BG | EN

Мистерията „обходен път Смолян – Мадан“, или как 8 млн. лв. потънаха в едно свлачище

Строителството на обходния път заради срутището край село Влахово по пътя Смолян – Мадан е на път да се превърне в мистерия за милиони левове на фона на парализирани институции, отсъстваща държава и погазен обществения интерес

 

свлачището край Влахово
Министър Нанков с чисто нови гумени ботуши дава интервю пред свлачището край Влахово на 15 март сутринта.
Снимка: Отзвук

Идеята да се заобиколи свлачището с обходен път бе изговорена за първи път в публичното пространство от шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов. На 12 март (5 дни след като пътят бе затворен заради срутището) пристигайки „на инспекция“ той обяви, че пътят ще остане затворен за доста време, а в рамките на максимум 10 дни (до 22 март) ще бъде изграден обход, през който да минават леките автомобили.

Три дни по-късно, на 15 март, на свлачището дойде и строителният министър Николай Нанков. И той влезе в сутрешните блокове на националните телевизии с „новината“, че укрепването на срутището ще са необходими 7-8 месеца и най-малко 7-8 милиона лева. За да ни убеди в необходимостта от толкова пари и време, Нанков каза, че това е

най-голямото свлачище на главен път в страната.

И понеже хората ще тръгнат на бунт, ако шосето Смолян – Мадан бъде затворено за повече от половин година, Нанков обеща, че до 10 дни (до края на тази седмица) ще е готов обходен път над с. Влахово от 1.4 км., за който са необходими само … 500 хиляди лева.

Оставям настрана доколко сериозни са били обещанията на строителния министър и шефа на АПИ, че

за 10 дни ще изникне над 1км. нов път

в гората над с. Влахово. Фактът, че десетте дни изтекоха, но пътят все още е на етап пробиване, е достатъчно показателен.

Всички институции (МРРБ, АПИ, областен управител, Община Смолян) продължават охотно да ни обещават, че следващата седмица пътят ще е готов, но никой не е обявил кой строи въпросния път, кой го е възложил, с какви габарити е, с какъв статут (общински, държавен, горски). Строително разрешение, от което това би станало ясно няма. Главният архитект на Смолян арх. Димитър Димов заяви, че не е издавал разрешение за строителство на пътя.

Неофициалната информация

до днес сочи, че негов изпълнител е дружеството „ИСА 2000“ на смолянския бизнесмен Юлиян Инджов. Възложител на обхода било Горско стопанство – Смолян. Самият Инджов заяви в понеделник (19 март) пред електронното издание plamak.bg, че пътят вече е пробит, че в момента се разширява и по него ще минават коли и камиони до 12.5 тона. Вчера обаче на пресконференция в столицата Дончо Атанасов съобщи, че с обхода пътят се удължава само с 600-800 метра и по него ще се движат само леки автомобили и бусове, т.е. до 3.5 тона. В интервю за БНР във вторник кметът Мелемов обаче отрезви страховете като заяив, че по пътя няма да могат да се движат само тирове.

Едната лента е разчистена, но в края е оставен нарочно един камък, за да не могат да минават автомобили.
Снимка: Отзвук

Всички държавни мъже и жени – министър, областен управител, кмет и техните заместници и подчинени, категорично заявяват, че свлачището е активно, че всеки момент може да се срутят нови скални маси, сложиха и знаци, че преминаването на хора е абсолютно забранено. Но всички те ежедневно позират пред камери и фотоапарати на пътя до свлеклите се земни маси. Очевидно

никой от тях не се страхува за живота си. 

В същото време всеки ден стотици хора преминават пеша по същия път. Забранено е заради вибрациите, можело да провокират отново свлачището. Бомбените взривове наблизоявно не са опасни. Едната лента на пътя бе разчистена, но за да не минават коли, върху нея е сложен голям скален къс. Когато по пътя трябва да мине „специален автомобил“ той услужливо се отмества с фадрома. Нищо, че вибрациите са опасни.

На този фон както общинските, така и държавните институции

продължават да сеят нарежение и паника.

На 21 март пред Би Ти Ви министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че на мястото на свлачището има далекопроводи и ако те паднат половината област можело да остане без ток. Истината е, че от там минава единият от трите далекопровода, коитозахранват района с електроенергия. Но ако той аварира електроенегията ще бъде подавана през другите два. Освен това още в първия ден след свличането на земни маси (на 7 март) Електроенергийният системен оператор (ЕСО), е поставил репери на мястото на далекопроводите над срутището. Вчера на информационната среща в Смолян, представителят на оператора Здравко Шехов заяви, че реперите от тогава до момента не са мръднали.

Всички тези факти навеждат на един, натрапващ се извод. До сега свлачището край Влахово можешеда бъде разчистено и животът в района да продължи в обичайния си ритъм. Но нямаше как за толкова време да бъдат усвоени между 7 и 8 млн. лв. Затова главният път ще остане затворен още месеци, а движението ще преминава през тесния и стръмен влаховски път. И всичко това за пореден път ще бъде представено като „добро управление в интерес на хората“. Да, ама не.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините