Осъдиха 25-годишен мъж за купуване на гласове в полза на ДПС

Снимка: Елена Павлова

Осем месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок получи 25-годишният Юлиян Павлов от Мадан за купуване на гласове. Младият мъж подписа споразумение с прокуратурата, което Маданският районен съд одобри. 

Юлиян Павлов е подведен под наказателна отговорност след сигнал на водача на листата на „Демократична България” Борислав Сандов за купуване на гласове в полза на ПП „Движение за права и свободи” в Мадан. По време на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април т. г. той раздавал чанти с ориз, брашно и сол на свои съграждани. Стойността на хранителните стоки във всяка една от найлоновите торби е 2,50 лв. 

„Направих го несъзнателно. Не съм предполагал, че така ще станат нещата. Не съм очаквал, че това е против закона. Никой не ме е накарал да направя това. Сам купих продуктите. Всичко стана на моя глава”, каза пред За истината подсъдимият. Раздал е чанти на 18 души, установява разследването, а купените с хранителни продукти гласове са на стойност общо 45 лв. В черните чантички освен по килограм бяло брашно, половин килограм ориз и килограм йодирана трапезна сол, е имало и агитационни материали на ДПС. Казвал на хората: „Предизборно”, „Надявам се да ни подкрепите на изборите”, „Ние сме от младежкото ДПС”, „Това е за вас, на 4 април е хубаво да ни подкрепите” и т.н., а те се радвали и му благодарили. 

Младежът е симпатизант на ДПС, но най-вече харесва кмета на Мадан Фахри Молайсенов. „Той е човекът, който направи най-много за града. И това си личи и се признава от хората, които идват в Мадан”, каза гордо младият мъж. Той обеща, че повече няма да се занимава с политика и да участва по какъвто и да е начин в предизборна кампания. 

„Допуснал е неволна грешка. Момчето не е знаело, че раздавайки тези хранителни стоки, извършва престъпление. При разговора ми с него разбрах, че той не симпатизира толкова на ДПС, колкото на кмета на Мадан, който според него е направил достатъчно за града.  И това го е мотивирало да направи тези дарения”, каза защитникът на Юлиян Павлов адв. Димитър Стойчев. 

Снимка на агитационния пакет, раздаван от младежа, за да се гласува за ДПС

На снимката, публикувана в социалната мрежа от Сандов, се виждаше образец на бюлетина с отбелязан № 9 в нея и надпис „Движение за права и свободи“, агитационна дипляна на ДПС, 1 килограм брашно, половин килограм ориз и пакет сол.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам