BG | EN

Президентът наложи вето на промените, позволяващи цивилен да оглави военното разузнаване

Румен Радев
Снимка: prezident.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за военно разузнаване, с който се позволява военното разузнаване да бъде оглавено и от цивилен.

Според държавния глава, ръководителят на служба „Военна информация“ трябва да притежава необходимата експертиза, която се изразява в специфични познания и професионален опит, необходим за изпълнението на основните задачи на службата, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.

В мотивите на президента се посочва, че с поправките в Закона за военно разузнаване се създава риск от нарушаване на принципите на централизираното управление и контрол на разузнавателната дейност и на политическия неутралитет. „Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата относно управление на системата за защита на националната сигурност и създава прецедент при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава изпълнението на длъжността“, допълва още Радев.

Промените в закона, приети от депутатите на 26 юли, засилиха съмненията, че обвиненията, повдигнати наскоро срещу настоящия и бившия директор на „Военна информация“ Пламен Ангелов и Светослав Даскалов, са измислени, за да се овладее и последната специална служба, която е извън контрола на Делян Пеевски, пише по темата „Дневник“. Пред изданието от ГЕРБ са обяснили, че Парламентът няма да заседава извънредно заради ветото.

Депутатите са в лятна ваканция до 4 септември.

Това е 19-ото вето от началото на президентския мандат на Румен Радев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините