От Асоциацията на европейските журналисти призовават за неприкосновеност на журналистите

Илюстрация: АЕЖ – България

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България призовава за зачитане на личната неприкосновеност на журналистите, изпълняващи служебните си задължения в позиция, публикувана в сайта на организацията днес.

Повод за реакцията е станал видеозапис от откриването на мотосезона в събота в София, на който се вижда как моторист целува репортера Божила Симова от телевизия Bulgaria On Air, без да е поискал и получил съгласието й. Мотористът мотивирал постъпката си като солидарност с Кубрат Пулев и българския спорт.

Без значение дали са жени, или мъже, журналистите имат право на лична неприкосновеност. Когато тя е нарушена, те могат да търсят правата си и работодателите им трябва да им оказват подкрепа. Според българския наказателен кодекс, деяние, което е унизително за честта и достойнството на другиго, представлява обида, пишат в позицията си от АЕЖ.

Според организацията, въпреки че в случая журналистът Божила Симова заявява, че не се чувства обидена и е получила и публично извинение от въпросния мъж, от асоциацията обръщат внимание, че неглижирането на това поведение изпраща опасно послание и създава предпоставки за мултиплициране на такива деяния.

В позиция, изпратена до АЕЖ-България, Симова посочва: “Благодаря на всички за загрижеността и подкрепата, включително и на колегите ми от Bulgaria ON AIR, които застанаха зад мен. Безспорно, защитата на неприкосновеността на журналистите е изключително важна и ключова, за да можем да упражняваме качествено професията си – да задаваме въпроси, да търсим и да получаваме отговори. Само по този начин медиите могат да гарантират, че обществото ще бъде добре информирано. Приех случая с „целувката“ като професионалист, който осъзнава, че действието беше по-скоро ирония, а не атака, макар че не намирам за уместно изразяването ѝ по този начин. Получих и официално извинение от името на мотористите от „София райдърс“. Затова и не смятам да предприемам последващи действия. Въпреки това, такова поведение спрямо журналисти, а и спрямо всеки, практикуващ професията си, категорично не трябва да бъде насърчавано. Личната неприкосновеност е фундаментално право на всеки човек, което трябва да бъде защитавано.“

От Investor Media Group – работодател на журналиста, са изпратили писмено становище, в което изразяват пълната си подкрепа към Божила Симова и защитата на личната неприкосновеност, както на журналисти, така и на представителите на други професии.

От АЕЖ обръщат внимание още на примера, който известни личности дават. Според тях, с поведението си Кубрат Пулев е насърчил много от поддръжниците си мъже да имат подобно отношение спрямо жените от обкръжението си и би било подходящо Пулев да призове да не му бъде оказвана подобна “солидарност”.

От АЕЖ – България напомнят още, че е отговорност на медиите да не героизират постъпки, които са в разрез със законите и човешките права.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам