, остава без съдебна защита при нарушение. Въвеждането на спадащото мнозинство в работата на избирателните комисии ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори“.

Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализирането на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броене на бюлетините, коментира още държавният глава в изявлението си, като според него, действията на управляващите издават отсъствието на желание за прозрачен изборен процес в страната.

Румен Радев призова опозицията да се върне в парламента при повторното разглеждане на поправките в Изборния кодекс и изрази надежда, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото. 

До президентското вето се стигна след като в рамките на няколко дни водещата политическа формация ГЕРБ промени позицията си за промените в Изборния кодекс, като първо гласува промени, които направиха преференциите безмислени и отказа да избира нов състав на Централната избирателна комисия, а впоследствие отстъпи и от двете решения. В парламента бяха внесени поправки на поправките в Изборния кодекс, с които се връща старото положение. Те обаче не бяха разглеждани в очакване на решението на президента дали ще наложи вето.

Няколко часа след изявлението на президента, от думите на председателя на правната комисия от ГЕРБ в парламента Данаил Кирилов пред „Дневник“ се разбра, че ГЕРБ ще отхвърли ветото и ще изчака законът да бъде обнародван, за да го промени отново и да възстанови сега действащите правила за валидност на преференцията при избора на депутати, евродепутати и общински съветници.

Причината ветото да трябва да бъде отхвърлено, а след това кодексът – отново променян, е, че то е върху цялостните изменения и касае четири групи разпоредби, а ГЕРБ е готова да се съобрази само с връщането на сегашния праг за преференции и евентуално може да промени броя на секциите, където ще има машинно гласуване на следващите избори.

По повод президенското вето и призива да се върнат в народното събрание, от БСП са заявили пред централните медии, че депутатите им ще се върнат в парламента, само ако бъдат изпълнени обявените условия – изчистване на избирателните списъци от мъртви души, въвеждане на машинното гласуване, обжалваемост на решенията на ЦИК във Върховния административен съд. „Дневник“ цитира заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков: „Чухме и разбрахме този призив, но имаме ясни условия. Ще се върнем в парламента при отмяна на скандалните разпоредби. Ветото дава тази възможност.“

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам