BG | EN

От Асоциацията на европейските журналисти призовават за неприкосновеност на журналистите

Илюстрация: АЕЖ – България

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България призовава за зачитане на личната неприкосновеност на журналистите, изпълняващи служебните си задължения в позиция, публикувана в сайта на организацията днес.

Повод за реакцията е станал видеозапис от откриването на мотосезона в събота в София, на който се вижда как моторист целува репортера Божила Симова от телевизия Bulgaria On Air, без да е поискал и получил съгласието й. Мотористът мотивирал постъпката си като солидарност с Кубрат Пулев и българския спорт.

Без значение дали са жени, или мъже, журналистите имат право на лична неприкосновеност. Когато тя е нарушена, те могат да търсят правата си и работодателите им трябва да им оказват подкрепа. Според българския наказателен кодекс, деяние, което е унизително за честта и достойнството на другиго, представлява обида, пишат в позицията си от АЕЖ.

Според организацията, въпреки че в случая журналистът Божила Симова заявява, че не се чувства обидена и е получила и публично извинение от въпросния мъж, от асоциацията обръщат внимание, че неглижирането на това поведение изпраща опасно послание и създава предпоставки за мултиплициране на такива деяния.

В позиция, изпратена до АЕЖ-България, Симова посочва: “Благодаря на всички за загрижеността и подкрепата, включително и на колегите ми от Bulgaria ON AIR, които застанаха зад мен. Безспорно, защитата на неприкосновеността на журналистите е изключително важна и ключова, за да можем да упражняваме качествено професията си – да задаваме въпроси, да търсим и да получаваме отговори. Само по този начин медиите могат да гарантират, че обществото ще бъде добре информирано. Приех случая с „целувката“ като професионалист, който осъзнава, че действието беше по-скоро ирония, а не атака, макар че не намирам за уместно изразяването ѝ по този начин. Получих и официално извинение от името на мотористите от „София райдърс“. Затова и не смятам да предприемам последващи действия. Въпреки това, такова поведение спрямо журналисти, а и спрямо всеки, практикуващ професията си, категорично не трябва да бъде насърчавано. Личната неприкосновеност е фундаментално право на всеки човек, което трябва да бъде защитавано.“

От Investor Media Group – работодател на журналиста, са изпратили писмено становище, в което изразяват пълната си подкрепа към Божила Симова и защитата на личната неприкосновеност, както на журналисти, така и на представителите на други професии.

От АЕЖ обръщат внимание още на примера, който известни личности дават. Според тях, с поведението си Кубрат Пулев е насърчил много от поддръжниците си мъже да имат подобно отношение спрямо жените от обкръжението си и би било подходящо Пулев да призове да не му бъде оказвана подобна “солидарност”.

От АЕЖ – България напомнят още, че е отговорност на медиите да не героизират постъпки, които са в разрез със законите и човешките права.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Два лева на час ще струва паркирането в „синя зона” в Монтана

Общинските съветници одобриха Наредба за реда на престоя и паркирането на пътни превозни средства на територията на град Монтана.

До 15 май бизнесът може да кандидатства с проекти за изграждане на фотоволтаични системи

Процедурата е насочена към фирми, регистрирани по търговския закон, като фокусът е върху производствените предприятия, но са допустими и такива от сферата на услугите.

Двама души от Бурковица са арестувани за купуване на гласове

Баща и син от Берковица са арестувани при акция на полицията за противодействие на битовата престъпност и купения вот, проведена вчера в целия регион Монтана.

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.