Общинският съвет в Смолян сезира прокуратурата за 600 хил. лв. финансови корекции по европроекти

Общинският съвет препоръча на кмета на общината Николай Мелемов да потърси дисциплинарна и служебна отговорност от лицата, които са допуснали нарушенията, довели до финансовите корекции

Смолян
Снимка: Община Смолян

Прокуратурата да извърши проверка на наложените финансови корекции на Община Смолян в размер на 600 хиляди лева по оперативните програми „Региони в растеж“ и „Добро управление“. Това поиска Общинският съвет на извънредно заседание след повече от 3 часа разгорещена дискусия.

Решението бе подкрепено от 14 общински съветници от местната Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС) и БСП, против се обявиха 7 съветници от ГЕРБ, а един се е въздържа.

Общинският съвет препоръча на кмета на общината Николай Мелемов да потърси дисциплинарна и служебна отговорност от лицата, които са допуснали нарушенията, довели до финансовите корекции, да промени методиката, по която се избират изпълнители на обществени поръчки в Смолян, както и да прекрати всички конкурси, обявени по тази методика.

Става дума за критерия „Организация на изпълнение на поръчката“, включван с най-голяма тежест в методиките за избор на изпълнители в почти всички търгове в община Смолян през последните години. Благодарение на което фирмите, предложили по-високите цени, са били избрани за изпълнители.

7 конкурса – 7 нарушения

Заради нарушения на националното законодателство и европейските регламенти при възлагането на 7 обществени поръчки ръководителят на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ в лицето на зам.-министър Деница Николова през миналата година е издала 7 решения, с които наложила на община Смолян 600 хиляди лева финансови корекции. Кметът Николай Мелемов обжалвал санкциите в Пловдивския административен съд, но загубил делата и е бил осъден да плати допълнително близо 15 000 лева разноски на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). След това решил да продължи съдебния спор с МРРБ, обжалвайки във Върховния административен съд.

Общинският съвет в Смолян
Снимка: „Отзвук“

Обществен натиск

Обществеността на Смолян научи за наложените „глоби“ от информации във вестник „Отзвук“ и „За истината“. В отговор, публикуван на сайта на Община Смолян, кметът Николай Мелемов признава, че има наложени финансови корекции по ОП „Региони в растеж“ в размер на 598 742 лв. и 603,93 лв. по ОП „Добро управление“. Но отрече той и неговата администрация да са нарушавали законите. След като вестник „Отзвук“ предостави справки и документи по казуса на общинските съветници, 13 от тях поискаха да бъде свикано заседание на Общинския съвет. Председателят на ОбС Данчо Киряков реагира веднага, свиквайки в рамките на 3 дни заседание на общинския съвет. Докладната записка от името на 13-те бе представена от Филип Топов, който посочи, че и публикации в медиите, и съдът са констатирали сериозни нарушения при възлагането на обществени поръчки в Община Смолян.

Сесия на пожар

„Самото свикване на сесията е наистина странно. 12 години съм в Община Смолян – като съветник, като кмет, за първи път се случва такова нещо. Ако някой помни, да каже на коя дата е имало извънредна сесия.“ – каза пред съветниците кметът Мелемов. „Няма от какво да ни е срам. Работим, спазвайки законите. Община Смолян е в нормално, задоволително, добро финансово състояние и нямаме никакви притеснения. Надявам се, че нашите жалби, които сме подали в съда (Върховен административен съд – б. а), ще бъдат уважени, ще бъдат разгледани по същество. Твърдя отговорно, че Законът не е нарушаван от администрацията на Община Смолян.“ – заяви кметът пред общинския съвет.

„Необходимо е да се реагира веднага, защото Вие продължавате да обявявате обществени поръчки, въпреки че сте санкционирани за методиката“ – обърна се към кмета Стефан Сабрутев (БСП). Той прочете в залата и методиката на най-новата обществена поръчка, обявена на 12 юни т. г.: „Цена за изпълнение – 35%, „Срок за изпълнение“ – 15%, „Организация за изпълнение“ – 50%. „Ако Вие сте инвеститор и строите една сграда със собствени средства, когато избирате строител, такива условия ли ще зададете, или ще ви интересуват цената, качеството и срока на изпълнение.“ – обърна се съветникът към кмета на Смолян. „Тази „организация за изпълнение“ ви дава възможност да изберете когото си пожелаете. Защото тя има най-голяма тежест. Именно това е спешното на тази сесия – да прекратим тази практика.“ – заяви Сабрутев.

Не санкции, а спестявания

„Сега ще кажа един факт, който за вас може да е тайна. С парите, които се събират от тази корекция, се финансират допълнителните обекти, подадени от общините. Община Смолян е подала допълнителен обект. Това е ремонт на бул. „България“ от кино „Дружба“ до „Лидл“. Това е много повече от 600 хиляди, да не кажа 10 пъти повече. Това ще бъде много хубаво за нашия град, ако се събират достатъчно средства от тези корекции и финансираме този булевард, защото не е ремонтиран сигурно от 40 години.“ – опита се да впечатли Общински съвет Мелемов. Залата отвърна със смях, а бившият председател на ОбС Димитър Кръстанов попита: „Защо ги обжалвате тогава? „Защото искаме от санкциите на другите общини да ни финансират.“ – отговори му не на шега кметът на Смолян.

Трябва да има оставки

Вярвам, че санкциите ще бъдат потвърдени и от Върховния административен съд, заяви Кирил Хаджихристев (КРОС). Следващата година всеки данъкоплатец в Смолян – от детето, родено днес, до най-възрастния гражданин на община Смолян, ще трябва да извадят по 15 лева, за да плати Общината тези 600 хиляди лева и съответните разходи по делата, пресметна Хаджихристев. Според него при тези нарушения на Закона за обществените поръчки и Правилника за неговото прилагане трябва да има оставки. И посочи персонално зам.-кмета Марин Захариев, който отговаря за еврофондовете, и на шефа на правния отдел Любомир Равелов. За една община като Смолян, за бюджет, който е много постен, 600 хиляди лева са много пари, каза съветникът, който е бивш зам.-министър на вътрешните работи и бивш шеф на Регионалната дирекция на МВР в Смолян.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам