Отчети под индиго за четири трудови дни на Френската Ривиера

Общинската администрация в Севлиево скри имената на 28 общински съветници и служители, пътували до Ница „за обмен на добри практики“, а те преписаха отчетите си един от друг

Севлиевските общинари, командировани на Френската Ривиера
Снимка: Община Севлиево

В края на април т.г. 28 общински служители и съветници от Севлиево бяха четири дни в един от най-луксозните курорти на Френската Ривиера – Рокбрюн-кап-Мартен. Пътуването бе за „обмен на добри практики с представители на изпълнителната и законодателната власт в Ница“. След като пристигнали в Ница, севлиевските общинари разбрали за събитие на високо ниво в основната Община, заради което единствената им работна среща се е състояла в малкото кметство на курортното градче Рокбрюн-кап-Мартен.

Осем дни след като се завърнаха у дома, се появи и кратко съобщение за визитата – от 17 реда, с една снимка пред Общината на Рокбрюн-кап-Мартен, от която отсъства представител на домакините. В съобщението се казваше, че делегацията е била „посрещната и приветствана от първия заместник-кмет и заместник-председател на общинския съвет Ришар Чокети“, а срещата е завършила с „изразено намерение за взаимопомощ“.

Два месеца по-късно имената на служителите и съветниците, включени в делегацията за „обмен на добри практики“, са строго пазена тайна. Това стана ясно, след като от администрацията в Севлиево осигуриха по реда на ЗДОИ достъп до отчетите на всеки от двайсет и осемте командировани, в чиито копия грижливо бяха заличили имената и длъжностите.

Докладите – с нищожни разлики

Какво са правили по време на четиридневното пътуване 28 севлиевски общинари?

„Взех участие в официална работна среща в община Рокрюн-кап-Мартен. По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с предоставяне услуги на гражданите, дейности на общинската администрация и законотворчество на местния парламент. Обменени бяха положителни практики в различни направления…“. Всичките 28 доклада започват по този начин. До запетайка съвпадат и изреченията по-долу, с които се обяснява, че обменът на практики е засегнал нормативните документи и дейности в администрацията, услуги за населението, реда и сигурността, поддържане и опазване на инфраструктурата, развитието на туризма.

В някои от отчетите има нищожни стилистични разлики – в едни пише: „Обсъдени бяха възможности за бъдещо сътрудничество“, в други: „Изразени бяха намерения за бъдещи контакти и сътрудничество“. Един командирован е наблюдавал „междуинституционално взаимодействие при осъществяване на общински дейности“, друг е бил свидетел на „взаимодействието между различните институции при осъществяване на общински дейности“.

(С пълните текстове на докладите можете да се запознаете в прикачения файл – dokladi_nice)

Чрез разходки към трупане на добри практики

Включените в делегацията до един са отчели: „Взех участие в програмата, предложена от фирмата, организирала обмена, и се запознах с културно-историческите забележителности на гр. Ница“. От това трябва да стане ясно, че разходките и посещения на забележителности са третирани като трупане на опит, тъй като според заповедта за командировката, тя е със задача „Обмяна на опит в община Ница, Франция“.

Защо нито един от докладите не съдържа информация за специфични знания, които всеки е придобил по време на пътуването, няма как да знаем. Заради заличените имена от копията, с които разполагаме, по-скоро гадаем кои от заместник-кметовете са добавили към матрицата на доклада по две изречения, отнасящи се за техните ресори.

Дневни пари за участие

В края на всеки от докладите се уточнява, че пътуващият е получил сертификат за участие в осъществения обмен. От френска или от българска страна, не e ясно. Това обаче не е от значение, тъй като сертификатът е „за участие“, т.е. полагал се е на всеки. Като и дневните пари – за четирите дни „чужд опит“ на Лазурния бряг всеки от командированите е получил по 140 евро, т.е. по 35 евро на ден.

След като се изясни какво са правили четири дни, два от които събота и неделя, край брега на Средиземно море 28 севлиевски общинари, остава въпроса защо имената на членовете на делегацията толкова упорито се крият от медиите.

Лични данни и надделяващ обществен интерес

Според секретаря на Община Севлиево имената на включените в делегацията са лични данни и не могат да бъдат предоставени. Двете имена на заместник-кметовете и общинските съветници на Севлиево могат да се вземат от интернет страницата на Общината. А в официалното съобщение за пътуването до Франция, разпространено чрез същата страница, бе посочено, че в делегацията са включени четиримата заместник-кметове и секретаря на Общината. С това се обезмисля отказът на секретаря да разкрие имената на служителите. Безпредметно е и упорството, с което се крият имената на съветниците, тъй като към същото съобщение имаше снимка на делегацията.

И ако тези разсъждения не са достатъчно убедителни, то оставяме Община Севлиево да се запознае с решение на Конституционния съд на Република България, съгласно което „защитата на личните данни за лица, заемащи публични държавни длъжности, е много по-занижена в сравнение със защитата на личните данни на останалите граждани“ /решение по к.д. 14/2011 г./. Не е за пренебрегване и надделяващия обществен интерес покрай пътуването на севлиевските общинари до Франция, което бе обект на десетки медийни репортажи и публикации. А интересът на обществото е добре да бъде задоволен, защото само така се осигурява необходимата прозрачност и отчетност, която управляващите дължат на онези, чиито пари похарчиха, за да „трупат опит“ четири дни по бреговете на Френската Ривиера.

От това пътуване може и да излезе нещо хубаво – съдейки по отчетите от командировката, съветници и служители имат завидно единомислие и съвпадение в оценката. Ако го впрегнат в полза на решения важни за Севлиево и неговите граждани, със сигурност ще получат общественото одобрение, вместо съмнението, че има нещо гнило зад обвитото в тайни ходене до Франция.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам