BG | EN

Общинският съвет в Смолян сезира прокуратурата за 600 хил. лв. финансови корекции по европроекти

Общинският съвет препоръча на кмета на общината Николай Мелемов да потърси дисциплинарна и служебна отговорност от лицата, които са допуснали нарушенията, довели до финансовите корекции

Смолян
Снимка: Община Смолян

Прокуратурата да извърши проверка на наложените финансови корекции на Община Смолян в размер на 600 хиляди лева по оперативните програми „Региони в растеж“ и „Добро управление“. Това поиска Общинският съвет на извънредно заседание след повече от 3 часа разгорещена дискусия.

Решението бе подкрепено от 14 общински съветници от местната Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС) и БСП, против се обявиха 7 съветници от ГЕРБ, а един се е въздържа.

Общинският съвет препоръча на кмета на общината Николай Мелемов да потърси дисциплинарна и служебна отговорност от лицата, които са допуснали нарушенията, довели до финансовите корекции, да промени методиката, по която се избират изпълнители на обществени поръчки в Смолян, както и да прекрати всички конкурси, обявени по тази методика.

Става дума за критерия „Организация на изпълнение на поръчката“, включван с най-голяма тежест в методиките за избор на изпълнители в почти всички търгове в община Смолян през последните години. Благодарение на което фирмите, предложили по-високите цени, са били избрани за изпълнители.

7 конкурса – 7 нарушения

Заради нарушения на националното законодателство и европейските регламенти при възлагането на 7 обществени поръчки ръководителят на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ в лицето на зам.-министър Деница Николова през миналата година е издала 7 решения, с които наложила на община Смолян 600 хиляди лева финансови корекции. Кметът Николай Мелемов обжалвал санкциите в Пловдивския административен съд, но загубил делата и е бил осъден да плати допълнително близо 15 000 лева разноски на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). След това решил да продължи съдебния спор с МРРБ, обжалвайки във Върховния административен съд.

Общинският съвет в Смолян
Снимка: „Отзвук“

Обществен натиск

Обществеността на Смолян научи за наложените „глоби“ от информации във вестник „Отзвук“ и „За истината“. В отговор, публикуван на сайта на Община Смолян, кметът Николай Мелемов признава, че има наложени финансови корекции по ОП „Региони в растеж“ в размер на 598 742 лв. и 603,93 лв. по ОП „Добро управление“. Но отрече той и неговата администрация да са нарушавали законите. След като вестник „Отзвук“ предостави справки и документи по казуса на общинските съветници, 13 от тях поискаха да бъде свикано заседание на Общинския съвет. Председателят на ОбС Данчо Киряков реагира веднага, свиквайки в рамките на 3 дни заседание на общинския съвет. Докладната записка от името на 13-те бе представена от Филип Топов, който посочи, че и публикации в медиите, и съдът са констатирали сериозни нарушения при възлагането на обществени поръчки в Община Смолян.

Сесия на пожар

„Самото свикване на сесията е наистина странно. 12 години съм в Община Смолян – като съветник, като кмет, за първи път се случва такова нещо. Ако някой помни, да каже на коя дата е имало извънредна сесия.“ – каза пред съветниците кметът Мелемов. „Няма от какво да ни е срам. Работим, спазвайки законите. Община Смолян е в нормално, задоволително, добро финансово състояние и нямаме никакви притеснения. Надявам се, че нашите жалби, които сме подали в съда (Върховен административен съд – б. а), ще бъдат уважени, ще бъдат разгледани по същество. Твърдя отговорно, че Законът не е нарушаван от администрацията на Община Смолян.“ – заяви кметът пред общинския съвет.

„Необходимо е да се реагира веднага, защото Вие продължавате да обявявате обществени поръчки, въпреки че сте санкционирани за методиката“ – обърна се към кмета Стефан Сабрутев (БСП). Той прочете в залата и методиката на най-новата обществена поръчка, обявена на 12 юни т. г.: „Цена за изпълнение – 35%, „Срок за изпълнение“ – 15%, „Организация за изпълнение“ – 50%. „Ако Вие сте инвеститор и строите една сграда със собствени средства, когато избирате строител, такива условия ли ще зададете, или ще ви интересуват цената, качеството и срока на изпълнение.“ – обърна се съветникът към кмета на Смолян. „Тази „организация за изпълнение“ ви дава възможност да изберете когото си пожелаете. Защото тя има най-голяма тежест. Именно това е спешното на тази сесия – да прекратим тази практика.“ – заяви Сабрутев.

Не санкции, а спестявания

„Сега ще кажа един факт, който за вас може да е тайна. С парите, които се събират от тази корекция, се финансират допълнителните обекти, подадени от общините. Община Смолян е подала допълнителен обект. Това е ремонт на бул. „България“ от кино „Дружба“ до „Лидл“. Това е много повече от 600 хиляди, да не кажа 10 пъти повече. Това ще бъде много хубаво за нашия град, ако се събират достатъчно средства от тези корекции и финансираме този булевард, защото не е ремонтиран сигурно от 40 години.“ – опита се да впечатли Общински съвет Мелемов. Залата отвърна със смях, а бившият председател на ОбС Димитър Кръстанов попита: „Защо ги обжалвате тогава? „Защото искаме от санкциите на другите общини да ни финансират.“ – отговори му не на шега кметът на Смолян.

Трябва да има оставки

Вярвам, че санкциите ще бъдат потвърдени и от Върховния административен съд, заяви Кирил Хаджихристев (КРОС). Следващата година всеки данъкоплатец в Смолян – от детето, родено днес, до най-възрастния гражданин на община Смолян, ще трябва да извадят по 15 лева, за да плати Общината тези 600 хиляди лева и съответните разходи по делата, пресметна Хаджихристев. Според него при тези нарушения на Закона за обществените поръчки и Правилника за неговото прилагане трябва да има оставки. И посочи персонално зам.-кмета Марин Захариев, който отговаря за еврофондовете, и на шефа на правния отдел Любомир Равелов. За една община като Смолян, за бюджет, който е много постен, 600 хиляди лева са много пари, каза съветникът, който е бивш зам.-министър на вътрешните работи и бивш шеф на Регионалната дирекция на МВР в Смолян.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Зарко Маринов
Зарко Маринов е редактор и разследващ журналист в "Отзвук.БГ" - Смолян. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет и "Хардуерни и софтуерни системи" в Пловдивския университет. Автор е на стотици разследвания и критични публикации за злоупотреба с власт и корупция в местната власт, заради което е подлаган на тормоз и преследване. Натискът върху него е отразен и в доклад на Държавния департамент на САЩ през 2019 г. Бил е народен представител от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

Още от автора

Пилонът „Рожен“ – „паметникът на обединението“, който раздели България

Инициативата на Фондация „Наследство в бъдещето“ да издигне 111-метровия пилон „Рожен“, на който да се вее най-високото национално знаме в Европейския съюз, се превърна в символ на разделението в общество ни.

Общински съвет – Смолян се събира извънредно заради съмнителна обществена поръчка за 3 млн. лв.

Конкурсът е обявен от кмета на Смолян Николай Мелемов на 30 юни 2023, срокът за подаване на оферти е 1 август, а стойността на обществената поръчка е 3 милиона лева без ДДС за срок от 5 години.

Референдумът в Златоград каза „не“ на заем от 1.7 млн. лв. за кооперативен пазар

С 1650 гласа "НЕ" и само 150 гласа "ЗА" златоградчани отхвърлиха намерението на кмета на Златоград Мирослав Янчев (ГЕРБ) да построи със заем нов кооперативен пазар в града с кредит от 1.7 млн. лв.

Още за новините

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на "Асоциацията на европейските журналисти" - България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България - Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Нелегалният дърводобив убива българската гора, предупреждава анализ на WWF

Освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.