BG | EN

Местни избори 2019: Шумен – сериозна битка и сигурен балотаж

Девет от общо 10-те досегашни общински кметове в областта се включват в битка за нов мандат.

Театърът в Шумен
Снимка: Община Шумен

Сериозна кметска битка в Шумен до последния момент и сигурен балотаж с неизвестен победител – това сочат обществените нагласи и последните социологически проучвания броени дни преди местните избори в десетия по големина град в България.

Социолозите предвиждат балотаж между ГЕРБ и БСП. Според проучване, направено по поръчка на политическа сила, кандидатите на управляващата партия и на левицата получават най-много гласове на първия тур, с преднина от 3-4 % за ГЕРБ. За балотажа изследването показва обръщане на резултата, но с малка разлика, така че победителят в Шумен до последния момент ще остане неизвестен. Резултатът ще зависи от това дали на втория тур ще има консолидация на протестния вот срещу досега управляващата в Шумен партия ГЕРБ или на балотажа ще излязат само твърдите привърженици.

На европейските избори през май БСП загуби изборите в Шумен само със 118 гласа от ГЕРБ, което дава основание на левицата да се надява на пробив в областния град. Не е ясно обаче дали кандидатът на опозицията ще успее да мобилизира на балотажа гласовете за промяна.

На 27 октомври право на глас в Шумен имат 82 287 души. Жителите на общината по данни на ГРАО са 111 635, с близо 2000 по-малко от предходните избори. Въпреки топящите се избиратели, кандидатите за власт растат. За кметския пост в Шумен има цели 13 претенденти – с трима повече от 2015 г. , а кандидатите за 41-местния общински съвет са общо 386 – с около 15 % повече в сравнение с предходните избори.

Тази година община Шумен разполага с един не лош бюджет от 80 милиона лева, като 60 процента от него се осигуряват от държавна субсидия. В областния град има няколко големи производства, сред които се открояват комбинатът за алуминий „Алкомет“ и трите завода на „Фикосота холдинг“, а през последните години в Индустриалния парк на Шумен навлизат доста нови инвеститори.

Тежкият проблем на града обаче са ниските доходи – работните заплати тук остават значително под средните за страната /985 лв. брутна заплата в Шуменско през юни/. Затова в Шумен има работа, но няма работници. Докато бизнесът се оплаква от липса на кадри, младите и активни хора продължават да емигрират, бюджетните сектори остават сред най-големите работодатели в района, а общинската хазна гарантира оцеляването на редица местни дейности. Това прави разбираем високият интерес към местните избори в Шумен и значението да бъдеш политически представен в общинската власт.

13 кметски кандидатури в Шумен

Досегашният кмет на Шумен Любомир Христов /ГЕРБ/ се бори за втори мандат и според социологическите проучвания, кметският пост ще се реши на балотаж между него и кандидатът на БСП Венцислав Венков.

Любомир Христов /65 г./ е и областен координатор на ГЕРБ, бивш депутат в 42-то Народно събрание и в 43-то Народно събрание (2014–2015), бивш директор на Областната дирекция на МВР в Шумен, работил е в системата на МВР близо 20 години, а преди това е служил в армията. През 2009 г. с решение №69 Комисията по досиетата оповести принадлежността му към бившата Държавна сигурност. През ноември 2015 г. Любомир Христов беше избран за кмет на Шумен на балотаж с 64 % от гласовете срещу кандидата на БСП.

Сега социолозите отново очакват балотаж между ГЕРБ и БСП в Шумен и прогнозират сериозна кметска битка до последния момент.

Кандидатът на БСП Венцислав Венков /62 г./е представител на гражданската квота, но свързан с левицата. Започнал е кариерата си като активист на бившия комсомол, после над 20 години е работил като журналист във в. „24 часа“, водил е популярни предавания в регионални телевизии. Бил е областен управител на Шумен /2013-2014 г./, а през последните години е изпълнителен директор на Българо-турската търговско индустриална камара и общински съветник.

Още един кандидат се включва в кметската кампания със силен старт и очаквания за добро представяне – Добромир Драев /48 г./, досега председател на една от десните групи в местния парламент. Работи в неправителствения сектор, създател и активист на популярен в града скаутски клуб. През изминалия мандат той беше един от най-острите критици на кмета Любомир Христов, което му спечели популярност сред гражданите. Сега е кандидат за кмет и водач на листата на местна коалиция Движение България на гражданите/БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ.

Традиционната десница „Демократична България“ издига в Шумен надпартийна кандидатура – адвокат Артур Алтунян, бивш общински съветник от движение „Гергьовден“, уважаван юрист в града. На предходните местни избори десните партии от Реформаторския блок спечелиха 15 % от гласовете в Шумен и станаха третата политическа сила със 7 места в общинския съвет. Сега коалиция „Демократична България“ се надява да повтори успеха си от 2015 г. и да разшири влиянието си в града.

Движението за права и свободи,макар че е първа политическа сила в региона, остава четвърта по влияние партия в областния град. През 2015 г. ДПС получи 9,9 % /3522 гласа/, но на европейските избори тази година показа доста по-слаб резултат. Сега обаче движението ще се бори да увеличи присъствието си в местната власт и да стане незаобиколим фактор при вземането на управленски решения. Тази задача беше поставена от председателя на ДПС Мустафа Карайдайъ при посещението му в града. За да мобилизира избирателите си, партията издигна в Шумен кметската кандидатура на бившия депутат Четин Казак, а специално за кампанията тук беше изпратен Христо Бисеров.

В битката за Шумен се включи и бившият кмет от БСП Красимир Костов, управлявал два мандата до 2015 г. След като сега не успя да стане кандидат на собствената си партия, той се регистрира като представител на партия „Български социалдемократи“ и веднага беше изключен от БСП заради нарушаване на устава. Костов обаче има свои поддръжници сред левицата и се очаква да спечели поне едно място в общинския съвет.

ВМРО издига за кмет доц. Стефан Минков, историк, преподавател в Шуменския университет. Той е и водач на листата за общински съветници.

Атака участва в изборите с местния си координатор Добрин Чайлев, бивш военен, общински съветник.

НФСБ издигна кандидатурата на шуменския си председател Наталия Стефанова, общински съветник.

Коалиция „Ние, гражданите“ издига за кмет бившия началник на шуменския гарнизон о.р. полк. Митко Йоцов. На предходните избори той беше кандидат на ВМРО от гражданската квота и спечели 2 места в общинския съвет.

Местната коалиция АБВ /СДП участва в изборите с общинския лидер на АБВ и досегашен общински съветник Валентин Велев, бивш началник на служба БОП в шуменската полиция

Кандидати за кмет на Шумен са и Николай Колев, издигнат от ПП „Воля“ и Валентин Маламов от ПП „МИР“.

Очаква се пъстър общински съвет

На практика и лявото, и дясното, и т.нар. патриотично пространство в Шумен са разцепени за предстоящите местни избори. Това предопределя един фрагментиран общински съвет, в който вероятно ще се търсят тематични мнозинства по важните въпроси.

Вдясно за гласовете на симпатизантите се борят и Демократична България, и коалицията около ДБГ. И разбира се, ГЕРБ, чийто лидер и кандидат за кмет Любомир Христов също се оплаква от „кражба“ на десни гласове. На предходните избори ГЕРБ взе 14 места в общинския съвет, а Реформаторският блок – 7. Как ще се разпределят тези гласове сега, предстои да видим.

Вляво БСП със сигурност ще загуби гласове заради кандидатурата на бившия шуменски кмет Красимир Костов. Левицата се цепи и заради самостоятелното участие в изборите на АБВ. През 2015 г. БСП спечели 7 места в общинския съвет, АБВ – 2.

И вляво, и вдясно има разслоение, а на изборите ще стане ясно каква е реалната тежест на формациите, които отклоняват гласове от традиционните партии и доколко политическият инженеринг в Шумен е успял да окастри левицата и десницата, коментират анализаторите.

Патриотите също не са единни – всяка от партиите участва в изборите със собствена листа. Досега Атака имаше един съветник, ВМРО – двама, НФСБ – също двама. Сега в тяхното пространство влиза още един силен кандидат, а една или две от старите политически сили са застрашени да отпаднат от местната власт.

Раздробяването на дясното и на лявото пространство предвещава пъстър общински съвет, в който трудно ще се постигне трайно мнозинство, а това ще повиши тежестта на ДПС, които ще получат много по-голяма роля при вземането на управленски решения. Това е прогнозата на политолога Валентин Захариев, бивш директор на Телевизия Шумен и водещ на политическо предаване. За кметската битка той коментира, че БСП има шанс да спечели в Шумен, ако на балотажа успее да обедини недоволството на гражданите срещу 4-годишното управление на ГЕРБ.

Шумен има няколко сериозни проблема, но безспорно най-драстичен е проблемът с водата – шуменци плащат най-скъпата вода и мръсна в България – 3,40 лв. за кубик, а водата от мрежата дори не е пречистена, тъй като градът няма пречиствателна станция. Шумен, заедно със съседните Търговище и Велики Преслав, черпи вода от язовир „Тича“, който обаче е със статут на водоем за поливни цели и дори няма санитарно-охранителна зона. Вече години наред жителите на Шумен си купуват минерална вода за пиене, което допълнително натоварва разходите им.

Градът има сериозен проблем и с екологията – през зимата Шумен е в топ 5 на градовете с най-мръсен въздух и затова получи правото да кандидатства по европрограми за екологичен транспорт. Градът обаче отпадна от класацията , тъй като няма собствена общинска транспортна фирма. Така загуби 12 милиона лева за електрически автобуси, които не само щяха да решат част от екологичния проблем, но и щяха да облекчат транспорта в града, който в момента е изцяло в ръцете на частна фирма и предизвиква масово недоволство заради недостатъчните и стари автобуси. И, както вече отбелязахме, огромен проблем в района са ниските доходи на работещите и топящото се население.

Всички тези проблеми сериозно подкопават доверието в управляващата партия ГЕРБ, от която шуменци и на предходните избори получаваха обещания и за пречиствателна станция за питейна вода, и за справяне с проблема с мръсния въздух, и за по-висок стандарт, напомня Валентин Захариев. Но предупреждава, че не е ясно дали това недоволство ще успее да обедини протестните гласове при балотаж между ГЕРБ и БСП. Управляващите ще мобилизират целия си административен и корпоративен вот, защото за тях това е изключително важна битка, от друга страна в Шумен има силен негативизъм срещу досегашното управление, затова не е ясно как ще се разпределят гласовете на балотажа, прогнозира политологът.

Според него левицата ще увеличи присъствието си в общинския съвет, въпреки че АБВ и бившият кмет Красимир Костов ще отклонят гласове от нея. Коалиция „Демократична България“, която за пръв път се явява на местните избори в Шумен в този формат, също ще успее да спечели мандат в местния парламент, смята Захариев. Той прогнозира добро представяне и за местната коалиция около ДБГ.

Успешно ще се представи и ДПС, което ще преодолее разцеплението си, ще увеличи броя на съветниците си и отново ще бъде фактор в местната политика. Големите губещи според Захариев ще бъдат АБВ, които няма да получат нито един мандат.

ГЕРБ също ще загубят позиции в следващия общински съвет, смята политологът и прогнозира, че част от гласовете на ГЕРБ сега ще отидат при Демократична България.

Патриотичният вот също е разделен, което ще доведе до по-нисък резултат за НФСБ и евентуално за ВМРО.

Всичко зависи от изборната активност, тя е определящ фактор за това кои партии ще отидат на балотаж и колко общински съветници ще имат в следващия местен парламент, подчертават анализаторите. На предходните местни избори активността в Шумен беше под 50 %.

Старите партии имат проблеми в малките общини

Според опитни политици, които следят отблизо политическите процеси в региона, на тези избори могат да се очакват изненади и в по-малките общини. До 2015 г. половината от 10-те общини в Шуменска област бяха традиционна крепост на ДПС, но на предходните избори ГЕРБ направи пробив и спечели в един от бастионите – Никола Козлево.

Досега ГЕРБ имаше кметове в 5 общини – Шумен, Нови пазар, Никола Козлево, Смядово и Каспичан. ДПС започна мандата с кметове в 4 общини – Венец, Каолиново, Върбица и Хитрино, а БСП имаше само един общински кмет във Велики Преслав.

Сега обаче ДПС има сериозен проблем в Хитрино, където се изправя срещу досегашния кмет и бивш областен лидер на движението Нуридин Исмаил. На тези избори той участва като кандидат на партия ДОСТ.

Въпреки че ДПС беше първа политическа сила на евроизборите, когато получи най-много гласове в региона, ситуацията в партията е много сложна и този път я очакват тежки избори, изтъкват наблюдателите и посочват изненадващата поява на Христо Бисеров като острие на кампанията в Шуменска област. Явно ДПС ще се опита да компенсира загубата на традиционните си избиратели, които масово емигрират, като засили влиянието си сред ромите, смятат местни политици.

Прогнозите обаче са, че ДПС няма да успее да си върне нито Никола Козлево, нито Хитрино. В най-добрия случай те ще си запазят трите общини – Каолиново, Върбица и Венец, макар че във Венец ДПС също е в сложна ситуация. Там до последно се конкурираха две силни кандидатури и се очаква, че в следващия общински съвет съветниците на партията може да се разцепят. Във Венец се готви „развод“ в ДПС, казват наблюдателите и посочват, че при посещението си там лидерът Мустафа Карадайъ е говорил срещу единия от кандидатите, който е традиционно силен в района.

ДПС имат проблеми и в община Велики Преслав, защото там по селата има силни структури на партия ДОСТ, която се бори за същите гласове и на предходните избори на места беше първа политическа сила.

ГЕРБ също ще има проблеми в общините, тъй като смени двама от досегашните си кметове – в Нови пазар и в Каспичан. След два мандата начело на община Каспичан, досегашният кмет на ГЕРБ Милена Недева не получи подкрепа за следващ мандат. Управляващите издигнаха кандидатурата на помощник-нотариус Юлия Вълчева Добрева – Петрова, която е получила най-много гласове от общинската конференция на ГЕРБ. На изборите през 2015 г. Милена Недева получи 53.7% от гласовете в община Каспичан. Сега Недева участва в изборите като независим кандидат.

ГЕРБ смени и кмета си в Нови пазар, където до последния момент се очакваше досегашният градоначалник Ивайло Камаджиев да бъде издигнат за втори мандат. Местната структура на ГЕРБ обаче подкрепи с мнозинство общинския председател на партията Ангел Куцаров и в крайна сметка именно той беше утвърден като кандидат за кмет.

Най-безспорна е победата на ГЕРБ в община Смядово, където управляващите участват с досегашния кмет Иванка Петрова и в община Никола Козлево, където отново издигат кандидатурата на Ешреф Реджеб. Името на Ешреф Реджеб беше свързано с разследването на журналиста Васил Иванов от Нова тв през 2016 г., в което репортерът показа как кметът използва общински служители да работят в частния магазин, собственост на семейството му в Шумен. Тогава Васил Иванов установи, че кметът на Козлево си е купил магазина в областния град за 1,5 милиона лева и веднага е започнал голям ремонт. През 2018 г. прокуратурата прекрати разследването за престъпление по служба с мотива, че не са открити пропуски в работата на служители от община Никола Козлево.

Левицата се бори за поне 3 общини. БСП има шанс да спечели в Шумен, и това може да бъде един от областните градове, в които партията да направи пробив. Другият областен център, на който левицата разчита, е Смолян, съобщиха анализатори от БСП. Според тях шансът в Шумен е 50 на 50, с лек превес за кандидата на ГЕРБ. Всичко в Шумен ще зависи от преразпределението на гласовете на балотажа, категорични са наблюдателите.

Те посочват, че в Шумен срещу левицата се води обмислена кампания, за да се разцепят нейните гласове. С пълномощно от една и съща социалдемократическа партия, един пълномощник се регистрира като коалиционен партньор на БСП и е кандидат в нейната листа, а друг пълномощник регистрира алтернативната кметска кандидатура на бившия градоначалник Красимир Костов.

Това показва предварително заложена схема за отцепване на гласове от БСП, коментират партийните наблюдатели и изчисляват, че бившият кмет може да им вземе около 800 – 1000 гласа, което ще откъсне от БСП между един и двама съветници. Въпреки това техните прогнози са, че левицата със сигурност ще увеличи броя на досегашните си съветници от 7 на 10-11.

Големи шансове, според анализаторите, има БСП и в община Нови пазар. Там наблюдателите определят възможностите за спечелване на кметския пост над 55 %, въпреки че и в Нови пазар гласовете на левицата са разцепени.

Във Велики Преслав ситуацията за левицата е изключително тежка – кандидатът на БСП и досегашен кмет Александър Горчев е „заграден“ отвсякъде, обясняват наблюдателите. Местните активисти на левицата се оплакват, че срещу тях играе червен депутат от Варна, чийто братовчед е кандидат-кмет на ГЕРБ във Велики Преслав.


Девет от общо 10-те досегашни общински кметове в Шуменска област се включват в битка за нов мандат. Това са Любомир Христов в Шумен, Александър Горчев във Велики Преслав, Милена Недева в Каспичан, Нида Ахмедов в Каолиново, Иванка Петрова в Смядово, Мердин Байрям във Върбица, Ешреф Реджеб в Никола Козлево, Нехрибан Ахмедова във Венец и Нуридин Исмаил в Хитрино.

Двама от тях обаче сменят партиите си – Милена Недева, която досега беше представител на ГЕРБ, сега се явява на изборите като независим кандидат, а дългогодишният председател на ДПС в Шуменско Нуридин Исмаил става кандидат на ДОСТ.

Освен действащите 9 общински кметове, на избори тръгват и петима бивши градоначалници, управлявали в по-стари мандати.

Общо 53 са кандидатите за кметове на десетте общини в Шуменска област. Най-много са те в Шумен – 13.

За кмет на Велики Преслав има 10 кандидатури, за кмет на Венец – 3, за кмет на Върбица – 3, за кмет на Каолиново – 4, за кмет на Каспичан – 6, за кмет на Никола Козлево – 3, за кмет на Нови пазар – 5, за кмет на Смядово – 3, за кмет на Хитрино – 3.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините