Областният координатор на ГЕРБ в Габрово е получил по обществени поръчки 1.5 млн. лв. през фирма на жена си

Цветомир Михов с кмета на Габрово Таня Христова
Снимка: ГЕРБ

От осем години едно и също дружество обслужва сервизно автомобилите на Община Габрово. За това време към въпросната компания Общината е изплатила малко над 1.5 млн. лв.

При създаването си дружеството е собственост на Цветомир Михов – областен координатор на ГЕРБ в Габрово и брат му, който е хирург. По-късно управлението е прехвърлено на съпругата на Михов.

Фирмата, която без проблеми печели от 2015 г. насам всички обществени поръчки за сервизно обслужване на общинските автомобили, е „Ним Транс Сервиз“. Основана е на 3 август 2009 г. Като управители са вписани Цветомир Михов и брат му Минко Михов. По-малко от месец преди дружеството да бъде вписано в Търговския регистър Цветомир Михов е избран за депутат в 41-то Народно събрание. Дали това е причина десет дни, след като е вписан като управител, Михов  да се оттегли, не е ясно. След заличаването му като управител, тази роля остава за брат му – тясно специализиран в гръдната хирургия, която е е твърде далеч от ремонта на автомобили. Но това очевидно не е пречка дружеството да е предпочитано от габровската Община за поддръжка на автопарка й. Днес д-р Михов е управител на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово и е извън управлението на „Ним Транс Сервиз“.

Осем години доверие

„Ним Транс Сервиз“ е регистрирана на ул. „Бойката“ 12 в Габрово. На същия адрес на 4 август 2009 г. е регистрирана още една фирма с идентично име – „Ним Транс“. Създадена е ден след първата, за управители са вписани отново Цветомир Михов и брат му. „Ним Транс“ и днес се управлява от Цветомир Михов, докато „Ним Транс Сервиз“ има за управител съпругата му Виктория Михова.

Това е дружеството, което Община Габрово осем поредни години избира да се грижи за общинските автомобили, а в последствие „Ним Транс Сервиз“ печели и договорите за доставка на автомобилни гуми за автобусите на „Общински пътнически транспорт“ Габрово. Това би могло да се възприеме като грижа на добър стопанин, който не позволява никой освен доверения майстор да пипа по колите му. Когато парите са публични обаче, и става дума за 1.5 млн. лв. на данъкоплатците, подобна вярност към един автосервиз провокира въпроси.

Началото е през 2015 г.

Важен детайл е, че името на Цветомир Михов не присъства в нито един от договорите с Община Габрово. В първия, сключен на 13 юли 2015 г. за „Ним Транс Сервиз“ се е подписал Цанко Гутев, посочен като управител. Този договор има две обособени позиции. По първата предметът включва диагностика на състоянието на автомобилите на Общинско предприятие „Благоустрояване“, ремонтни работи, смяна на гуми и доставка на резервни части с 10 на сто под цената, обявена от вносител или производител. За диагностика цената, на която е сключен договора, е 6 лв. с ДДС. Ремонтът на дефектирали части е остойностен на 30 лв. за човекочас, смяната на гуми – 18 лв. Всички цени са с ДДС. Срокът на договора е 12 месеца или до достигане на максималния финансов ресурс от 75.8 хил. лв. без ДДС. За тази обособена позиция и за общинското предприятие „Благоустрояване“ се е подписала Хилда Цвъркалева – активист на ГЕРБ и общински съветник от ГЕРБ в габровския общински съвет в мандат 2011-2015.

По другата обособена позиция дейностите са същите, но вече става дума за автомобилите на Община Габрово. Цените там са различни – диагностиката отново струва 6 лв. с ДДС, но смяната на гумите е 5 лв. за една, а подмяна на резервни части – 18 лв. на час.

Определен е и максимален срок за ремонт – максимум два работни дни, ако е лек, до пет дни, ако е средно тежък и до 10 работни дни за сериозните ремонти като демонтаж на основен агрегат, е примерът, посочен в договора.

Сумата, до която могат да се простират автомонтьорите, е 24 хил. лв. без ДДС. След приключване на този договор е отчетено, че са изплатени максималните суми, заложени по всяка от обособените позиции.

И цената бавно започва да расте

През юни 2016 г. „Ним Транс Сервиз“ печели нов договор за обслужване автомобилите на Община Габрово и ОП „Благоустрояване“. Той също е за една година, но парите са други – 195 хил. лв. е таванът за колите на „Благоустрояване“, 69 хил. лв. за тези на Общината. Очевидно този размер не е бил достигнат, защото изплатените сума са по-малки – 156 хил. е струвал сервизът на общинското предприятие, 66 хил. лв. на общинските коли.

На 21 юли 2017 г. след проведена поредна обществена поръчка е сключен трети пореден договор между Община Габрово и „Ним Транс Сервиз“. Той вече е за две години, което обяснява и значително по-високата цена, посочена в него. За двете обособени позиции общата сума е 372 хил. лв. с ДДС.

През май 2019 г. Община Габрово отново се доверява на „Ним Транс Сервиз“. Тази обществена поръчка е само за една обособена позиция. ОП „Благоустрояване“ не присъства в документите за обществената поръчка, а е посочено, че сервизното обслужване е за автомобилите на Община Габрово и второстепенните разпоредители с бюджетни средства, т.е. предполага се, че тук влизат и колите на „Благоустрояване“. Договорът от 2019 г. също е за две години, стойността му е 360 хил. лв. с ДДС. При отчитането му се вижда, че договорената сума напълно се припокрива с реално изплатената.

Пети договор Община Габрово сключва с „Ним Транс Сервиз“  през 2021 г. Той е за две години и е на стойност 432 хил. лв.

Цялата тази информация е публично достъпна в Регистъра на обществени поръчки. Справка в Комисията за защита на конкуренцията показва, че няма нито едно обжалване срещу избора на „Ним Транс Сервиз“. Какво тогава не е наред?

Въпроси и съмнения

През 2017 г., когато гръмна скандала с роднински назначения в Хасково (около Делян Добрев), добил популярност като кумгейт, габровската БСП изнесе нейна версия за кумгейт в Габрово. В схема, която целеше да покаже нагледно роднински обвързаности във властта, както твърдяха от БСП, стоеше снимка на Цветомир Михов, а под нея бяха посочени връзки с Общински пътнически транспорт Габрово и БКС Габрово. От ГЕРБ реагираха с пресконференция, на която лично Михов обяви, цитиран от „Дарик-Габрово“, че наскоро е придобил собствеността на фирма, обслужваща автомобилите на общината и то след като обществените поръчки вече били спечелени. Защо беше нужно това публично оправдаване още не е ясно.

Справка на „За истината“ сочи, че по това време Цветомир Михов е заличен от списъка със съдружници на „Ним Транс Сервиз“ и то още през 2012 г., а както стана ясно десет дни след създаването на „Ним Транс Сервиз“ е заличен и като управител. През 2017 г., когато Михов казва, че наскоро е придобил собствеността на дружеството, печелещо една след друга обществени поръчки с Община Габрово, той не фигурира нито сред собствениците, нито сред управителите. Възможно ли е да се объркал?

По-логично е едно друго обяснение на подобно поведение, за което народът е създал поговорката „гузен негонен бяга“, а именно, че Михов е фактическият собственик на „Ним Транс Сервиз“.

Между другото в Габрово е публична тайна, че Цветомир Михов има бизнес отношения с Община Габрово. Не подлежи на съмнение, че като депутат и ГЕРБ активист от години, той е имал и продължава да има достатъчно влияние, за да си осигури разположението на местните управляващи, които между другото получават номинации за всеки пореден избор с одобрението точно на Цветомир Михов.

Вероятно качеството на обслужване от „Ним Транс Сервиз“ също е на ниво, щом „Общински пътнически транспорт“ започват да купуват само от тази фирма автомобилните гуми за своите автобуси. Може би е съвпадение това, че в Габрово управлява ГЕРБ, а Цветомир Михов е областен координатор на партията. Само че когато една фирма осем поредни години не среща конкуренция в избора за изпълнител на дадена услуга и в същото време е получила 1.5 млн. лв. публични средства, въпросите са нещо нормално, съмненията в обвързаности също.   

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам