BG | EN

Община Севлиево кани гражданите да обсъждат бюджет 2019 на сляпо

Скрийншот от страницата на Община Севлиево в Интернет

На 10 януари Община Севлиево кани гражданите на публично обсъждане на бюджета за 2019 г., съобщи регионалното издание „Севлиево онлайн“. Обичайна покана за това време на годината.  Странното е, че поканата не е придружена от проекта за финансова рамка, се разбира от материала. Т.е. жителите на общината биват поканени да разглеждат нещо, което ще видят за първи път в момента на обсъждането.

В Габрово публикуват предварително проекта за бюджет, посочва за сравнение „Севлиево онлайн“. Под обявата за публичното обсъждане на бюджета в съседната на Севлиево община са качили инвестиционната си програма, направили са разчет на приходите и разходите за годината и всичко това достъпно и ясно – в четири таблици е описано всичко, което администрацията планира за 2019 г., колко ще влязат в бюджета по прогноза и колко ще бъдат похарчени. С тази подробна предварителна информация от Община Габрово канят на публично обсъждане своите жители. 

В Севлиево предварителната информация няма, но има покана към гражданите да правят предложения, свързани с бюджет 2019 и инвестиционната програма на общината, посочва изданието.

„Севлиево онлайн“ пояснява, че според Закона за общинския бюджет парите на една община се харчат в интерес на нейното население, като това става при спазване на принципите на законосъобразност, целесъобразност, ефективност, ефикасност, публичност. А това означава, че населението има право да знае предварително какво от администрацията планират да правят през годината, колко ще струва то, в какви срокове ще бъде завършено. В Севлиево от години правят обратното – внасят бюджета в общинския съвет, гласуват го и после ни спускат решението на съветниците на общинския сайт, посочва изданието.

В Закона за публичните финанси няма императивна норма за публикуване на проекто-бюджета и общините, които не публикуват проектите си за бюджет не са в нарушение. Само че това им действие е в разрез с изискването за публичност, заложено в същия закон, пише още „Севлиево онлайн“. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините