BG | EN

Председателят на БОЕЦ е обвинен от прокуратурата за нападение срещу екип на „Канал 3“

Георги Георгиев, председател на БОЕЦ
Снимка: „Свободна Европа“ RFE/RL

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екип на Канал 3. Това съобщава „Свободна Европа“. Инцидентът стана в началото на юни, а сигналът до прокуратурата бе подаден на 26 юни от програмния директор на телевизията Ива Стоянова.

Според съобщение на прокуратурата, цитирано от „Свободна Европа“ Георгиев е „извършил

непристойни действия,

грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като псувал, отправял обидни изрази по отношение на журналистически екип на телевизия Канал 3“.

Разследващите твърдят, че

обвиняемият е ударил шофьора на екипа

по главата, а репортара – в лицето и слабините. Шофьорът е получил „контузия на лява скулна област с отток и зачервяване“. Репортерът е с „контузия на дясна челно слепоочна област“.

За инцидента тогава съобщиха както от Канал 3, така и самият Георгиев. Според него, екипът на телевизията е тормозел него и семейството му, като в продължение на три дни са го причаквали пред работното му място и без позволение са нахлули в сградата, където работи. Твърденията му са придружени от видеоклипове, на които се вижда как репортер на Канал 3 му пречи да затвори вратата на автомобила си и да си тръгне.

Пред Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) Георги Георгиев е обяснил също, че е нападнал екипа, след като е видял, че

един от тримата нанася удари на съпругата му.

Това се е случило в в частна собственост, в която по думите на Георгиев служителите на Канал 3 не са имали разрешение да влязат. Той твърди също, че четири пъти се е обаждал в полицията, докато екипът на телевизията го е причаквал пред дома му, но властите не са предприели мерки.

Повдигнатите обвинения на Георги Георгиев могат да му донесат до една година затвор или пробация. В момента той е с най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините